ActueelVoetbal in Duitsland

Berliner Stadtderby: heerlijke rivaliteit in de maak

De Berliner Stadtderby tussen Hertha BSC en Union Berlin kent nog maar weinig historie, laat staan rivaliteit. “Maar wat niet is kan nog komen” is een bekend gezegde, iets wat op de stadsderby absoluut van toepassing is. Sinds beide clubs op het hoogste niveau van Duitsland uitkomen begint het erop te lijken dat de clubs zowel sportief als op supportersgebied elkaar de baas willen zijn. Hoe dat zich de afgelopen jaren ontvouwt is veelbelovend voor de toekomst. Berlijn wordt op de kaart gezet als uitstekende derby day, afgelopen april waren we erbij!

Van vriendschap naar rivaliteit?

Op het moment van bezoeken speelden beide ploegen pas 10 keer tegen elkaar in officiële wedstrijden. Viermaal in de 2. Bundeslisga tussen 2010 en 2013, plus nog maar eenmaal met publiek in de Bundesliga in 2019. Een wedstrijd die tijdelijk gestaakt werd en toen al tekenen vertoonde van een aanstaande rivaliteit. Voorheen hadden de clubs een soort onderlinge vriendschap. Supporters van beide clubs hadden sympathie voor de ander. In de jaren 70 bezochten ze elkaars stadion bij wedstrijden. Er waren zelfs liederen die de vriendschap tussen beide clubs aantoonde.

Maar nu lijkt alles anders, zeker nu Union Berlin sportief beter presteert dan Hertha BSC en laatst genoemde zelfs kan degraderen. Je proeft het ook in de stad, ondanks dat je supporters van beide clubs nog gebroederlijk bij elkaar ziet staan voor de wedstrijd. De grote hoeveelheid aan politie die op de been zegt alles. Zowel in het centrum van de stad als bij het stadion. Reguliere supporters mogen dan door elkaar lopen, de fanatieke aanhang wordt vakkundig van elkaar gescheiden. De harde kern van Union wordt ook via een aparte weg onder begeleiding naar het stadion gebracht.

En Union brengt veel uitsupporters op de been. Maar liefst 7500 man brengt het naar het Olympisch Stadion. Iets wat voor een heerlijke sfeer zal gaan zorgen. Twee fanatieke Kurva’s. Wat ook extra zal meespelen is dat men ook eindelijk weer mag. Het bleef namelijk lang spannend of het stadion wel helemaal vol mocht lopen. De Duitse overheid treuzelde enorm lang om de stadions weer vrij te geven, waar de rest van Europa al lang en breed deze beslissing had genomen.

Berliner Stadtderby: choreos & pyro

We hebben uitstekende plekken op de eerste ring. Dicht op het uitvak en mooi uitzicht op de fanatieke supporters van Hertha BSC. Al snel is duidelijk dat beide kampen gaan uitpakken vandaag. Aan blauw-witte kant wordt een groot spandoek uitgerold met daarop de skyline van de stad en een grote vlag van Hertha. Oftewel de stad Berlijn is van hen. Aan rood-witte kant zijn ze kort maar krachtig. Unser Berlin kopt een spandoek waarbij alle supporters een sjaal hebben met dezelfde tekst. De strijd is aan.

Op de Ostkurve maakt het enorme spandoek inmiddels plaats voor blauw-witte vellen en het nodige vuurwerk. De toon is gezet, dit beloofd wat voor de rest van de wedstrijd. Met enige regelmaat laat ook de rest van het stadion zich luidkeels horen. 75.000 gepassioneerde supporters die maar één ding willen: winst voor hun ploeg.

Union de baas in Berlijn

De vorige twee edities van de Berliner Stadtderby waren een prooi voor Union. Ook vandaag is de ploeg veel beter wat wordt dat pas na ruim een half uur in de score uitgedrukt. Een prachtige voorzet wordt met het hoofd tot doelpunt gepromoveerd. De vakken met de 7500 bezoekers ontploffen en laten plagerig via de sjaals zien wie de club van Berlijn is. Het is dat ze verzuimen om meer doelpunten te maken, anders was het voor rust al beslist geweest. Aan Hertha-zijde laten ze zich niet kennen en blijven passievol zingen, springen en herrie maken.

Bij aanvang van de tweede helft worden de gekleurde vellen op de Ostkurve nogmaals getoond, maar het is het uitvak die de aandacht opeist. Een flinke pyroshow zorgt er voor dat het Olympisch Stadion in nevelen wordt gehuld. Voor over heeft de kleur rood de overhand. Maar als de kruitdampen nog niet eens zijn opgetrokken ligt de gelijkmaker in het doel. Een onfortuinlijke eigen doelpunt zorgt ervoor dat de thuisploeg mag hopen op een goed resultaat vandaag. Het blijkt ijdele hoop te zijn.

Nog geen vier minuten later staat Union alweer op voorsprong. De juichende spelers worden bekogeld met plastic bierglazen vanaf de tribune. In het uitvak wordt weer de nodige pyro afgestoken. Ditmaal geven de bezoekers de voorsprong niet meer uit handen. Sterker nog, de sterk spelende Nederlander Sheraldo Becker deelt een kwartier voor tijd de genadeklap uit. Zijn directe tegenstander wordt eruit gelopen en een strakke schuiver in de lange hoek zorgt voor wederom vreugde en vuurwerk in het uitvak.

Echter daar blijft het niet bij. Vijf minuten voor tijd valt ook nog de 1-4. De thuisploeg wordt afgedroogd in de tweede helft en teleurgestelde supporters verlaten vroegtijdig het stadion. De bezoekers vieren samen met de spelers het feestje. Berlijn is voorlopig van Union Berlin. En dat zal nog wel even zo blijven, want afgelopen augustus won Union de eerste Berliner Stadtderby van dit seizoen thuis met 3-1.

Derby en Berlijn zelf bezoeken

In het laatste weekend van januari 2023 wordt de editie in het Olympisch Stadion weer gespeeld. Mocht je daar bij willen zijn, dan kan dat bijvoorbeeld via Away Days. Zij organiseren dan weer een trip naar de Duitse hoofdstad. Alle informatie kan je hier vinden. Ook een wat uitgebreider reisverslag is op de site te vinden.

Buiten de grote twee heeft Berlijn op voetbalgebied enorm veel te bieden. Clubs als BFC Dynamo en Viktoria Berlin zijn het bezoeken waard, vooral ook vanwege de stadions waarin ze spelen, zoals Sportforum en Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark (die gaat verdwijnen). Los daarvan is Berlijn natuurlijk een fantastische stad voor een stedentrip.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %