Against Modern Football

De boodschap kracht bijzetten

160513mvvvolendam_po23

Ik heb hier al veel discussies over gehad met verschillende mensen. Hoe ver kun je gaan bij het voetbal? Is hooliganisme goed te praten? Wordt de scheiding tussen voetbal en politiek ook in Nederland steeds dunner? Is de razendsnelle opkomst van het grote geld nog te stoppen?

Het antwoord op de eerste vraag moet ik schuldig blijven. Voetbal is een spel. Op het veld, op de tribunes maar ook in het alledaagse leven van de fanatieke supporter. Hoe ver dat spel gaat ligt aan de manier van spelen van alle betrokkenen. Concreet betekent dit dat een actie van de ene partij leidt tot een reactie van andere betrokkenen. Er zijn legio voorbeelden van sfeeracties van Ultras Mestreech die een directe reactie vormen op de actualiteit, binnen en buiten het stadion, terwijl de KNVB steeds kwistiger met Stadionverboden strooit.

De komst van de voetbalwet, nieuwe regels van de KNVB, de combiregeling, een storm van stadionverboden, de constante criminalisering van voetbalsupporters in het algemeen, de invloed van het grote geld die zich uit in veranderde speeltijden, nóg meer regels en de ‘vercommercialisering’ van de Jupiler League, het onbegrip van de zogenaamd onschuldige medesupporter. Laten we eerlijk zijn: het is niet makkelijk om fanatieke supporter te zijn in deze tijden.

Het moderne voetbal, zoals voornoemde factoren samen zijn te vatten, maakt het spel ‘Voetbal’ een televisieprogramma waarin alle supporters als figuranten zich te houden hebben aan de aanwijzingen van de regisseur KNVB en de producer Fox. Als het spel niet zo serieus was geworden was hier niets aan de hand geweest, maar in alle geldlust wordt clubliefde voor het gemak over het hoofd gezien. Als MVV-voorzitter Paul Rinkens meent dat hij beter af is zonder de ultras ziet hij het verkeerd. Het gezapige applaus in de Geusselt tijdens de wedstrijd MVV-Jong Twente kan worden gezien als een voorbode van voetbal zonder ultras. Geen sfeer. Geen gezang. Geen clubliefde. Mensen die een halfjaarlijks dagje uit gaan. Dat is blijkbaar zoals de KNVB en Fox het graag zien.

Op de actie van Ultras Mestreech tijdens de wedstrijd van 10 augustus zie ik louter negatieve reacties voorbij komen. Mensen klagen over het verpesten van de sfeer. Over het lawaai. Over het kapotmaken van de club. Kinderen zijn “in veiligheid gebracht”. Deze mensen gaan voorbij aan de regels van het spel voetbal. Actie – reactie. Ik kan mij goed voorstellen dat het Ultras Mestreech intussen zó hoog zit dat zij zich genoodzaakt zien naar drastischer maatregelen te grijpen. Eerdere (vriendelijkere) stemmen tegen het moderne voetbal zijn genegeerd. Dan maar zo de aandacht vestigen op hun zaak. En dat is gelukt.

Ik kan mij ook voorstellen dat de actie van 10 augustus als intimiderend of vervelend kan worden ervaren maar de klagende medesupporter moet niet vergeten in de spiegel te kijken en zich afvragen wat clubliefde nu eigenlijk is. Het verstoren van een (1) wedstrijd met vuurwerk om de aandacht te vestigen op de koers die de KNVB en Fox het voetbal induwen getuigt van overzicht over het geheel. Dat is ook niet gek, zij zullen per slot van rekening de rest van het seizoen het stadion bevolken. Weer of geen weer. Liever een stadionverbod voor een enkeling dan de hele club kapot zien gaan.

Iedereen beleeft voetbal natuurlijk op zijn/haar manier en er zullen nog veel medesupporters in het stadion zijn die misschien de manier waarop de ultras de aandacht op hun zaak proberen te vestigen afkeuren, maar inhoudelijk snappen waar het om gaat. Laat hen een blijk van clubliefde en begrip geven en op hun eigen (waarschijnlijk bedeesde) manier de alarmerende situatie in de competitie onder de aandacht brengen.

De Jupiler League verwordt op deze manier tot een soap. En afgelopen seizoen heeft aangetoond dat de producer en de regisseur er niet voor terugdeinzen om acteurs die niet genoeg opbrengen uit de serie te schrijven. Wat gebeurt er met hun rollen? Daar bedenken ze wel weer een paar nieuwe jonge personages voor.

(Dit gastartikel is geschreven door Niek, waarvoor dank! Foto, gemaakt bij MVV – FC Volendam in de laatste Play-offs is afkomstig van Heugem!)

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %