Actueel

Brigata Tifosi – 10 jaar in het teken van De Graafschap

graein002

Wie aan De Graafschap denkt, zal toch vooral denken aan strijdvoetbal, een bomvolle Vijverberg en de Spinnekop. En denk je aan de Spinnekop dan denk je aan de Brigata Tifosi. Al 10 jaar laten zij keer op keer weer zien een kwast te kunnen hanteren waar mening kunstenaar alleen van kan dromen. Ook leveren zij de meest belangrijke bijdragen aan de sfeer op de Spinnekop middels gezang, geschreeuw en onvoorwaardelijke steun. Waar een volle Vijverberg en strijdvoetbal verder weg lijken dan ooit, bleef de Brigata Tifosi wel overeind.

Afgelopen vrijdag begon de opmaak voor wat memorabele voetbalzaterdag had moeten worden. Café de borrel stond vol met BT’rs en supporters die de Brigata Tifosi een warm hart toe dragen. Veel bier, prima DJ’s, fakkels en clubicoon René zorgende voor een onvergetelijke avond. Na voor velen een prachtige vrijdagnacht en een zware zaterdagochtend liep de Achterhoek weer eens ouderwets uit voor De Graafschap – FC Eindhoven. Mede door de het uitdelen van gratis kaartjes was het eindelijk weer eens dringen bij de toegangspoortjes en waren er nauwelijks lege plekken te zien. Na alle prachtige megadoeken en andere sfeeracties van de Brigata Tifosi in het verleden, kon er best wat verwachten worden van deze supportersgroep. Het voor de wedstrijd getoonde megadoek overtrof alle verwachtingen. Waarschijnlijk één van de mooiste spandoeken die ooit op de Vijverberg te zien zijn geweest.

graein001

graein004

Onder het motto sommige dingen veranderen nooit: het was fantastisch totdat de bal begon te rollen. De Graafschap stond binnen een mum van tijd op een 2-0 achterstand. De strijd en passie waren ver te zoeken, maar zelfs zonder deze basisbeginselen van het voetbal werden er nog genoeg kansen om zeep geholpen. Waar je na een dergelijk sfeeractie toch wel een paar vieze broekjes mag verwachten, werd er nooit voor elke meter gestreden. Waar de sfeer de eerste helft bij vlagen zorgde voor kippenvel, hield dat in de loop van de tweede helft ook op. Naarmate de tweede helft vorderde sloeg op de tribunes het ongeloof en de verbijstering steeds meer toe. Er werd door beide elftallen nog één keer gescoord, waardoor De Graafschap met 1-3 de bietenbrug op ging. Het publiek reageerde op deze deceptie door te roepen om een trainer die wél voor een strijdend elftal kan zorgen. Toch was de wedstrijd niet het dieptepunt van de avond. Pieter Huistra wist het jubileum van de Brigata Tifosi nog verder te vergallen. Pietertje kan blijkbaar niet tegen kritiek en kan zich ook niet in deze kritiek vinden. Pieter ziet altijd een stijgende lijn, lichtpuntjes en aanknopingspunten. Na het denkbeeldig doortrekken van deze ‘’stijgende lijn’’ blijkt dat als we met zijn allen achter deze bestuurders en de lachwekkend optimistische Pieter aan blijven lopen, we binnenkort moeten vrezen voor degradatie uit de eerste divisie en dat de supporters met een club blijven zitten die zich totaal heeft vervreemd van haar achterban. Wetend dat de camera’s liepen, richtte Pieter Huistra zich tot de Spinnekop met daarop de Brigata tifosi en eerst in zijn handjes te klappen om vervolgens af te sluiten met wegwerpgebaar richting de supporters. Een grote schande als je bedenkt dat het de supporters zijn tijd, geld en ongelofelijk veel energie in onze club blijven steken. Blijkbaar wil Huistra geen trainer meer zijn van de Graafschapsupporters en dus zal aan dit ongelukkige huwelijk tussen de Graafschap en deze Fries snel een eind komen. Pieter, voordat je je ontslag neemt waar je blijkbaar zo naar verlangt, zou je dan ook nog even voor de verantwoordelijke voor dit jarenlange wanbeleid, de spelers zonder inzet en voor één van uw eigen spiegels kunnen gaan staan en dit wegwerpgebaar nog een paar keer kunnen herhalen? De supporters in het algemeen, maar zeker ook de Brigata Tifosi zijn wel de laatste die dit verdienen.

Vorig seizoen werd de Brigata Tifosi ook al enorm tegengewerkt door de club, maar blijkbaar was de gifbeker nog niet leeg. Fluitconcerten van medesupporters richting de Brigata Tifosi, het afgeschild worden als een stel doorgesnoven hooligans door het bestuur en de Noord Koreaanse praktijken van de club: de Brigata Tifosi bleef overeind. Ondanks alle klappen bleven zij strijden voor het clubbelang.

Brigata Tifosi: ontzettend bedankt voor deze 10 sfeervolle jaren en vooral ook voor het getoonde doorzettingsvermogen van de afgelopen tijd. Zonder jullie waren we nog veel verder afgegleden en was er niet veel meer over gebleven van onze club. Door jullie heeft elke Superboer nu nog de kans op zijn club terug te eisen. Via de officiële weg, onder andere via de nieuw te vormen Anhangersraod waar overigens twee schrijvers van deze site verkiesbaar voor zijn, maar vooral ook via jullie weg, met de daarbij horend ludieke spreekoren en Wij krijgen onze club terug, wi-j komt altied weer terug!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %