Actueel

Buffon eterno

Wie weet zich nog de laatste officiële wedstrijd te herinneren van Johan Cruijff, Coen Moulijn of “pak um beet” Tonny van der Linden? Let wel, ik heb het hier over officiële wedstrijden, geen vriendschappelijke afscheid partijtjes of andere ere wedstrijden. Ik denk dat er niet veel mensen zullen zijn die dat weten.

Ik zelf weet bijvoorbeeld nog wel wat de laatste wedstrijd van Johan Cruijff was, voordat hij van Ajax naar Barcelona ging. Het was op 19 augustus 1973 toen hij in de 70e minuut gewisseld werd voor Arnold Mühren. Hierna werd zijn transfer naar de Catalanen wereldkundig gemaakt. Wanneer hij echt zijn laatste competitie wedstrijd gespeeld heeft zal wel bij Feyenoord geweest zijn, maar die tijd probeer ik nog steeds te verdringen.

Kopstoot

Dan het afscheid van Zidane. Tijdens de verlenging van de WK finale op 9 juli 2006 werd hij (althans zijn zuster) zo erg beledigd door Marco Materazzi, dat Zinedine hem een enorme kopstoot gaf. Scheidsrechter Horacio Elizondo had het incident nooit gezien. Echter op aandringen van de 4e man, die waarschijnlijk de beelden kon bekijken, werd de Fransman alsnog het veld uitgestuurd. Dit bleek gelijk het einde van een imposante carrière te zijn. Nog steeds vind ik deze kopstoot de moeder aller kopstoten. Net zoals de beuk van Jan Wouters op de kaak van Paul Gascoigne (volgens mij) de mooiste elleboogstoot ooit is.

Onsterfelijk

Gisteren kwam er een abrupt einde aan de internationale carrière van Gianluigi Buffon. Ik neem aan dat niemand een uitleg nodig heeft over wat er aan de hand was. Maar na de (in mijn ogen) niet onterecht gegeven strafschop ging de doelman van Juventus volledig uit zijn plaat. In zo’n wedstrijd op zo’n moment verwacht je van een topscheidsrechter wel iets meer compassie, maar nee hoor. Michael Oliver toonde hem onmiddellijk de rode kaart en voorbij was de internationale carrière van een van de allerbeste keepers ooit.

Toch schuilt er ook iets moois in het wegsturen van deze zo kleurrijke figuur. Zoals hierboven al omschreven, kan niemand zich meer herinneren hoe het afscheid is geweest van voetballers die gewoon hun laatste negentig minuten volgemaakt hebben. Nee, dan Zinedine Zidane. Over hem weet nog iedereen te vertellen hoe hij zijn laatste minuten gespeeld heeft. Zo zal het Gianluigi Buffon waarschijnlijk ook vergaan. Ik denk dat Michael Oliver stiekum een enorme fan moet zijn geweest van Gianluigi Buffon en hem op deze wijze onsterfelijk hebben willen maken.

[Foto via Pro Shots / Action Images]

Ed van Zorg
Geboren en getogen Amsterdammer. Ging aan de hand van de slager om de hoek voor het eerst naar De Meer. Door de jaren heen zijn club trouw gebleven en elke twee weken in de Johan Cruijff Arena te vinden. Schrijft vaak columns over “seks, drugs en rock & roll” in het voetbal.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %