Voetbalgeschiedenis

Borussia Mönchengladbach – Feyenoord 1996

De laatste week moet ik op de een of andere manier telkens weer aan 7 maart 1996 denken. Het was op die datum dat ik met mijn broer Daaf en André een reis met 15.000 andere Feyenoordsupporters naar het Rheinstadion in Düsseldorf maakte. Feyenoord speelde die avond in de kwartfinale van het Europa Cup II toernooi tegen Borussia Mönchengladbach. Het stadion in Mönchengladbach bleek te klein te zijn en er moest worden uitgeweken naar Düsseldorf.

Het was zo’n wedstrijd dat leefde onder de supporters. Al was je maar een klein beetje in de mogelijkheid om erheen te gaan, dan ging je. Sowieso zijn de wedstrijden van Feyenoord tegen Duitse clubs vanuit historisch perspectief gezien (Het Bombardement) speciale wedstrijden, bij deze zat nog net dat ietsje meer. Dat onverklaarbare waardoor iedereen erbij wou zijn. Uit tegen Werder Bremen en Tottenham Hotspur waren bijvoorbeeld ook van die wedstrijden. En recentelijk nog uit tegen AS Roma.

Feyenoord had voor deze wedstrijd vervoer geregeld. Op deze manier konden problemen snel in de kiem gesmoord worden en wist men dat de supporters gelijk afgezet werden bij het stadion, waardoor de mogelijkheid om het centrum van Düsseldorf in te gaan onmogelijk was (twee jaar eerder was het namelijk gruwelijk misgegaan in Bremen). Even na het middaguur was het onze beurt om met één van de 170 bussen te vertrekken. In totaal hadden 8000 fans gebruik gemaakt van het georganiseerde vervoer van Feyenoord. De bussen vertrokken vanuit Rotterdam, Zwolle en Arnhem. Wij stapten op bij De Kuip. De overige 7000 supporters hadden kaarten gekocht op de vrije markt in Duitsland. Op deze groep had Feyenoord geen grip en gingen wel degelijk het centrum in en zaten gespreid over verschillende vakken in het stadion. Later heeft de organisatie besloten om iedereen die een rood-wit shirt, sjaal, of wat dan ook in het Feyenoord vak te zetten, met als gevolg dat bufferzones tussen de supportersgroepen als sneeuw voor de zon verdwenen.

Scan0003

We hadden ons goed voorbereid op de reis. Een ieder van ons droeg een plastic tas gevuld met bier. Toen we de bus binnenstapte bleken sommigen mede supporters al zo dronken te zijn dat ze onderweg lopend in het gangpad knock out gingen. Toen we ons plekje gevonden hadden, trokken we onmiddellijk ons eerste biertje open. We hadden immers genoeg. Dachten we. Voordat we de grens naar Duitsland over waren gegaan, zaten we al zonder. Dat was wel héél hard gegaan. Onderweg werd ieder kruispunt door escorterende motoragenten afgezet voor de colonne bussen.

Eenmaal op de Autobahn werd het wat onrustiger. Het nieuws sijpelde door dat het aardig mis aan het gaan was in het centrum van Düsseldorf. De eerste ongeregeldheden met Feyenoordsupporters dienden zich aan. Dit resulteerde in het tot zo lang mogelijk rond blijven rijden op de Autobahn, zodat wij de kortst mogelijke tijd hadden om überhaupt iets te kunnen doen in Duitsland. Het maakte ons niet zo heel veel uit, alleen we zaten dus zonder bier. En dat was wel een kopzorg.

Scan0016

Voordat we op weg gingen werd er duidelijk gemaakt dat we onder geen beding onderweg zouden stoppen, maar door het oeverloze rondjes rijden op de Autobahn (wat ook weer problemen met zich meebracht doordat ieder kruispunt en Ausfahrt elke keer weer afgezet moest worden), werd er toch besloten om een korte pitstop te maken op een parkeerplaats naast de Autobahn. Het verzoek om “niet de snelweg op te gaan” en om “niet op de bussen te klimmen”, bracht ons alleen maar op ideeën. Voordat je het wist liepen er supporters met Feyenoord vlaggen op de Autobahn en op de daken van de bussen. Voor diegene die nog niet wisten dat Feyenoord in Duitsland moest spelen, was het nu overduidelijk.

Scan0005

Eenmaal weer in de bus, zetten we rechtstreeks koers naar het Rheinstadion. Bijna bij het stadion aangekomen, klommen velen gelijk weer op de daken van de bussen om zo zingend en brullend de parkeerplaats op te rijden. Een parkeerplaats waar minimaal 8000 supporters zouden terechtkomen en met één dranktentje. Ik geloof niet dat de fans in de laatste colonnes bussen er nog gebruik van hebben kunnen maken. Het kon de stroom dorstige Rotterdammers niet aan en zwiepte van links naar rechts of andersom.

Lopend naar het stadion, kwamen een aantal Gladbach fans tussen ons terecht. Kleine opstootjes werden snel gesust en iedereen vervolgde weer zijn weg. Hoe anders zou dit op de terugweg zijn, waar alles wat Duits was of is, aangevallen of gesloopt werd. Politieauto’s werden toen letterlijk ondersteboven gezet.

Scan0011

In het stadion aangekomen kon je pas goed zien hoeveel Feyenoorders de reis naar het ‘vijandige’ Duitsland gemaakt hadden. Bij de bewustwording hiervan stond het kippenvel bij iedereen twee meter hoog op zijn of haar armen. Om een mooie herinnering van dit moment te hebben ben ik over de hekken geklommen, de sintelbaan opgelopen om rustig een fotootje te schieten. Op de sintelbaan kwam een Duitse agent met zijn goede vriend de Duitse herder op mij aflopen om mij op een uiterst Duitse manier te vertellen dat ik heel snel terug mijn vak in moest. Vriendelijk, maar doordringend heb ik hem verteld dat ik dat zeker zou doen, maar eerst moest het mooie aandenken geschoten worden.

Terug op het vak, werd het steeds broeieriger bij het gebrek aan bufferzones. Duitse en Rotterdamse fans probeerden door de hekken die hun scheidden te breken. Toen ik poolshoogte ging nemen van dit tafereel, was ik mij niet bewust dat de eerste groep van de Bundesgrenzschutz het vak binnen gekomen was en vlak naast mij liepen. Het heeft mij een mooie tik op mijn hoofd van de lange lat opgeleverd.

Scan0015

Toen de spelers het veld betraden, viel er een gevoel van groot ongeloof over ons heen. Daar kwam het ‘enfant terrible’ Henk Vos met witte voetbalschoenen het veld oplopen. Voor de jeugd van nu misschien doodnormaal, maar in die tijd waren ouderwetse leren zwarte kicksen het materiaal waar je op hoorde te voetballen (en nog steeds trouwens).

De wedstrijd was nog maar 4 minuten bezig, of we stonden al met 1-0 achter. Een vrije trap van Van Gastel (op dat moment leerling van vrije trappen monster Ronald Koeman) maakt er 1-1 van. Vlak voor het einde van de eerste helft scoort Gladbach de 2-1 en twee minuten later schiet Koeman hem aan de andere kant ook vanaf 11 meter erin. Dit zou ook de eindstand worden, wat Feyenoord een mooie uitgangspositie geeft voor de returnwedstrijd in De Kuip twee weken later.

Na de wedstrijd gaat het echt los en rennen supporters het veld op, op weg naar Duitse vakken. Eenmaal terug het  eigen vak weer in gedreven, verschijnen aan de overkant van het stadion weer Gladbach supporters die zich weer naar binnen geknokt hebben. We zien hoe er een gevecht ontstaat tussen hun en de Bundesgrenzschutz, onder luide aanmoediging van de Rotterdamse fans die een confrontatie wel zien zitten om het dus vooral te proberen. Eenmaal terug in de bussen, een oorlogsgebied achterlatend, zijn we met een rotgang onder joelende sirenes van de Duitse politie de grens overgebracht.

Alles resulteerde uiteindelijk dat Feyenoord geen fans, sponsors en leden van de businessclub mee naar Rapid Wien mocht nemen naar het duel om plaatsing voor de finale van de Europa Cup II. Uiteindelijk zouden er rond de 3000 fans in het Weense Ernst Happelstadion zitten. Genoemd naar de man die Feyenoord de Europacup I en de Wereldbeker bezorgde.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %