Against Modern Football

Clubliefde is nog niet dood: Aspas redt Celta de Vigo

Het bewijs is weer eens geleverd dat clubliefde nog niet verdwenen is. Kind van de club Iago Aspas had afgelopen winter de kans om naar China te vertekken. Daar lag een dik contract van zeven miljoen per jaar klaar voor de aanvaller. In plaats van deze financieel zeer aantrekkelijke keuze te maken besloot hij om voor zijn hart te kiezen. ‘Zijn’ Celta de Vigo zat na een paar goede jaren plotseling in de degradatieproblemen en dus besloot Aspas om in Galicië te blijven. Het hart boven de portemonnee.

Op zijn achtste werd Iago Aspas gescout door Celta de Vigo. Na de hele jeugdopleiding te hebben doorgelopen maakte hij op 19-jarige leeftijd zijn debuut in de Segunda Division B, het derde niveau van Spanje. Na drie seizoenen als basisspeler wist Celta de Vigo te promoveren naar het tweede niveau. Deze stap omhoog kwam iets te snel voor de jonge vleugelspeler en hij verloor zijn basisplek. Maar Aspas vocht zich terug, met het seizoen 2011/12 als absolute hoogtepunt. Met 23 doelpunten schoot hij de Galiciërs naar de Primera Division. Na nog een sterk jaar in La Liga kwam de grote beloning. Na negen jaar trouwe dienst bij zijn jeugdclub stond Liverpool op de stoep.

De Spanjaard stond te boek als een groot talent en de verwachtingen bij Liverpool waren logischerwijs hooggespannen. Het draaide echter uit op een complete deceptie. Bij Liverpool staat de Spanjaard nog maar om één ding bekend. Zijn vreselijk slechte corner tegen Chelsea. Na één seizoen verliet hij Anfield als een meme. Supporters namen hem eigenlijk massaal in de zeik. Nadat een huurperiode bij Sevilla ook op niets uitliep wilde Aspas nog maar één ding. Terug naar Vigo. Terug naar huis.

Magnificent corner-kick by Aspas from Welloo on Vimeo.

En dus keerde Aspas in de zomer van 2015 weer terug in Estadio Balaídos. De club beleefde hierna gouden jaren als een subtopper in La Liga met de nummer 10 als absolute topscorer. Zelf wist Aspas zich zelfs op te werken tot international van Spanje. In 2016/17 mag zijn club zelfs voor het eerst in jaren weer Europa in. Mede door vijf goals van publiekslieveling Aspas beleeft de club een absoluut sprookje in de Europa League. Na tweede te worden achter Ajax in poulefase stoomt de ploeg door tot de halve finale. Hier komt het in de laatste minuut tegen Manchester United net te kort om de finale te halen. Het is het absolute hoogtepunt in de clubgeschiedenis.

Helaas is dat Europese succes dit seizoen een stuk verder weg. De club is compleet afhankelijk van Iago Aspas. Toen de spits eind december geblesseerd raakte, zakte de club in rap tempo van de elfde plek naar de achttiende plek. De degradatiezone dus. De blessure hield de interesse van China echter niet tegen. Aspas kon deze winter direct tekenen. 7 miljoen per jaar. Celta de Vigo stond toch in brand en op 31-jarige leeftijd was dit het perfecte moment om een laatste financiële klapper te maken. Hij besloot echter anders. Een kapitein verlaat als laatste het zinkende schip.

Terwijl Celta de Vigo streed tegen degradatie, streed Aspas om fit te worden van een slepende kuitblessure. De spits miste elf wedstrijden in totaal. Negen daarvan werden er verloren en slechts één keer werd er gewonnen. Celta koerste kansloos op degradatie af. Tegen Villarreal keerde Aspas weer terug. Met twee doelpunten had hij een cruciaal deel in het omdraaien van een 0-2 achterstand in een 3-2 overwinning. Een week later redt hij met 1 goal en 2 assists een punt op bezoek bij Huesca. Afgelopen weekend scoorde de clublegende vervolgens twee maal in een overwinning tegen Real Sociedad. Het is een overwinning die Celta virtueel weer ‘veilig’ zet. Toen hij tegen Villarreal gewisseld werd liet hij op de bank al zijn tranen de vrije loop. Het is te hopen dat Celta dit seizoen degradatie weet te ontlopen. Het is Iago Aspas van harte gegund.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %