Voetbal in Nederland

Congres Supporterscollectief Nederland

Op zondag 26 maart stond het eerste congres van het Supporterscollectief Nederland op het programma. Het Supporterscollectief Nederland behartigt de belangen van alle voetbalsupporters in Nederland. Van de fanatieke supporter die zijn club uit en thuis volgt en de trouwe seizoenkaarthouder op de lange zijde tot de liefhebber die incidenteel een wedstrijd wil bezoeken. Al deze verschillende soorten supporters moeten het voetbal kunnen beleven op een manier die zij willen. De voetbal- en supporterscultuur met de daarbij behorende beleving moet daarbij de ruimte krijgen. De sfeer in en rondom voetbalwedstrijden vormt immers een belangrijk onderdeel van de voetbalbeleving. Een bezoek aan een betaald voetbalwedstrijd moet voor iedereen betaalbaar, veilig en gezellig zijn. Supporterscollectief Nederland is een structurele gesprekspartner van de belangrijkste landelijke partijen als het gaat om organisatie van voetbalwedstrijden en wet- en regelgeving die betrekking heeft op supporters.

Het eerste supporterscongres vond plaats op de KNVB Campus te Zeist en een groot aantal onderwerpen werd hier besproken. Onder andere hoe voetbal weer toegankelijk en gastvrij te maken. Ook werden er enkele presentaties gegeven van Supporters Direct, Football Supporters Europe, CAFE Football en het supporterscollectief zelf. Zeer goed dat de mensen achter het Supporterscollectief Nederland zo voortvarend zijn en al een gespreksplek bij de voetbalbond hebben veroverd.

Een tweetal zaken viel tijdens het congres op:

“Reserve teams moeten in een aparte competitie gaan spelen buiten de piramide”

Één van de stellingen die de kop opstak. Hieronder is duidelijk wat de supporters er van denken. 87%(!) stemt ja. Overduidelijk dus dat de groeperingen de beloften teams beu zijn.

“Opzet competitie: Waar gaat jullie voorkeur naar uit?”

Bij de KNVB zijn ‘ze’ druk bezig met veranderen. Zo ook de opzet van de competitie, die aan de supportersgroepengroepen. 51% kiest voor de huidige opzet. 18 % kiest voor een Eredivisie met 18 clubs, met play-offs in een kopgroep van 6, 2 poules van 4 spelend om 1 Europees ticket en een degradatiepoule van 4. 31% kiest voor een eredivisie met 16 clubs, met play-offs in een kopgroep van 6 en een groep van 10 spelend voor 1 Europees ticket en degradatie

Hierdoor blijft de grootste groep voor de huidige opzet. Dit zijn de twee stellingen die er uit sprongen. Geen hele verrassende uitslagen, als je het ons vraagt. Als je in het rondte luistert hoor je niet tot nauwelijks positieve berichten over de deelname van de beloftenteams in de Eerste Divisie. Dat “we hier zo snel mogelijk van af moeten”, is het meest gehoorde commentaar. Wat betreft de nieuwe competitieopzet zie je dat er licht verschillend over gedacht wordt. Toch is nog iets meer als de helft van de mensen voor het behoud van de huidige opzet en ziet daarmee (wellicht?) geen heil in de Belgische competitie opzet zoals bij onze zuiderburen aan de gang is.

Met dank aan @OldiesDTC1 & @BF_Emmeng (Brigata Fanatico ) die aanwezig waren op het supporterscongres.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %