Actueel

Creatief met verf in het hoge noorden

Het mooie van een nieuw seizoen is dat er nieuwe teams hun intrede doen in de Eredivisie. Wat dat betreft heeft de Eredivisie dit jaar niet te klagen met de promotie van Go Ahead Eagles en Cambuur. Duels tussen PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en Cambuur stonden tot voor kort in de Eerste Divisie garant voor veel spektakel. Ook in de Eredivisie zal dit ongetwijfeld leuke en beladen wedstrijden opleveren. De IJsselderby tussen PEC en de Eagles staat dit jaar eindelijk eens goed in de spotlights en staat genoteerd in de agenda bij menig voetballiefhebber. In Noord-Nederland zijn de Groningers en de Friezen vooral blij met terugkeer van Cambuur. De eerste speldenprikken tussen de supportersgroepen werden de afgelopen dagen alvast uitgedeeld. Een verdwaalde fan van FC Groningen had een pot groene verf over en toverde alvast een minuscuul FC Groningen logo op het logo van Cambuur voor het Leeuwarder stadion.

groningen logo leeuwarden

In Het Abe Lenstra Stadion pakten ze het beter aan, daar is voor de wedstrijd tegen AZ het jachtseizoen geopend. De Friezen gaan dit jaar op hertenjacht. Een dag later reageerde het Cambuur-publiek met spreekkoren door aan te geven op boerenjacht te gaan. Eind september zal duidelijk wie op wie gaat jagen. Tot die tijd zal menig Fries of Leeuwarder meer en meer toeleven naar 29 september, dan vindt namelijk de eerste Friese derby in competitieverband in dertien jaar plaats.

hertenjacht

Over anderhalve week is er eerst nog de wedstrijd tussen Cambuur en FC Groningen. De laatste keer dat deze ploegen tegenover elkaar stonden was op neutraal terrein in Zeist. De burgemeester van Groningen besloot destijds tot deze drastische maatregel nadat er na de nacompetitiewedstrijd tussen FC Groningen en FC Den Bosch in het Oosterpark rellen waren uitgebroken. De wedstrijd in de Zeister bossen leverde surrealistische beelden op en was een dieptepunt in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Nadat de wedstrijd in Zeist in 1-1 eindigde was FC Groningen nagenoeg gedegradeerd en had Cambuur de beste papieren om te promoveren. Dit gebeurde door te winnen bij directe concurrent FC Zwolle.

Vijftien jaar lang is er niet gevoetbald tussen de Leeuwarders en de Groningers. FC Groningen promoveerde na twee jaar, terwijl Cambuur na twee seizoenen degradeerde en de slapende reus vervolgens in een hele diepe slaap sukkelde. Nu zijn de Leeuwarders wakker en is het noorden van land goed bedeeld met drie clubs op het hoogste niveau. Het beloven mooie wedstrijden te worden in het noorden van het land waarbij de rivaliserende supporters van de drie clubs zich ongetwijfeld zullen laten gelden. Bij In De Hekken zullen we de situatie goed in de gaten houden. Hopelijk volgen de Leeuwarders en Groningers het voorbeeld van de grote Friese vijand en kunnen we nog een paar mooie creatieve acties tegemoet zien.

(foto Heerenveen met dank aan vaste volger Luuk)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %