Voetbal in Denemarken

Battle of the Bridge: Kopenhagen – Malmö

Eind augustus vond de loting voor de groepsfase van de Europa League plaats en dat leverde een interessante clash op in groep B. Het Zweedse Malmö FF en het Deense FC Kopenhagen ontmoeten elkaar in de dezelfde poule. Een echte ‘cross-border’ derby aangezien de stadions van beide clubs slechts 37,6 km uit elkaar liggen, een nieuw record voor een officiële wedstrijd in Europees verband. Het oude record dat vorig seizoen werd neergezet door Slovan Bratislava en Rapid Wien met een afstand van 85 km hield dus niet lang stand. 

Voor Malmö FF is dit bijzondere duel zelfs een stuk dichterbij dan de dichtstbijzijnde uitwedstrijd in de Allsvenskan tegen de grote rivaal Helsingborgs IF. Alleen de Öresund brug scheidt beide steden van elkaar en dus werd het duel in de media al snel benoemd als de Öresund derby of het gevecht om de brug.

Strijd om Scandinavië

Ondanks de korte afstand zijn er nauwelijks officiële wedstrijden gespeeld tussen beide clubs. In hun eigen land zijn FC Kopenhagen en Malmö FF de laatste 10 jaar succesvol en dominant geweest. Vandaag krijgen ze de kans om uit te vechten welke club zich het best van Scandinavië mag noemen.

De stand in poule B is spannend voorafgaand aan de wedstrijd. FC Kopenhagen gaat aan kop, gevolgd door Malmö op de tweede plek. Echter speelt nummer 3 in de poule Dynamo Kiev vandaag thuis tegen de zwakke broeder uit de poule Lugano. De driepunter voor Dynamo Kiev lijkt dan ook een zekerheidje. Een overwinning lijkt dus noodzakelijk voor Malmö  om te kunnen overwinteren. FC Kopenhagen heeft aan een gelijkspel genoeg om een ronde verder te geraken.

De wedstrijd is zeer matig vandaag, beide ploegen durven niet al te veel risico nemen en kansen zijn er nauwelijks. In de tweede helft probeert Malmö het initiatief te nemen en dat resulteert in een doelpunt in de 77ste minuut en een overwinning. De Malmö spelers vieren de overwinning bij het uitvak. Terwijl de spelers en supporters van Kopenhagen nog in spanning zitten. Na enkele minuten kunnen ook zij feestvieren, Dynamo Kiev weet niet te winnen van Lugano en beide Scandinavische ploegen gaan overwinteren in de Europa League. De Zweden mogen zich met de overwinning en de poulewinst voorlopig de beste van Scandinavië noemen.

No pyro, no party

Op het veld was het vandaag Malmö FF dat moeizaam de overwinning pakte. Maar op de tribunes waren het de supporters van FC Kopenhagen die duidelijk de sterkste waren vandaag. Bij de spelersopkomst toont Sektion 12 van FC Kopenhagen een prachtige sfeeractie. Blauw-witte vlaggetjes gevolgd door een heerlijke pyro actie waarbij tientallen fakkels ontbrand worden. Ook vocaal werd onder leiding van de ultra groepen Urban Crew en Urban Boys een 90 minuten sterke ondersteuning gegeven aan de spelers. In de 2e helft volgen nog meerdere pyro acties bij Kopenhagen met fakkels en zelfs vuurwerk fonteinen op de tribunes. De 2400 meegereisde supporters van Malmö stellen daar in het uitvak verrassend genoeg weinig tegenover.  

Einde carrière Markus Rosenberg

De wedstrijd van vandaag staat ook in het teken van de allerlaatste wedstrijd in de carrière van Malmö aanvaller Markus Rosenberg. In Nederland vooral bekend door zijn korte periode bij Ajax, waar hij niet erg succesvol was. In Malmö is ‘Macka’ echter een ware clublegende. Geboren en getogen in de stad, sinds zijn 5e jaar bij de club, begon ‘Macka’ zijn profcarrière bij de club. Na enkele buitenlandse avonturen keerde hij terug op het oude nest. In zijn laatste zes jaren bij ‘de blauwen’ bleef hij aan de lopende band scoren.

Tot een maand geleden was Zlatan Ibrahimovic de grote superster in Malmö.  Maar inmiddels wordt Zlatan gezien als verrader en verguisd sinds hij besloot een belang in concurrent Hammarby IF te nemen. De enige echte clubheld is nu Markus Rosenberg. Die een paar weken geleden in zijn laatste thuiswedstrijd een prachtig afscheid kreeg voor zijn eigen supporters.

Bron: Emzaansfoto

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.

Reageren is niet mogelijk.

0 %