Actueel

Clubs beroven uitsupporters

De toekomst voor de uitsupporter ziet er pikzwart uit en lijkt voorbestemd aan rijkelui. Want niet alleen voert men steeds vaker verplichte (bus)combi’s in en worden andere (reis)regels steeds strenger. Ook worden uitkaarten almaar prijziger. Zo kost een ‘kale’ kaart voor een bezoekje aan ‘koploper’ Feyenoord inmiddels liefst 27,50 euro. In de Eerste Divisie komt het uitvak van Go Ahead Eagles als duurste uit de bus. Een avondje Deventer kost namelijk 16 euro. In de Hekken zette de uitprijzen op een rijtje.

‘Risicotoeslag’
De prijzen die de uithelden moeten neerleggen zijn echter een stuk hoger dan de ‘kale’ prijzen. Dit komt door een toeslag die per club weer verschilt. AZ-supporters die de club buitenshuis bezoeken, leggen drie euro meer neer. Bij tal van clubs is dit bedrag twee euro. In Waalwijk weten ze echter wél hoe het moet. RKC-supporters betalen namelijk niks extra’s om ‘hun’ clubje in den lande te volgen. Opvallend is dat wanneer een toeslag gerekend wordt, deze uit naast administratiekosten ook uit een ‘risicotoeslag’ bestaat. Wat men precies met ‘risicotoeslag’ bedoelt, is bij ons onbekend. Maar in onze ogen is dit een schandalig middeltje supporters op kosten te jagen.

Daarnaast is de kans tegenwoordig reëel dat aan het bezoeken van een uitwedstrijd allerlei restricties zitten. Zoals het hebben van een auto-, bus- of treincombi. Uiteraard mag de uitsupporter ook hier voor lappen. En dan heb je je bier en broodje hamburger nog niet gekocht! Laten we het dan ook maar niet gaan hebben over de aanschaf van een seizoenskaart; de fanatieke (uit)supporter wordt tegenwoordig uitgekleed.

Excessen
Natuurlijk zijn er ook nog enkele excessen. Zo leggen uitsupporters bij VVV-Venlo en De Graafschap liefst 22,50 euro neer. Voor het spelniveau van de thuisploeg hoor je dit bedrag sowieso niet te betalen, gezien de ploegen respectievelijk 16e en laatste staan. Daarnaast is het zicht bij met name de Venlose club gewoonweg belabberd.

Uitzonderingen
Uiteraard zijn er ook uitzonderingen op de regel; FC Groningen bijvoorbeeld. Als de uitspelende club akkoord gaat met de openstelling van slechts een deel van het uitvak, kost het de supporter 0 euro (lees: 3 euro, wegens administratiekosten). Een divisie lager is het uitvak van FC Dordrecht met 9 euro het goedkoopst. Overigens vinden wij dat een uitkaart überhaupt niet meer dan 15 euro behoort te kosten.

De lijstjes:

EREDIVISIE
€27,50 – Feyenoord
€25 – Ajax
€25 – AZ
€25 – FC Twente
€23 – PSV
€22,50 – VVV-Venlo
€22,50 – De Graafschap
€22 – SC Heerenveen
€20 – Heracles Almelo
€20 – FC Utrecht
€18 – ADO Den Haag
€17,50 – Roda JC
€17 – Vitesse
€16 – NEC
€15 – NAC
€15 – RKC Waalwijk
€15 – Excelsior
€0 – FC Groningen

EERSTE DIVISIE
€16 – Go Ahead Eagles
€15 – Willem II
€15 – SC Veendam
€14 – FC Zwolle
€14 – Sparta
€14 – FC Eindhoven
€14 – Cambuur Leeuwarden
€14 – FC Oss
€13 – FC Den Bosch
€12,50 – FC Volendam
€12,50 – AGOVV Apeldoorn
€12 – MVV Maastricht
€12 – Telstar
€11,50 – FC Emmen
€11 – Almere City
€11 – Helmond Sport
€11 – Fortuna Sittard
€9 – FC Dordrecht

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %