Actueel

Avondje Telstar

Al enkele keren bezochten we “De Witte Leeuwen”. Hierbij wordt niet gedoeld op de Koninklijke succesploeg uit Madrid, maar de voetbalvereniging uit Velsen Zuid. Opgericht in 1963 en vanaf aankomend voetbalseizoen veertig jaar uitkomend in de kelder, of in ieder geval de onderste verdieping, van de eerste divisie. Een prestatie waar Telstar trots op is en dat laat men merken ook.

Afgelopen vrijdag speelde Telstar de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen de kampioen van de Jupiler League, VVV uit Venlo. Reden voor Telstar om een feestje te organiseren! De thuisclub had ruim van te voren een prachtig avondvullend programma in elkaar gedraaid voor alle bezoekers van de wedstrijd. De vooruitbestelde kaarten haalden we af bij de kassa aan de zijkant van het stadion.

Eerst bezoeken we nog even de fanshop. Er is niets wat we nog niet al eens gezien hebben behalve de prachtige biografie van Simon Kistemaker, De Kist. (Door “Staantribune” uitgeroepen tot “Beste Voetbalboek van 2016”). Als het oog daarna valt op een prachtige nostalgische zwart-wit foto uit 1967 waarop Ove Kindvall een speler in het maagdelijk wit van achter attaqueert, geraken we in een amicaal gesprek met de heren in de shop. De foto, die pure historie ademt, prijkt inmiddels ingelijst aan de muur. We pakken vervolgens een drankje, gesponsord door de naamgever van de “League” waar beide ploegen in acteren, in Cafe 63 en begeven ons het “Rabobank IJmond Stadion” in.

Gezien de precaire financiële situatie waar de club zich al jarenlang in begeeft kan je niet kieskeurig zijn wat betreft de naamgever van de arena waar je ploeg in speelt. Na een humorvol gesprek met de steward lopen we naar onze plaats. Achter de goal prijken grote reclameborden en een modern elektronisch scorebord maar de witte paal waar in vervlogen tijden de mandjes in werden gehesen die de stand aangaven staat er ook nog altijd.

  

Ondanks dat er ruim drie duizend bezoekers passen in het kleine stadion valt het ook deze keer weer op dat de bezetting helaas achter blijft. Voordat de wedstrijd begint worden alle aanwezigen getrakteerd op een spectaculair en hilarisch optreden van Jomanda, wereldkampioen luchtgitaar spelen. Behalve deels verouderde tribunes en foto’s uit een ver verleden valt dit ook onder een avondje cult!


Nadat iedereen van dit unieke en indrukwekkende gebeuren is bijgekomen stellen de spelers van de thuisploeg zich op in een haag zodat de kampioenen met alle egard en respect ontvangen kunnen worden.

De wedstrijd is niet van het allerhoogste niveau en verloopt volgens verwachting. Telstar komt op voorsprong, maar daarna toont VVV waarom het terecht kampioen is geworden. Supporters van beide partijen zingen hun liederen en de meegereisde fans uit Venlo zwaaien met geel-zwarte vlagen. De harde kern uit Velsen steekt een rookbom af die (gelukkig maar…) bij lange na niet het rokende effect heeft zoals die in Eindhoven.

Zonder al te veel inspanning wint de ploeg uit Venlo, mede door een doelpunt van de geboren Bredanaar Ralf Seuntjes. De voormalig speler van Telstar werd vorig seizoen topscorer en pikt ook dit seizoen regelmatig zijn doelpunten mee. Volgend seizoen mag de grote, iets logge speler, zijn kunsten vertonen in de eredivisie. Na de wedstrijd is er een geoorloofde “pitch invasion”. Alle bezoekers mogen het heilige (kunst)gras van Telstar betreden. Normaal gesproken verwacht je dat iedere toeschouwer wel even het veld op wil maar van de ruim zestienhonderd aanwezigen zijn er hooguit een honderdtal die van de mogelijkheid gebruik maken.

 

De meeste toeschouwers begeven zich in no-time de business lounge in waar een lokale vertolker van het Hollandse lied de sfeer er in probeert te brengen. De bitterballen zijn gratis en ook dat trekt wellicht vele tribuneklanten naar binnen. Wij maken een rondje over het veld. We babbelen nog wat na met enkele VVV supporters en sommigen knielen eerbiedig neer bij de heiligste plek van het veld, de middenstip. Wij nemen nog even een afzakkertje en maken een praatje met de scheidende trainer van Telstar, Michel Vonk. (met een biertje achter zijn rug!)


Een klein uurtje na de wedstrijd begeven we ons na een fantastische en gezellige voetbalavond richting huis waar we ons verheugen op volgende week, de laatste competitie ronde!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %