Actueel

Clubkleuren

Het uitshirt van Hellas Verona doet in niets meer denken aan de traditionele clubkleuren

Twee keer per jaar wanneer Hellas Verona tegen Chievo Verona speelt, stijgt de spanning bij ons in huis. Mijn vrouw (een Chievo aanhangster) en ik (Hellas supporter) zijn dan even geen liefdevol stel, maar gezworen vijanden. De hele dag zitten we elkaar op te jutten en belachelijk te maken. Ons zoontje slaat het allemaal gade en houdt zich wijselijk op de achtergrond. Hij heeft een voorkeur voor Hellas, maar wil met deze voorkeur zijn moeder geen verdriet doen.

Afgelopen weekend, 3 oktober 2015, was het weer zo ver. Na een lange dag van terreurdaden die zich afspeelden in ons huis, zaten we om 20:45 klaar voor de televisie om de wedstrijd te zien. De twee teams stonden nog in de gang waarvan de uitgang vlak voor de blauwe sintelbaan in het Stadio Marc’Antonio Bentegodi  uitkomt. Ik zie de moderne gladiatoren staan en een triest en boos gevoel maakt zich meester over mij. De shirts die mijn club Hellas Verona draagt, is het uitshirt (het is Chievo-Hellas). Het is zwart met felgele letters. Al die felle kleurtjes zijn tegenwoordig hip (Adidas heeft er een patent op om de uitshirts clownesk te maken). Maar het logo is ook onderhanden genomen voor het uitshirt. De kleuren zijn weg. Het is een zwart logo met een soort van gouden lijnen en contouren erin. Niks geen geelblauw. Niks geen club en stadskleuren. Helemaal niks. Het logo moest er van shirtsponsor Nike flitsender uit zien. Ik wou dat ze dat gedaan hadden met de thuisshirts van Hellas. Sinds de club terug in de Serie A is spelen ze in een soort van geelblauw, dat eigenlijk net geen geelblauw is. Mijn laatste shirt dat ik van ze kocht is geelblauw. Zoals de vlag van Verona geelblauw is. Maar op dit shirt zijn ze verlept. Het sprankelt niet en het brengt geen opwinding bij de fans teweeg. Er zijn al hele petities gestart en acties ondernomen om, alsjeblieft, volgend seizoen weer in het ouderwetse geelblauw te spelen. En niet in een shirt dat Nike toevallig al klaar heeft liggen en dat misschien wel een beetje bij Hellas past. Gelukkig is ook het logo op het uitshirt onderdeel van de petities en acties.

Het doet je denken waarom een traditieclub als Hellas Verona hier genoegen meeneemt. Betaald Nike zoveel om ze te mogen kleden? Ik denk dat dat wel meevalt. Gisteren zag ik op het shirt twee sponsors op de voorkant staan en eentje op de achterkant. Dus genoeg centen komen er niet over de balk. Maar, waarom doen ze het dan wel? Omdat het Nike is? Ik kan geen reden bedenken waarom je de kleuren van je club en stad te grabbel gooit. Het doet mij iedere keer weer pijn als ik naar Hellas kijk. En gelukkig is mijn vrouw, nadat ik het haar voor de honderdste keer vertelde, het hier mee eens. En daarna zei ze als vertrouwd tegen me dat mijn club er hoe dan ook toch wel aangaat.

[foto via Pro Shots | Insidefoto]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %