AmateurvoetbalVoetbal in Nederland

Corona en de gevolgen voor het verenigingsleven

 

Geusselt Sport is een voetbalvereniging in Maastricht. In een poging om de lezers van In de Hekken een kijkje te geven in de gevolgen van Corona sinds maart 2020, vestig ik graag de aandacht op het wel en wee van deze fusieclub die alles uit de kast haalt om vooral maar te kunnen blijven voortbestaan. Op naar de mooie stad aan de Maas dan maar!

Naast betaald voetbalclub MVV zijn er op dit moment 12 amateur-voetbalverenigingen in Maastricht. Drie clubs hiervan spelen in de Tweede Klasse, te weten Scharn, Heer en Geusselt Sport. Laatstgenoemde club speelt, zoals de naam eigenlijk al zegt, vlak bij stadion de Geusselt.

Geusselt Sport

Geusselt Sport heeft het moeilijk de laatste twee jaren. Vanaf het moment dat in maart 2020 de eerste maatregelen van kracht werden om besmettingen met corona te voorkomen, is het clubleven in een carrousel van dan weer wel en dan weer niet en dan weer wel mogen voetballen terechtgekomen. Met alle gevolgen van dien. Het seizoen 2019-2020 werd stopgezet vanaf 15 maart 2020 vanwege Corona. Geusselt Sport staat op dat moment op een 9e plaats in de Tweede Klasse G in district Zuid II.

Weer stopgezet

Vervolgens wordt in september 2020 het seizoen 2020-2021  vol goede moed gestart op 20 september 2020. Maar na 4 wedstrijden wordt wederom de stekker uit de competitie getrokken. Seizoen 2020-2021 wordt niet meer opnieuw gestart. Het gaf Geusselt Sport in  ieder geval alle tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe trainer en assistent. Rob Lemmens, de hoofdtrainer op dat moment, vertrekt na 2020-2021 naar voetbalvereniging IVS in Urmond.

Nieuwe trainer

Op 18  december 2020 stuurt Geusselt Sport een persbericht de wereld in, waarin staat dat Yvo Jongepier vanaf het seizoen 2021-2022 de nieuwe hoofdtrainer gaat worden. Jongepier is geen onbekende in de Limburgse voetbalwereld, zowel in Nederlands- als in Belgisch Limburg.

Geboren in juli 1978 doorloopt hij de jeugdopleiding bij Fortuna Sittard. Tussen 1999 en 2002 voetbalt hij meer dan 80 wedstrijden bij FC Eindhoven en vervolgt zijn carrière vervolgens op “amateurniveau” in zowel Nederland als België. Waaronder clubs als Excelsior Veltwezelt, FC Vinkenslag, Zichen-Zussen-Bolder, Limburgia en afsluitend het Maastrichtse SCM.

UEFA Diploma’s

Jongepier begint vervolgens een trainerscarrière die hem via FC Daalhof, SCM en FC Veltwezelt naar Geusselt Sport brengt. Hij is in het bezit van het UEFA C en UEFA B diploma. Kort geleden speelde de oud-speler van Eindhoven nog mee met de Old Stars van FC Eindhoven tegen het team van Legendary PSV. Het betrof een benefietwedstrijd voor en met mister Eindhoven Dragan Thijssens. De opbrengst van deze wedstrijd is naar Stichting ALS gegaan. Thijssens heeft deze verschrikkelijke spierziekte.

Faeröer Eilanden

Ralph van Dooren is dit seizoen assistent bij Geusselt Sport. Van Dooren speelde in het verleden bij MVV en FC Eindhoven. Daarnaast mag hij zich de eerste Nederlandse voetballer noemen die ooit op de Faeröer Eilanden voor een club speelde, dat was B68 Toftir. Hij deed dat in twee afzonderlijke seizoenen, in het jaar daartussen speelde hij in Denemarken. Terug in Nederland speelde Ralph nog voor EVV uit Echt voordat hij zijn carrière in 2008 vanwege een blessure moest beëindigen. Het is vervolgens een tijd stil rond de Maastrichtenaar. Totdat hij assistent wordt van Jongepier bij SCM en een trainingsopleiding start. Na SCM is hij even hoofdtrainer bij FC Daalhof, waarna hij bij Geusselt Sport in beeld komt.

Maastricht Champions Trophy

De start van het trainersduo was geweldig. Geusselt Sport wint begin september 2021 de prestigieuze Maastricht Champions Trophy. Lokale rivaal Heer werd met 3-2 verslagen. Er waren honderden toeschouwers waaronder inmiddels Minister Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Hoekstra liet blijken meer te kunnen dan schaatsen, hij verrichtte de aftrap van die wedstrijd. Een promotie voor het amateurvoetbal in Maastricht. Met een goede start voor het nieuwe trainersduo. De trofee mag in 2022 worden verdedigd, de organisatie is dan in handen van de verliezend finalist, Heer. De halve finales en finale zullen op het terrein van die club plaatsvinden. De voorrondes bestaan uit 4 poules van 3 clubs, de winnaars spelen vervolgens de halve finales.

En weer stopgezet….

September 2021, de voetbalcompetitie gaat gewoon van start. De toenemende besmettingen en ziekenhuisopnames zorgen echter wederom voor een stopzetting van de competitie, waarbij de weken voorafgaand aan deze stopzetting chaotisch verliepen. Wedstrijden werden afgelast doordat clubs te maken kregen met besmette spelers in de selectie. En hoewel je er van uit moet gaan dat clubs hier serieus mee omgaan, vraagt trainer Jongepier zich af of er niet een aantal clubs deze reden hebben gebruikt om te verbloemen dat spelers door “gewone” blessures of andere redenen niet konden spelen. Of dit inderdaad het geval is geweest, is uiteraard niet te achterhalen.

Creatief trainen

Nadat de competitie formeel werd stopgezet en er niet mocht worden gesport na 17 uur moest Geusselt Sport creatief aan de gang. Jongepier koos ervoor om op de beschikbare zondagen “vriendschappelijk” te voetballen tegen andere clubs uit Maastricht. Ook voor de komende periode staan oefenwedstrijden gepland, maar die worden dan in België gespeeld. Dat is dan weer het voordeel van Maastricht, de stad grenst aan België. In de komende weken speelt Geusselt Sport dan ook in Veltwezelt, Lanaken en Moelingen.

Fusieclub

Geusselt Sport is een fusieclub. De verenigingen WVV’28 en RKSV Rapid zijn respectievelijk in 1928 en 1920 opgericht. Echte volksclubs die midden in de wijk stonden. Maar tegelijkertijd uiteraard ook de Rooms Katholieke kerk middels een geestelijk adviseur niet buiten de deur konden houden. Beide clubs liepen aan het begin van de 21e eeuw leeg als het om de leden ging. Er werd met elkaar gepraat om samen te gaan. Dit werd werkelijkheid in juli 2021, Geusselt Sport was geboren. Om toch de binding met het verleden en de achterban te houden is het oprichtingsjaar van Rapid aangehouden, 1920.

100-jarig bestaan

Het 100-jarig bestaan had in 2020 uitgebreid gevierd moeten worden. Dit is echter niet gebeurd en iedereen weet waarom. Wel is de club in staat geweest om op 12 november 2021 een feestavond te organiseren waarop de Burgemeester van Maastricht de Koninklijke Erepenning en de stedelijke onderscheiding De Trichter aan de voorzitter kon overhandigen. Wel werd in 2020 een fraai jubileumboek uitgegeven met daarin aandacht voor de historie van WVV’28, Rapid en Geusselt Sport.

Tekort aan vrijwilligers

Zoals veel (sport)verenigingen is Geusselt Sport afhankelijk van vrijwilligers. En die zijn er niet genoeg. De taken worden uitgevoerd door een (te) klein aantal vrijwilligers die vaak meerdere taken uitvoeren. Gevolg is dat in december 2021 een noodsignaal wordt verzonden aan de leden. Er zijn maar liefst 17 vacatures die openstaan en vervuld moeten worden, want zonder vrijwilligers kan een club niet bestaan.

Tering naar de nering zetten

Het eerste elftal van de club speelt op een hoog niveau. Hiernaast zijn verder  5 seniorenelftallen en één dameselftal actief. Jeugdteams zijn er niet en daar ligt een probleem. Trainer Jongepier ziet dan ook geen jonge spelers doorstromen en moet voor versterkingen en verbreding van de selectie bij andere clubs spelers halen. Dat is de prijs die moet worden betaald. Er vissen  teveel clubs in een te kleine vijver gevuld met potentiele jeugdleden.

De inkomsten bestaan voor een groot deel uit de contributie van de leden. Daarnaast neemt de club deel aan de Vriendenloterij, de sponsoracties van bijvoorbeeld de Plus en de Rabobank. Ook organiseren ze toertochten en darttoernooien om op die manier wat extra geld binnen te krijgen. Wat ik persoonlijk dan heel mooi vind, is dat de club gebruikte tenues naar Guinee Bissau stuurt. Je ziet op één van de foto’s dat dit mensen blij maakt! Deze actie zegt veel over de club en haar leden!

Kantine inkomsten onmisbaar

Maar de inkomsten die het meest belangrijk zijn voor de club komen slechts voor een deel binnen de laatste twee jaren. De kantine is voor menig vereniging de spil van het verenigingsleven en een grote bron van inkomsten. Doordat ook de kantines niet open mogen, komt er niets binnen en dat laat zich gelden in de begroting. Op 16 januari jongstleden was de kantine dan ook open. Dit in navolging van horeca gelegenheden in de stad en omgeving. Om  aan te tonen dat ook in het verenigingsleven het water bij veel clubs tot aan de lippen komt. Een gesloten kantine gaat ook ten koste van het gezellig samen zijn van leden.

Uitkijken naar competitievoetbal

Ondanks dat is men positief bij de Maastrichtse voetbalclub. De trainer kijkt al vooruit naar de competitiewedstrijd van zijn brigade tegen koploper Sportclub’25.

De wedstrijd in Bocholtz, de thuishaven van Sportclub’25, is gepland op 6 februari aanstaande. Na de versoepelingen die vanaf 26 januari gelden, is de kans erg groot dat deze wedstrijd doorgaat. Mijn interesse gaat uit naar de Maastrichtse derby tussen Geusselt Sport en Heer. Deze wedstrijd is afgelast in november 2021. Ik lees graag wanneer deze wedstrijd wordt ingehaald.  Uiteraard volgt hiervan een verslag met daarbij mooie foto’s!

Gerard van Elck
Gerard van Elck, opgegroeid in Den Haag, 1e wedstrijden bij ADO en Holland Sport (bij vader achterop de fiets naar Zuiderpark en Houtrust, vanaf 1971 gefuseerd tot FC Den Haag), gek van voetbal, pre- en postmatch pint en vooral Sheffield United (1e bezoek in 1981) en daardoor bekend als Dutch Blade. Bezoekt regelmatig wedstrijden over de grens, woont dan ook vlak bij Duitsland en België, voorkeur voor kleine clubs in oude stadions...

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.

    Volgende artikel:

    0 %