Blatter ratelt voort
Je zou maar een oude praatzieke, ietwat corpulente man zijn uit een land vol met koekoeksklokken, jodelaars, bankgeheimen en waar schwingen een nationale sport is. Wil je in een land met zulk enerverend cultureel erfgoed opvallen dan moet je van hele goede huize komen. Gelukkig jodelt Sepp er graag op los. De grootste onzin weerkaatst via de hoge bergen vanuit het FIFA-hoofdkantoor in Lausanne deze kant op. Sepp heeft een hoop ideeën hoe het beter kan. Sepp doet dat natuurlijk niet voor zichzelf. De zelfbenoemde wereldverbeteraar doet dat omdat hij de (sport)wereld wil verbeteren. Zo wil Blatter onder andere meer plaatsen voor Afrikaanse landen. Op zich een nobel streven, maar zou hij dit standpunt ook hebben als hij voor zijn herverkiezing niet afhankelijk zou zijn van de Afrikaanse stemmen?
Meneer Blatter wil namelijk worden herkozen. Ondanks dat hij vrij oud is. De man is namelijk 77. Nu is er deze weken een man uit Spanje in het land die nog vele malen ouder is, dus wellicht kan het geen kwaad om lang door te gaan. Met een goede Hoofdpiet kun je klaarblijkelijk lang door blijven werken. En Blatter heeft een goede Hoofdpiet. De Franse hielenlikker Platini is minstens net zo gek als zijn grote baas, getuige bijvoorbeeld zijn idee om het WK open te stellen voor veertig landen. Ik heb beelden van Jordanië-Uruguay gezien. Een WK met veertig landen? Ik zou het niet doen. Met 32 landen is de poulefase al een veredelde kwalificatieronde op locatie. Tenzij meer landen op een WK de enige manier om Frankrijk te laten kwalificeren zonder slechte uitvoeringen van de Hand van God (Henry tegen Ierland) of een Wamberto’tje (Benzema tegen Oekraïne) oogluikend toe te hoeven staan. De zorgen van de Portugees Pepe waren blijkbaar terecht. De verdediger was blij dat zijn land Frankrijk niet had geloot want het was volgens hem duidelijk dat men bij de FIFA een voorkeur voor Les Bleus heeft. Na de wederom schrijnende kwalificatie van de Fransen bleek dat andermaal. Blatter zei niets over buitenspelgoals maar was vooral erg blij met de Franse kwalificatie.
Bravo l'#EdF, qualifiée pour la #CM2014! Bel exploit de remonter un 2-0, jamais réussi avant en barrages @FFF. pic.twitter.com/WZfVCHZ4LX
— Joseph S Blatter (@SeppBlatter) November 19, 2013
Klaarblijkelijk is objectiviteit niet een vereiste eigenschap om president van de FIFA te kunnen zijn. Dat verklaart natuurlijk ook zijn voorkeur voor Messi en het belachelijk maken van Christiano Ronaldo.
Ondertussen maakte het dwergstaatje Gibraltar tegen Slowakije het langverwachte internationale debuut, hetgeen ondersneeuwde onder het kwalificatiegeweld van de Zweden, Portugezen en Fransen. Omdat de Hoofdpiet en zijn oude baas geen ruzie willen met de Europees- en wereldkampioen Spanje is besloten dat deze landen elkaar niet kunnen treffen in een kwalificatietoernooi. Voetbal en politiek blijven uiteraard altijd keurig gescheiden, tenzij het Sepp of Platini stemmen kan kosten. De Spanjaarden wil je natuurlijk niet tegen het zere been schoppen, zeker niet als er straks weer stemmen moeten worden gewonnen.
Natuurlijk is Gibraltar maar een klein vlekje op de landkaart, maar ook kleine vlekjes kunnen uitgroeien tot probleemgebieden. Zo ondervinden Sepp en zijn Pieten steeds meer hinder van Qatar. Onder andere Michael Sommer van de Duitse vakcentrale (DGB) en internationale vakcentrale ITUC, alsook Wolfgang Niersbach van de Duitse voetbalbond, hebben hun beklag gedaan over de dwangarbeid in Qatar. Het is natuurlijk een gotspe dat een organisatie die bulkt van het geld een toernooi louter om financiële redenen schenkt aan een land dat bulkt van het geld en alwaar vervolgens honderden arbeiders een vreselijke dood vinden. Na 1978 in Argentinië is er nu wederom een toernooi waar teveel bloed aan de paal kleeft, maar waar ‘we’ ongetwijfeld weer goedgemutst naartoe gaan. Zo hypocriet zijn we dan ook wel weer met zijn allen. Elke nationale bond mompelt van tevoren iets over mensenrechten, verantwoordelijkheden nemen en over de positieve invloed die sport heeft op de mensenrechten in het desbetreffende land, drinkt vervolgens een glas, doet een plas en alles bleef zoals het was.
Gelukkig heeft het plaatselijke comité beterschap beloofd. Vanaf nu moet er alles aan worden gedaan om de arbeiders een veilig en menswaardig bestaan te bieden. Het staat er echt, een menswaardig bestaan. In Qatar, waar over het algemeen niet gelet op een dollar meer of minder, moeten arbeiders vanaf nu een menswaardig bestaan krijgen. Het gaat er niet om dat de arbeiders goede arbeidsomstandigheden krijgen, of hopelijk geld over houden om op te sturen naar hun familie in Nepal. Nee deze mensen moeten vanaf minimale voorzieningen krijgen zodat zij een menswaardig bestaan kunnen leiden. Ze moeten voldoende kunnen rusten en eten om niet dood van een steiger te vallen. Het is een absolute schande dat een zandbak zonder voetbalgeschiedenis een toernooi mag organiseren, een land dat arbeiders niet eens een menswaardig bestaan wil bieden, een land dat de Nepaleze arbeiders beschouwd als minderwaardige voetvegen. En wat zegt Sepp van dit alles? Hij wijst op de goede invloed die voetbal kan uitoefenen om omwentelingen te genereren. In een tijd dat er stemmen moeten worden gewonnen wijst hij hoofdzakelijk over het helende effect van ‘zijn’ sport en de positieve resultaten die ‘zijn’ FIFA boekt op het gebied van mensenrechten.
Ik bereid me alvast voor op een zielloos WK in een snikhete zandbak waarbij voor het bouwen van de stadions en de benodigde infrastructuur nu al een recordaantal doden is gevallen. Wat er ook er gebeurt, het WK zal door de enorme financiële belangen van Qatar in de (voetbal)wereld plaatsvinden in het emiraat. En Blatter? Hij drinkt een glas, doet een plas…