Voetbal in Denemarken

BK Frem: volksclub met karakter

Met een flinke gang komt de oude baas over het gras aangereden. De clubvlag wappert achter op zijn scootmobiel. Zijn grote glimlach verborgen achter zijn grijze baard, maar zijn pretogen verraden veel. Hij wordt hartelijk ontvangen door alle andere supporters. Een bekend gezicht dus en zeker een bijzonder karakter, zoals wel meer mensen om hem heen. Ik ben te gast bij een fijne Deense volksclub, BK Frem.

Bij het horen van de clubnaam zal er bij weinig mensen een belletje gaan rinkelen. Echter in Denemarken is BK Frem absoluut een bekende naam. Vooral vanuit historisch oogpunt. Nog ver voordat clubs als Brøndby IF (1964) en FC Kopenhagen (1992) prominente clubs werden in het Deense voetbal, werd Kopenhagen begin 20e eeuw succesvol vertegenwoordigd door BK Frem. De club werd in 1886 opgericht en is daarmee één van de oudste clubs in het land. In 1887 kregen ze de huidige naam.

In de eerste decennia van de 20e eeuw was Ømene, zoals de bijnaam luidt, zeer succesvol. Tussen 1920 en 1945 werd zesmaal de landstitel binnen gesleept. In de decennia erna wordt nog viermaal de beker gewonnen, de laatste keer in 1981. In het seizoen 2003/2004 speelden ze voor het laatst op het hoogste niveau. Langzaam maar zeker zakte de club weg om in 2010 failliet te gaan. De club moest verder in de amateurklasse, maar weet terug te keren in de 2. Division (derde niveau) twee jaar later. De club komt nu uit in de 3. Division.

Trouwe supporters

BK Frem staat bekend als sociale volksclub en belangrijke factor in de wijk Valby, de buitenwijk van Kopenhagen die de club vertegenwoordigd. We krijgen gelijk te maken met de hartelijke gastvrijheid als we enthousiast worden begroet bij de bar van de kantine. Dat de support bestaat uit een bont gezelschap is al snel duidelijk. Naast de oude baas lopen er genoeg kleurrijke personen rond die allemaal trots de club vertegenwoordigen.

Ik word gewezen op een dame die tussen het gezelschap staat. Luie trainingsbroek, grote zonnebril en een shirt van BK Frem. Ze is Deens parlementslid, maar voor het zaterdagmiddagvoetbal worden even alle formele zaken losgelaten. Ze neemt een flinke slok van grote fles bier. Hier is ruimte voor iedereen en je mag helemaal jezelf zijn. Ondertussen komen wat vlaggen en trommels tevoorschijn, want het aanmoedigen van hun team moet luidkeels gebeuren. De topper tegen koploper Roskilde staat namelijk op het programma. BK Frem staan tweede.

Er is ook niemand die vreemd op kijkt van die groep Hollanders die gezellig hun biertje meedrinken tussen de locals en zo nu en dan nieuwsgierig de kantine inspecteren. Want als de club ergens zuinig op is, is het hun geschiedenis. Trots staan de prijzen uitgestald, maar ook de nodige attributen die rustig in een voetbalmuseum thuis horen. De supportersclub die van een uitgebreid lunchbuffet genieten kijken glimlachend toe hoe we alle details in ons opnemen.

BK Frem verspeelt overwinning

Het is vandaag geweldig voetbalweer. De zon schijnt met regelmaat uitbundig. Als we Valby Idraetspark binnen wandelen komt de geur van gegrilde worst ons tegemoet. De bakplaten staan flink te dampen. Als we al geen trek hadden, was dat nu zeker het geval. Als de broodjes worst en een flink Carlsberg biertje zijn ingeslagen, nemen we het stadion in ons op. De hoofdtribune is relatief nieuw en de enige plek waar je kan zitten. Ervoor ligt een afschuwelijk kunstgrasveld. Dat is dan ook het enige negatieve aan dit stadion waar 12.000 man in kan.

Vandaag wordt dat aantal verre van gehaald. Maximaal een tiende van de capaciteit is vandaag aanwezig. De fanatieke supporters hebben een flexibele tribune met houten banken gebombardeerd tot hun staantribune. Ook voor een heuse capo is een plek gecreëerd, die zo nu en dan door wisselende personen wordt bezet. Enkele tientallen zingen de longen uit hun lijf. Het helpt, want de thuisploeg is absoluut de betere en komt ook op voorsprong.

Ondertussen doe ik een rondje stadion. Op de lange zijde staat een oud houten huisje die ooit dienst deed als ticketbox. De lange zijde zelf is een betonnen staantribune waar supporters van het zonnetje genieten. In de tussentijd verdubbeld BK Frem de voorsprong. Het enthousiasme achter het doel neemt toe. Maar waar de overwinning in de tas lijkt, valt ineens een tegendoelpunt. Roskilde begint weer in een resultaat te geloven.

Eén fanatieke supporter denkt echter dat de buit al binnen is. Ondanks de frisse temperatuur begint hij met vlag en ontbloot bovenlijf aan een soort ereronde. Het is een komisch tafereel, aangezien zijn conditie hem in de steek laat. Meer dan eens moet hij even pauze nemen om op adem te komen. Halverwege zijn ronde krijgen de bezoeker een penalty en valt de gelijkmaker. Even is daar de teleurstelling, maar de ronde wordt met een grote lach afgemaakt tot enthousiasme van de medesupporters. Ondanks dat de wedstrijd in een gelijkspel eindigt, zijn ze trots op het team.

Supporter in het zonnetje

Na afloop is er bij de kantine nog een speciaal moment. Een jonge supporter met een verstandelijke beperking viert vandaag zijn 16-jarige verjaardag. Hij is helemaal leip van BK Frem. Zijn ouders rijden hem naar alle thuis- en uitwedstrijden zodat hij zijn helden kan aanmoedigen. Maar nu zijn het zijn helden die hem aanmoedigen. Hij wordt op een tafel gezet en toegezonden voor zijn verjaardag, door zowel spelers als supporters. Hij krijgt een gesigneerd shirt uit handen van de aanvoerder.

Daarbij bewijst men eens te meer het sociale karakter van deze volksclub. De nodige halve liters bier komen snel weer tevoorschijn. Ook de spelers blijven plakken. Het is dat wij nog het bezoeken van een ijshockeywedstrijd op het programma hebben staan, anders was het ongetwijfeld nog lang gezellig gebleven.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %