Amateurvoetbal

De Betuwse derby tussen VV De Bataven en RKHVV is altijd genieten

De Betuwse derby is een benaming die voor veel wedstrijden wordt gebruikt. Van VV Lienden tegen SV TEC tot Rhelico tegen Beesd en GVA – SV Angeren. Van alle onderlinge burenruzies die deze term dragen is de burenruzie tussen RKHVV uit Huissen en VV De Bataven uit Gendt zonder twijfel een van de leukste. Al jarenlang komen beide clubs elkaar seizoen na seizoen tegen. Met altijd een mooie voetbalavond tot gevolg! 

De Betuwe is een streek die hoofdzakelijk gelegen is het zuidwesten van Gelderland. Het gebied wordt aan alle kanten begrensd door de aanwezigheid van rivieren (de Lek, de Linge, de Nederrijn en de Waal). Het karakter van de streek wordt gekenmerkt door de vele tuinbouw. De Betuwe staat vooral bekend om de fruitteelt in de vele boomgaarden. Helemaal in de zuidoostelijke hoek van de Betuwe bevinden zich de plaatsen Gendt en Huissen die samen een mooie burenruzie uitvechten.

De Lingewaard

Tot en met het jaar 2000 was Gendt nog een zelfstandige gemeente, ondanks dat het dorpje slechts 7.000 inwoners heeft. Daarna is het opgeslokt door de gemeente Lingewaard, waarvan Huissen met meer dan 19.000 inwoners de grootste plaats is. Het zaadje voor de Betuwse derby is geplant. Want tegelijkertijd met deze gemeentelijke verandering begint er een periode waarin beide clubs elkaar vaak tegenkomen.

VV De Bataven speelt namelijk deze hele eeuw voor het grootste deel al in de Hoofdklasse, iets wat de club in de jaren 80 ook al consequent deed. RKHVV is dan weer vooral actief in de Eerste Klasse, op twee hele korte promoties na. Derby’s zijn in deze jaren dus redelijk schaars. In 2010 promoveert RKHVV echter naar de Hoofdklasse om er ditmaal voor lange tijd te blijven. Als de twee succesvolste clubs van de gemeente ontstaat er zo een mooie Hoofdklassederby tussen RKHVV en De Bataven.

Derbyavonden

In 2018 nemen we voor het eerst een kijkje bij het Betuwse onderonsje tussen Huissen en Gendt. Deze editie van de derby wordt gespeeld in Huissen, op Sportpark de Blauwenburcht. Beide clubs zitten net onder de middenmoot zonder al te veel degradatiezorgen. Het vuurwerk langs het veld komt deze zaterdagavond – ondanks dat beide clubs op zondag spelen wordt de derby altijd op de avond van tevoren gespeeld – van de supporters van VV De Bataven. Op het veld wint RKHVV deze keer de burenruzie met 2-0.

Een seizoen later gaat het sportief gezien wel mis voor de Lingewaardse clubs. Zowel RKHVV als VV De Bataven degradeert naar de Eerste Klasse. Na de degradatie is er nog een derde derby bijgekomen, tegen SC Bemmel – de op-een-na grootste plaats in de gemeente Lingewaard – maar toch blijft de strijd tussen RKHVV en VV De Bataven dé derby van de gemeente. Vandaar dat we in 2019 de eerste derby in de Eerste Klasse bezoeken.

Ditmaal in het kleine dorpje Gendt. Ook vanavond zijn er weer honderden supporters naar het sportpark – dit keer Sportpark Walburgen – gekomen. Het voetbalniveau is dan een niveautje lager, naast het veld ligt het juist een niveau hoger met een schitterende oranje-zwarte pyro. Toch trekt wederom RKHVV met een 1-3 overwinning aan het langste eind. Ook aankomend seizoen staat de Betuwse derby weer op het programma. Zodra het speelschema bekend is kunnen er voor de liefhebbers dus alvast twee data worden omcirkeld in de kalender!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %