Actueel

Beladen wedstrijd: Eagles vs Graafschap

De club uit Doetinchem is stabiel te noemen. Verscheidene sfeerfilmpjes van de supporters doen dit seizoen al de ronde op social media, waar ook de spelers in meegaan. De ploeg uit Doetinchem beloont haar supporters met verrassend goede prestaties en viert dit dan ook samen met het publiek. Anders dan in Deventer. Op de tribune is het dan wel stabiel, supporters zijn nog niet weg te slaan uit het stadion en de sfeer is nog altijd goed. Maar sportief mag het helaas niet baten. De mannen op het veld kunnen de steun helaas niet bedanken met sportieve prestaties. Kowet staat op het moment van schrijven op de 17e plaats.

Play-offs 2016

Eerst terug naar mei 2016, waar de ploegen uit Deventer en Doetinchem strijden om een plekje in de Eredivisie. Voor de ploeg uit Deventer was de einduitslag van 1-1 genoeg om een hun plekje te bemachtigen op het hoogste podium van ons kikkerlandje. Feest dus in het vak van Deventer, teleurstelling in de rest van het stadion waar ze hun ploeg zien degraderen.

Bij een aantal supporters van de Graafschap sloeg de teleurstelling om in woede wat zich op het veld uitte: spelers van Kowet werden aangevallen door supporters van de Graafschap, terwijl het publiek uit Deventer machteloos stond toe te kijken van achter het plexiglas. Middelvingers gingen de lucht in, vuurwerk ging over en weer en het publiek zong vriendelijke liedjes naar elkaar. Alle ingrediënten om elkaar lekker te provoceren en een oorlog lijkt te zijn begonnen.

De terugkeer

Na een jaar Eredivisie keert Kowet weer terug naar de Juup, waar het de Graafschap dus weer zal treffen. In oktober 2017 is het merkbaar dat er bij supporters van beide ploegen nog wat oud zeer is want de politie vertelt dat ze afgesproken confrontaties hebben voorkomen.  De wedstrijd werd vervolgens beschouwd -en dus beveiligd- als een risicowedstrijd van de zwaarste orde en eindigde in 1-1.

De tweede keer dat deze ploegen elkaar treffen vindt plaats in De Adelaarshorst, thuishaven van de ploeg uit Deventer. Dat de wedstrijd beladen is, is misschien wel een understatement. Om Doetinchem eraan te herinneren dat ze in Deventer klaar zijn voor de strijd, is de klomp die aan de Vijverberg hangt geverfd in rood en geel met het kengetal van Deventer als handtekening.

Matchday

Vier dagen geleden werd er nog gevreesd of de halve finale van de KNVB beker wel door moest gaan. Met een gevoelstemperatuur van -16 kan het nog wel eens onverantwoord zijn voor spelers maar vooral voor de toeschouwers. Vandaag is daar geen sprake van. In het zonnetje met bijna acht graden boven nul zien we De Adelaarshorst én het uitvak volstromen. Active DieHards Deventer heeft flink uitgepakt, want bij opkomst van de spelers wordt er een spandoek opgetakeld met de tekst ‘Vreet ze op’. Wat het publiek van het elftal verwacht maken ze merkbaar met luid gezang van achter het doek.

Vanwege een fakkel op het veld vond de scheidsrechter het na 30 seconden spelen hoog tijd om het spel stil te leggen. Een kwartier lang hadden supporters van beide clubs de kans om hun strijdkreet te laten horen. Over en weer was goed te verstaan hoe mensen achter hun club stonden.

De meegereisde supporters uit Doetinchem hebben ongetwijfeld een mooie middag gehad. Met een terechte overwinning van 4-0 deden ze hun meegenomen doek zelfs een beetje eer aan: ‘ Verneder ze.’ Supporters in het rood en geel hebben geen mooi voetbal kunnen zien. De mannen op het veld leken weinig goeds te kunnen doen en het vertrouwen in de trainer ebt steeds verder weg. Keerzijde daarvan; nieuwe trainer Stegeman zal met open armen ontvangen worden.

De wedstrijd tegen de Graafschap mag zeker bestempeld worden als ‘beladen. Haat en nijd naar elkaar lijkt zich alleen maar weer te vergroten. Na deze wedstrijd was het de beurt aan de spelers van de Graafschap. Zij mochten zich weren tegen enkele supporters die het veld waren bestormd. Over deze actie valt weinig te vertellen. Filmpjes gaan uiteraard al rond en deze beelden spreken voor zich.

Beelden

[Foto’s via Pro Shots en Café Eagles Rijssen] 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %