Actueel

Celtic supporters onverbiddelijk richting Rodgers

Eind februari besloot Brendan Rodgers – oud trainer van Liverpool – Celtic te verlaten voor een nieuwe baan in de miljoenenindustrie die de Premier League heet. Hij tekende een contract bij Leicester, de ploeg die een droom werkelijkheid zag worden door in 2016 kampioen van Engeland te worden.

Dit deden ze nadat ze pas twee seizoenen ervoor promoveerden naar het hoogste niveau door kampioen van het tweede niveau te worden. Dit succes is niet zonder gevolgen gebleven voor The Foxes, want het lijkt er sterk op dat ze boven hun stand zijn gaan leven.

Het kampioenschap heeft onrealistische verwachting geschept. De man die Leicester in 2016 kampioen van Engeland maakte – Claudio Ranieri – werd het seizoen erop ontslagen vanwege tegenvallende resultaten met een trainerskerkhof tot gevolg. In een tijdsbestek van anderhalf jaar werden er vervolgens vier trainers versleten zonder dat de club in echte degradatienood kwam. Nu hebben ze in Leicester met Rodgers dus gekozen voor wederom een gerenommeerde naam in het voetbal. Deze transfer is op zijn minst opmerkelijk te noemen omdat Rodgers nog een contract had bij Celtic en het seizoen daar nog volop bezig was. Celtic had een straatlengte voorsprong op naaste achtervolger en aarstrivaal Rangers. Je kunt je dus afvragen waarom Rodgers deze cultclub en het prachtige stadion met de bijnaam ‘’Paradise’’ wilde verlaten voor Leicester City.

Verraad

De gepassioneerde Schotse supporters die hun spelers ook wel liefkozend ‘The Bhoys’ noemen hadden niet lang nodig om van Rodgers publieksvijand nummer 1 te maken. Zo speelde de ploeg in de competitie tegen Hearts of Midlothian vlak na de overgang van Rodgers naar The Foxes. De supporters  toonden tijdens deze wedstrijd een spandoek met de tekst: ‘‘You traded immortality for mediocrity. Never a Celt, always a fraud.’’ Zij konden duidelijk geen begrip opbrengen voor de man die in hun ogen de club heeft verraden voor pure middelmaat en zullen hem voor eeuwig als een bedrieger beschouwen. Bij een aantal ging het nog veel verder dan dit spandoek. Zo werden supporters in een pub in Edinburgh gefilmd waar zij een lied ten gehore brengen waarin ze de oud trainer genadeloos toezingen. Hierin refereren zij aan de IRA. De IRA is de vroegere paramilitaire organisaties die streden voor een onafhankelijke Ierse staat. Hierbij werd, zoals bekend, geweld niet geschuwd. De mannen in de pub zongen uit volle borst ‘’I hope you die in your sleep, Brendan Rodgers, hope you die in your sleep I pray, hope you die, hope you die Brendan Rodgers, from a bullet of the IRA.’’

https://www.youtube.com/watch?v=O1ju7Kfigx0

Vervlogen liefde

Hoewel velen een ludiek spreekkoor wel kunnen waarderen overschrijden de Schotten die dit lied zongen een grens. Dit werd ook door een hoop Celtic fans zo gezien. Zij vonden het een schande en noemden de jongens die dit zongen ‘’clowns’’. Conclusie is dat Brendan Rodgers zich niet populair heeft gemaakt bij de achterban van Celtic. Eens te meer wordt het duidelijk hoeveel voetbal los maakt bij de mensen en dat is precies wat het spelletje en de cultuur zo mooi maakt. Een ding lijkt zeker, tussen Rodgers en The Bhoys zal het nooit meer goedkomen. Come on you boys in green!

Dit artikel is ingezonden door Sjors Hendriks, waarvoor dank!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %