Actueel

Avant Garde Cup

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Avant Garde CupHet was prachtig voetbalweer zaterdag op Sportpark Drieburg in Amsterdam Oost, waar op de velden van voetbalclub DvvA gespeeld werd om de Avant Garde Cup. Een beker vernoemd naar een voormalig modemagazine? Nee, een toernooi waar geëxperimenteerd zou worden met een aantal nieuwe spelregels om het aloude voetbalspel dynamischer en aantrekkelijker te maken. Maar het ging de organisatoren niet alleen hierom: “We hebben vorig seizoen weer een paar vreselijke incidenten meegemaakt rond de amateur-velden, die negen van de tien keer terug te voeren waren op discussie rond de spelregels en het al dan niet juist interpreteren hiervan door de scheidsrechter.”

En daarom hebben de heren maandenlang nagedacht over nieuwe regels en hebben daarbij niet geschroomd om eens bij andere sporten te kijken hoe de spelregels zich daar hebben geëvolueerd: “In het hockey zijn de laatste decennia een groot aantal regels veranderd om minder discussie te hebben, maar vooral ook om het spel aantrekkelijker te maken.”

En daarom werd zaterdag gespeeld met vijf nieuwe spelregels:

  1. De wedstrijden staan onder leiding van twee scheidsrechters, naast de twee assistent scheidsrechters.
  2. Een gele kaart gaat gepaard met een tijdstraf van 5 of 10 minuten, al naar gelang de zwaarte van de overtreding.
  3. Er mag doorlopend worden gewisseld tijdens de wedstrijd.
  4. De inworp wordt vervangen door een ‘kick in’ of een ‘dribble in’
  5. De vrije trappen en corners worden vervangen door een ‘kick in’ of een ‘dribble in’

Er werd bewust niet gekozen om buitenspel af te schaffen, dit zou waarschijnlijk te veel impact hebben op het spel.

Het toernooi werd gespeeld door de zaterdag-amateurs van Noordwijk (topklasse), Swift (eerste klasse) en DvvA (tweede klasse), ploegen met een behoorlijk niveau die de hele week al hadden getraind met de nieuwe regels, maar al snel bleek dat zo’n vernieuwing niet zo heel snel opgepakt wordt. Tijdens de eerste wedstrijd was de coach van Noordwijk wel van plan om z’n wisselspelers in koppels van twee te laten wisselen, maar in de praktijk kwam hier weinig van terecht. Er mocht namelijk alleen gewisseld worden tijdens het spel, niet als het stil lag voor bijvoorbeeld een vrije trap of corner. En om nou een linksback te wisselen die helemaal aan de andere kant van het veld staat, terwijl het spel doorgaat is vragen om problemen.

Avant Garde CupToch kan deze regel voordelen hebben, de speler die het veld verlaat moet dit snel doen, waardoor we geen ellenlange tocht van het veld krijgen. Daarnaast kun je deze regel ook uitstekend toepassen bij een blessurebehandeling. Je komt niet met een man minder te spelen en de geblesseerde speler kan direct weer terugkeren als hij is opgelapt. En ook is de wisselspelers-regel ideaal als de tegenstander een tijdstraf krijgt en je dus vijf (of tien) minuten een extra spits in kan brengen om een doelpunt te forceren.

Die tijdstrafregel kwam zaterdag niet helemaal uit de verf, want er werd natuurlijk niet op het scherpst van de snede gespeeld. Maar ook deze regel zou gunstig uit kunnen pakken, al is het alleen maar omdat de straf direct ingaat en de tegenstander hier voordeel van heeft. Dit in tegenstelling tot de regel die we nu kennen dat een speler na een aantal gele kaarten een schorsing krijgt en de eerstvolgende tegenstander hier eventueel voordeel van kan hebben. Maar ik hoorde langs de kant ook direct een bezwaar; een speler die na tien minuten weer het veld in mag heeft zich uiteraard warm gehouden, maar loopt toch grote kans op een spierblessure als hij weer mee gaat spelen.

De regel van een extra scheidsrechter kwam wel behoorlijk uit de verf, er waren zaterdag twee hockey-scheidsrechters gevraagd om afwisselend met een voetbal-scheidsrechter het spel te leiden. De hockeymannen zijn dit al gewend en je zag dat het hen ook goed afging en zolang er een hockey- en een voetbalscheidsrechter in het veld stond ging het goed. Toen er in de laatste wedstrijd twee voetbal-scheidsrechters een helft floten ging het net mis toen de ene een penalty gaf, terwijl de andere het ‘doorspelen’ gebaar maakte. In het hockey maakt de scheidsrechter op wie het spel afkomt dan de beslissing, daar moesten de voetbal-scheidsrechters nog even aan wennen. Maar het was duidelijk dat een tweede scheidsrechter een hoop kan uitmaken, zo staan ze in de buurt van ieder buitenspelgeval en vier ogen zien sowieso meer dan twee.

Avant Garde Cup

De meest aansprekende nieuwe regels die we zagen was toch de manier van het nemen van vrije trappen, corners en de intrap. Het werkt als volgt; als je een intrap, vrije trap of corner gaat nemen kun je kiezen om deze in te dribbelen, of de bal te schieten. In dat laatste geval steek je je hand in de lucht, zodat iedereen weet wat je gaat doen. De tegenstander moet sowieso op afstand staan (vijf meter bij een dribble-in, negen bij een intrap), waardoor je de ruimte hebt en het spel vrijwel direct door kan.

Deze regel was echt een verademing. Bij een gemiddelde ingooi is het nu namelijk meestal een hoop duwen en trekken en ben je als team regelmatig de bal heel snel weer kwijt. Bij de nieuwe regels is dat absoluut niet het geval, het spel gaat snel door en bal blijft in de ploeg. Tenzij je besluit deze voor de goal te slingeren en zo direct gevaar te stichten.

En ook de vrije trappen en hoekschoppen zorgden voor een hoop gevaar. Je kunt er namelijk voor kiezen om een vrije trap op goal te schieten, maar je kunt de bal ook vrijwel direct door dribbelen waardoor er geen tijd is voor protest bij de scheidsrechter en een hoop geduw en getrek rond de muur, die eerst nog even op 9 meter gezet moet worden. Je moet als tegenstander direct afstand nemen en anticiperen op wat komen gaat.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de corners, zoals de coach van DvvA al zei: “Als Messi zo een corner kan indribbelen loopt ie zó het strafschopgebied in.”

Na afloop van het toernooi, dat werd gewonnen door Noordwijk, vond er een uitgebreide evaluatie plaats, waarin alle aanwezigen tot de conclusie kwamen dat vooral de nieuwe manier van ingooien en het nemen van vrije schoppen en corners het spel absoluut sneller maakt. De aanvoerder van Noordwijk had hier wel een kleine kanttekening, want hij voorzag problemen als het spel maar door blijft gaan: “Vaak kun je de boel bij een vrije schop even organiseren en je rust pakken, dat zit er nu niet meer in.” Maar dit bezwaar werd direct onder tafel geveegd met het argument dat je dan dus meer moet wisselen.

Eén van de voetbal-scheidsrechters zag nog een groot voordeel: “Ik heb vandaag geen enkele foute inworp gezien. Dat is pure winst!”

De eindconclusie van de dag was vooral dat initiatieven als deze meer dan gewenst zijn, want ons voetbal kan absoluut beter, sneller en eerlijker. De vraag is alleen of zulke regels ooit van de grond komen, de FIFA heeft al meermalen laten weten absoluut niet gediend te zijn van bemoeienissen met ‘hun’ sport. Zo werd een Schots initiatief om een seizoen lang zonder buitenspel te gaan spelen keihard de kop ingedrukt met het dreigement dat de Schotse bond dan uit de wereldvoetbalbond gezet zou worden. En met dit soort druk zal er vanuit de KNVB waarschijnlijk ook weinig medewerking komen.

Misschien wordt het tijd voor een nieuwe ‘wilde’ voetbalbond?

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %