Voetbal in Portugal

Bekerwinst FC Porto tegen SC Braga zorgt voor uitgelaten sfeer in historisch stadion

In een volledig uitverkocht Estádio Nacional namen FC Porto en SC Braga het tegen elkaar op in de Portugese bekerfinale. Op een middag met pyro, rellen en sfeeracties trokken de Dragões uiteindelijk aan het langste eind. Het zorgde voor uitzinnige taferelen bij de supporters van FC Porto, die zich dankzij deze bekerwinst nu de meest succesvolle club van het land mogen noemen.

Bijna was de finale van vandaag een hele unieke geweest. FC Porto had namelijk grote moeite met tegenstander Famalicao in de halve finale. Behalve de eerste finale in de geschiedenis van Famalicao, had het ook de eerste bekerfinale sinds 1999 zonder Porto, Benfica of Sporting kunnen worden. Helaas wint de grote club bijna altijd en ook in dit geval sloeg de balans in de verlening door naar de topclub. FC Porto won en zo staat vandaag de strijd tussen de bekerwinnaar van 2020 en 2022 (FC Porto) en de bekerwinnaar van 2021 (Braga) op het programma.

Het Portugese Wembley

En dus zien we vandaag geen supporters van Famalicao in de bossen rondom het Estádio Nacional, maar een blauwe zee aan FC Porto supporters. Hoewel het twee clubs uit het Noorden zijn, zijn de supporters massaal afgereisd naar Lissabon. Buiten het stadion is er al een groot feest gaande. Overal zijn kraampjes met supportersartikelen, zitten supporters te barbecueën of wordt er wat bier gedronken. Er heerst een echte finalesfeer rondom het historische stadion.

Het stadion, dat door de jaren heen historische wedstrijden in de Europa Cup en van het Portugese elftal heeft gezien, is nog altijd een schitterend exemplaar. Het is een beetje het Portugese Wembley en dient tegenwoordig als finalelocatie. Als er toch één ding ontbreekt in de Nederlandse voetbalcultuur is het wel zo’n neutraal en historisch stadion voor wedstrijden zoals de bekerfinale. Schitterend om te zien hoe zo’n historisch stadion volledig verdeeld is tussen rode en blauwe supportersgolven, beide hopend om deze prijs binnen te slepen.

Grote chaos

Alhoewel deze verdeling niet helemaal optimaal gedaan is… Zowel in het hoekje rechts van het Braga deel als links tussen twee Braga delen zijn vakken ingeruimd voor FC Porto supporters. Dit betekent dat er constant kleine plukjes FC Porto supporters rakelings langs een vol vak met duizenden SC Braga supporters moeten lopen om hun vak te bereiken.

Dit blijkt voor de Braga-supporters te werken als een rode lap op een stier. Wie had dat ooit verwacht? Het is daardoor wachten tot het definitief mis gaat. Een van de leidende figuren binnen de ultras van Braga geeft dit ook netjes aan bij de dienstdoende politie. De supporters kunnen zich maar tot zekere hoogte inhouden. De mannen in blauw denken er 13,12 seconde over na en besluiten om hier helemaal niks mee te doen. Plukjes FC Porto supporters blijven binnenstromen voor de neus van het Braga vak.

Als enkele blauwe supporters dankzij de veiligheid van wat dranghekken ook nog wel de lef hebben om een beetje terug te reageren is het helemaal los. Het gaat snel van het gooien van flesjes en stokken naar grotere chaos. 10 tot 20 supporters breken door en willen de FC Porto supporters aanvallen. Pas dan grijpt de politie in en worden alle supporters van SC Braga teruggedrongen hun vak in.

Bracara

Bij  de opkomst hebben ze aan de Braga-zijde wat rode rookpotten. Vanwege de strenge maatregelen rondom spandoeken (een maximum van 1 bij 1 meter) hebben de ultras meerdere spandoeken moeten meesmokkelen om hun naam te kunnen laten zien. Bij FC Porto hebben ze hier geen last van omdat de Super Dragoes – als een van de weinige groepen in Portugal – ervoor hebben gekozen om zich te ‘legaliseren’ bij de overheid. Vandaar dat zij wel een (gedrukte) sfeeractie hebben bij de opkomst.

De gehele eerste helft golft het langs het veld vervolgens op en neer tussen beide supportersgroepen als het aankomt op geluid. Wij zitten dichter bij de supporters van Braga en krijgen logischerwijs dus meer mee van de sfeer aan deze zijde. Daar is echt helemaal niks mee. Op het veld is FC Porto de betere ploeg, maar dit weet het elftal nog niet om te zetten in doelpunten. Grootste kans is voor aanvoerder Pepe, die zijn inzet van dichtbij gekeerd ziet worden door de keeper.

Het venijn van de eerste helft zit hem in de staart. Na enkele provocaties vanuit het Porto-vak gaat het mis tussen supporters van Braga en Porto. Toch echt volledig te wijten aan de onlogische plaatsing van deze groep Porto supporters in de hoek van een volledige Braga-tribune. Supporters breken door de lijn stewards heen en de snel toegesnelde politie weet erger te voorkomen. De ergste boosdoener aan Porto-kant wordt door de politie weggevoerd. Pas tijdens de rust keert de rust terug op de tribune.

Porto Casuals

In de tweede helft verplaatsen we richting de zijde van FC Porto. Aan de ene kant om voor de afwisseling wat meer mee te krijgen van de sfeer aan die zijde, maar aan de andere kant ook omdat hier de kans op wat gloryhunten het grootste is. Ook bij FC Porto hangt er een mooie sfeer. De verplaatsing is een verstandige keuze, want we zijn nog geen 10 minuten bij de gasten uit Porto of FCP komt op een terechte voorsprong. Groot feest bij de supporters die gelijk de hekken in klimmen en hier en daar wat rookpotten afsteken.

Wat verder opvalt bij de tribune van de Super Dragoes is dat er veel supporters in het blauw gekleed zijn of zelfs clubshirts dragen. De stijl op de tribune bij FC Porto lijkt veel meer op die van de Barra Bravas in Zuid-Amerika dan bijvoorbeeld die in Nederland.

Een uitzondering hierop is een groepje van 20/30 gasten zonder shirt op de tweede ring. Dit zijn de Porto Casuals. Dit groepje Casuals kiest ervoor om meer de Duitse/Poolse ultrastijl te volgen. Zij zijn het dan ook die rond de 60e minuut een pyroshow weggeven. Nadat ze zich hebben omgekleed onder een doek met clublogo steken zij in een rij enkele fakkels af. Een mooie pyroshow. Zeker gezien de risico’s – een mogelijke celstraf – van pyro afsteken in Portugal.

Mensenmassa

Zelfs na een rode kaart voor FC Porto na een goed uur spelen weet SC Braga geen vuist te maken. De club komt niet eens tot een schot op doel. In de 81e minuut valt de  definitieve beslissing als Otavia de 2-0 binnenschiet. Hij besluit het feestje bij de supporters te vieren en sprint richting de tribune. Hier ontstaat een gigantische mensenmassa vol vreugde. De spelers gaat zo goed als koppie onder in de zee aan mensen die hem wil feliciteren. Eén vrouwelijke supporter eindigt lichtgewond. Gekkenhuis.

Voor het naderende feest wordt er nog eens een extra blik aan agenten opengetrokken. Tussen de spelers en supporters staat inmiddels een rij spotters van de politie, gevolgd door een rij normale politie, gevolgd door twee rijen aan ME. Niet misselijk. De inzet van politie-uren lijkt in Portugal geen issue te zijn zoals in Nederland.

Toch komen de spelers, na een ellenlange huldiging waar maar geen einde aan lijkt te komen, nog even posten bij de supporters. Op verzoek van de supporters brengen we nog even een vlag van de Colectivo Ultras naar de spelers. Kleine moeite. Zo komt er uiteindelijk een einde aan een fantastische middag in het Estádio Nacional. Dankzij de bekerwinst is FC Porto officieel de meest succesvolle club van Portugal. Alleen daardoor al is het een finale die niet snel vergeten zal worden door de supporters van FC Porto.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %