Clubliefde stuwt Bengaalse fans tot grote hoogte
Kingfishers East Bengal is een bijzondere club uit Calcutta in India. De club heeft een gigantische fanbase en speelt in het megalomane Salt Lake Stadium. Het stadion biedt plaats aan liefst 120.000 toeschouwers en is volgens verschillende bronnen regelmatig uitverkocht.
Vooral tijdens de derby van Calcutta tussen de Kingfishers en de grote rivaal Mogun Bahan stroomt het publiek massaal toe. Diverse binnenlandse en buitenlandse journalisten omschreven de derby al als één van de meest beladen wedstrijden ter wereld. Het Indiase voetbal zit in de spreekwoordelijke lift en zo ook in de deelstaat West-Bengalen.
Ondanks de veel grotere aandacht van de Indiërs voor cricket, neemt de belangstelling voor voetbal de laatste jaren flink toe. Dit blijkt uit de opvallende veranderingen die het Indiase voetbal begin 2012 heeft ondergaan. Voor alle clubs is een jaarlijks budget van 2,5 miljoen euro vastgesteld, waarmee transfers en salarissen mogen worden gefinancierd. Daarbij zijn alle clubs verplicht om minimaal zes Indiase spelers jonger dan 21 jaar onder contract te hebben en is een ‘salary cap’ van 450.000 euro vastgesteld. Dit alles is om de ontwikkeling van het voetbal te bevorderen en op de lange termijn te kunnen concurreren met de verschillende buurlanden, zowel op club- als nationaal niveau. Om deze veranderingen kracht bij te zetten werden verschillende voormalige Europese sterren ‘geveild’ door de nationale voetbalbond en gekocht door verschillende clubs. Zo togen onder meer Hernan Crespo, JayJay Okocha, Fernando Morientes, Fabio Cannavaro, Robbie Fowler en Robert Pires naar India. Zij bonden allen de kicksen om en speelden mee in een toernooi tussen de teams uit de hoogste Indiase voetbaldivisie.
Uiteraard zullen de resultaten van alle veranderingen pas op lange termijn zichtbaar worden, maar ondanks het huidige niveau leeft de competitie sterk onder de bevolking. Tijdens de eerder genoemde derby in Calcutta beleeft deze fanliefde zijn hoogtepunt. Verschillende bronnen meldden zelfs dat er tijdens de laatste editie van deze wedstrijd maar liefst 180.000 toeschouwers aanwezig waren in het stadion, maar dit valt te betwijfelen. De belangstelling voor de regionale helden in West-Bengalen is desalniettemin enorm en de clubliefde neemt gigantische vormen aan.
Voor liefhebbers van derby’s en groundhoppers op zoek naar authentieke voetbaltempels is de deelstaat West-Bengalen misschien wel het beloofde land. Met onderstaande foto’s verdedig ik deze stelling.
Foto: thefootballramble.com
Foto: rediff.com