Bestuurders en politie in Doetinchem verpesten voetbalfeest
Hoewel er soms goede stappen worden gemaakt op het gebied van normalisatie blijkt vaak genoeg dat dit nog lang geen gemeengoed is bij bestuurders en politie. De beslissing van de gemeente Doetinchem is zo’n beslissing die compleet tegen de normalisatie in gaat. Voor de play-off wedstrijd is namelijk besloten om een verplichte buscombi in te voeren voor supporters van Telstar. Bij zowel de supporters van Telstar als die van De Graafschap is hier veel woede over ontstaan zeker aangezien Telstar en De Graafschap al tijdenlang een sterke vriendschapsband hebben.
Samengekomen door tragedie
Op 17 september 2005 reed voetballer Luciano van den Berg met zijn auto over de A6. Van den Berg raakte vervolgens de macht over het stuur kwijt en reed in op een stilstaande auto. De jonge voetballer was op slag dood. Zijn medespelers, de bestuurders en supporters van de club waar hij onder contract stond, Telstar, waren natuurlijk in diepe rouw. De eerstvolgende wedstrijd die Telstar moest spelen stond dus in het teken van het eren van Luciano van den Berg. Deze wedstrijd zou gespeeld worden in De Vijverberg van de Graafschap. De supporters van De Graafschap lieten zich die avond van hun allerbeste kant zien. De lichtmasten van de Vijverberg gingen uit, kaarsen werden aangestoken en de Spinside van De Graafschap onthulde een schitterend spandoek. De acties van De Graafschap maakten zo’n indruk op de supporters van Telstar dat een vriendschapsband was ontstaan.
Hoewel De Graafschap van tijd tot tijd op een hoger niveau actief was bleef de vriendschapsband tussen beide teams goed. Toen De Graafschap eind 2011 op zoek moest naar een shirtsponsor stak Telstar een helpende hand toe. De Graafschap besloot om in plaats van een traditionele shirtsponsor het word DRAN voor op het shirt te zetten. Supporters konden vervolgens hun naam klein in het woordje DRAN laten drukken voor een bepaald bedrag. Telstar besloot om tweemaal dit bedrag in te leggen voor De Graafschap. Zo stond er dus “de witte leeuwen” en “de witte leeuwinnen” op het shirt van De Graafschap. Opnieuw een teken van de sterke vriendschap tussen beide clubs.
Samen een corteo lopen naar ’t stadion, gisteren gebeurde het bij Telstar – De Graafschap! Credits: @FootballCulture pic.twitter.com/eiJopOhqH5
— Awaydays NL (@AwaydaysNL) 10 september 2016
Begin 2014 werd de wedstrijd tussen Telstar en De Graafschap aangegrepen om een eerbetoon te brengen aan Simon Kistemaker. De voormalige trainer beleefde bij zowel De Graafschap als Telstar mooie jaren. Beide supportersgroepen grepen het onderlinge treffen dus aan om een eerbetoon te brengen aan “de kist”. Sinds dat seizoen spreken de supporters van beide clubs altijd af tijdens de onderlinge ‘cultclash’ die zij spelen. Eind 2016 liepen beide supportersgroepen in een gezamenlijke corteo door Velsen naar de wedstrijd. Ook dit seizoen nog liepen beide supportersgroepen voorafgaand aan de wedstrijd met een gezamenlijke mars vergezelligd door vuurwerk naar het stadion. Al deze wedstrijden en acties zijn verlopen zonder enig onvertogen woord of ongeregeldheden.
Het play-off duel
Aankomende week zullen beide teams het opnieuw tegen elkaar opnemen in een wedstrijd in het kader van de play-offs. Voor beide supportersgroepen was deze loting natuurlijk erg fijn vanwege de bestaande vriendschapsbanden. Alle ingrediënten voor een voetbalfeest stonden dus klaar. Dit was helaas gerekend buiten de bestuurders en de politie van Doetinchem. Die heeft namelijk besloten dat de supporters van Telstar met een verplichte buscombi naar Doetinchem moeten komen. Naar eigen zeggen is de groep Telstar supporters namelijk “groter en anders van samenstelling”. Dit gecombineerd met “meer spanning” die de play-offs meebrengen zorgt ervoor dat de politie “verstoring van de openbare orde” zeer realistisch acht.
De beslissing is niet goed gevallen aan Telstar zijde en dit is zeer begrijpelijk. Na jaren van meedraaien in de onderste regionen en de middenmoot beleeft Telstar eindelijk een geweldig seizoen. De halve finale van de play-offs zou een kers op de taart van dit prachtige seizoen moeten worden. Het lijkt er echter op dat de gemeente en politie hier geen enkele rekening mee willen houden. Puur op basis van het feit dat het gaat om een play-off duel is besloten om de wedstrijd in categorie B te plaatsen. Het feit dat er geen enkele incidenten zijn geweest tussen De Graafschap en Telstar en het bestaan van een 13-jarige vriendschapsband is schijnbaar minder belangrijk voor de gemeente en de politie. Ook aan de kant van De Graafschap is deze beslissing allesbehalve goed gevallen.
In een tijd waarin de KNVB haar mond vol heeft over normalisatie en clubs regelmatig hun best doen om mee te denken met supporters is deze beslissing volslagen belachelijk. In 2016 werd notabene na goed overleg met de supportersgroepen een besluit tot verplichte autocombi teruggedraaid. Het lijkt er zeer op dat de bestuurders in Doetinchem zich hebben laten leiden door onnodige en ongefundeerde angst voor de play-offs. Enig onderzoek naar de relatie tussen De Graafschap en Telstar had deze angst meteen kunnen weerleggen. Blijkbaar was het doen van dit onderzoek te veel moeite gevraagd voor de bestuurders van de gemeente Doetinchem. De beslissing van deze week past totaal niet in het beeld van normalisatie en zet supporters andermaal ten onrechte weg als criminelen. Door het nemen van deze beslissing heeft de gemeente en politie van Doetinchem laten zien dat zij compleet ongeschikt is in de omgang met voetbalsupporters.