ActueelColumns

Bioscooppubliek

Het is winter, maar de ergste kou hebben we nog niet gehad. Toch zijn veel Nederlandse clubs zoals ieder jaar weer op trainingskamp. Zo ook PSV, dat deze winterstop in Qatar verblijft. Ja, Qatar. Van menig voetbalsupporter gaan de nekharen er direct van overeind staan. Zo ook die van mij. Qatar, is dat niet dat land dat in 2022 het wereldkampioenschap moet organiseren? Het wereldkampioenschap dat in dat jaar op 18 december zal beginnen en waar alle stadions nog voor moeten worden gebouwd, waar dan geen hond zal plaatsnemen? Zelfs Sep Blatter, de grootste crimineel die de FIFA ooit heeft gekend, gaf in 2014 toe dat het toernooi nooit aan Qatar had mogen worden toegewezen. Het wereldkampioenschap is tegenwoordig niet meer voor de voetbalfan, maar voor sponsoren, de rijke bobo’s en de televisie kijker. Het enige voordeel dat het met zich mee zal brengen is dat we ons niet hoeven te schamen voor onze landgenoten, die anders de wave zullen gaan inzetten met een bos wortels op hun kop.

Ik vraag me af wat voor baat een club heeft bij een trainingskamp in Qatar. Het lijkt er dan toch snel op dat PSV geld ruikt. Dit bevestigde Toon Gerbrands, die vanmiddag plaatsnam voor de camera van RTL 7, maar al te duidelijk. Op het moment dat de verslaggever vraagt wat hij van de keuze voor een trainingskamp in Qatar vindt, windt de algemeen directeur van PSV er geen doekjes om. Hij begint direct over de voorzieningen. “Want daar gaat het om in topsport”, zei Gerbrands. Volgens mij slaat Toon de plank hier volledig mis. Een mooie sport als voetbal en voornamelijk de club zijn toch van het volk? De trouwe supporters hebben er in ieder geval niets aan. Om de trouwe fans gaat het denk ik ook niet, Toon is in Qatar voor centjes. Want wanneer de verslaggever vraagt of er zakelijke redenen zijn zegt hij van niet, om vervolgens te beweren dat het wel zo is dat andere clubs PSV benaderen. Ik vermoed op basis van zijn woorden dat Toon er al een behoorlijk slaatje uit geslagen heeft. “Alles is hier tien keer groter, breder, duurder”, zegt hij. Als alles daar zoveel beter is zie ik graag dat hij er permanent gaat wonen, samen met alle anderen die ons mooie spelletje kapot proberen te maken.

Helaas ziet meneer de verslaggever ook alleen de financiële belangen, want die vraagt Gerbrands naar de lichtshows die plaatsvinden bij wedstrijden van PSV, en of hier nog winst te behalen valt. “Lichtshows’, bij het voetbal. In kan er zelf met mijn hoofd niet bij. Eindhoven mag dan de lichtstad zijn, het past simpelweg niet bij de beleving die wel bij voetbal zou moeten horen. Maar ook hier ziet Toon zeker weer centjes in. Als het aan hem ligt komen er nog veel meer lichtshows in het voetbal. Hij verwacht zelfs dat het een eis gaat worden, om zo bijvoorbeeld ook doelpunten te vieren. Waar de manier waarop veel voetballers tegenwoordig hun goal vieren al misselijkmakend genoeg is, doet hij er nog graag een schepje bovenop.

Toon Gerbrands zit er in ieder geval lekker bij in het zonnetje in Qatar, dromend over sponsordeals en meer entertainment in het voetbal. Voetbal zou niet om ‘entertainment’ moeten draaien, maar om beleving. Helaas ziet Toon dit niet in. Hij ziet voetbalsupporters als een bioscooppubliek.

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %