In de actualiteit

Blijven zitten, Bert

bert van oostveen, voorzitter van de KNVB

bert van oostveen, voorzitter van de KNVB

Oranje werd dinsdag definitief uitgeschakeld voor het EK. De kans om nog deel te nemen aan het grootste EK ooit was al minimaal, maar hoop doet leven. Na de 0-1 van Tsjechië in de 25e minuut gingen er al Oranje-‘fans’ naar huis. De directeur van de KNVB besloot dat voorbeeld na 85 minuten te volgen. Ongehoord.

Hoewel de sfeer niet te vergelijken is met clubvoetbal, heeft Oranje een trouwe groep supporters. Zij volgen het Nederlands Elftal tot aan Kazachstan, waar een deel van de tribune ‘gewoon’ Oranje was. Om dan als verantwoordelijke directeur na 85 minuten de zoveelste wanvertoning van Oranje maar achter je te laten, is zwak.

Natuurlijk is het van den zotte dat er na 25 minuten al fans het hazenpad kiezen. Het is al onbegrijpelijk om de 88e minuut weg te gaan ‘zodat je dan de drukte vooruit bent’. Misschien wilden deze zogenaamde fans het zekere voor het onzekere nemen wat de drukte betreft. Of dit was pas de eerste interland die ze van deze kwalificatiereeks zien en waren ze oprecht verbaasd over het lamlendige spel. Maar of je nou vroeg weg wil of niet, bij je club of je land, directeur of fan, eerder het stadion verlaten is een doodzonde.

Robin van Persie viel niet al te best in, maar hij liep als enige de uiterst pijnlijke bedankronde voor de steun van de supporters die wel waren gebleven. Bert van Oostveen was ondertussen al warm binnen interviews aan het geven over het oneindige vertrouwen in Danny Blind. Hij viel zijn coach en dus zijn eigen beslissing niet af, maar de fans wel. Van Oostveen had eindelijk kunnen laten zien een goede directeur te zijn door te blijven zitten. Een leider laat zijn troepen niet in de steek.

Wachtende pers of niet. Van Oostveen moet die wedstrijd uitzitten en de gifbeker tot de laatste druppel leegdrinken. Net als de echte fans en net als Robin van Persie.

[foto via Pro Shots / Ronald Bonestroo]

De nieuwe collectie van PGWEAR is vanaf nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

Casper van Es
Over de schrijver

Voetballiefhebber in al zijn voegen. Van looplijnen en zonedekking tot aan de uitzinnige fans van San Lorenzo. Bezoekt graag wedstrijden in obscure voetballanden, maar schuwt de grote stadions ook niet. Fanatiek Ajacied.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteit

  Straf FC Groningen: Geen supporters op Vak-F tegen Twente

  In de actualiteit

  KNVB niet gediend van pitch invasion: boete Willem II

  In de actualiteit

  Boete FC Twente: KNVB kent geen emotie

  In de actualiteit

  Brigata Tifosi: "Sta op tegen de KNVB"