Voetbalboeken

Aston Villa’s wounded lion: extreme liefde voor een buitenlandse club

Wie Aston Villa’s wounded lion leest wordt één ding zonder twijfel duidelijk. Schrijver Ferdi Delies is helemaal gek van de gevallen traditieclub Aston Villa. Birmingham is zijn tweede huis en het wonderschone Villa Park niks minder dan de hemel op aarde.

In dit tweede boek wordt de lezer meegenomen in de strubbelingen van Aston Villa na de degradatie uit de poenerige Premier League. In het Championship ontmoet het schitterende Aston Villa traditieclubs zoals Sheffield Wednesday, Leeds United en Preston North End. Delies neemt je mee op de moeizame weg van The Villans op jacht naar promotie terug naar de Premier League.

Het boek begint op het dieptepunt van Aston Villa in de recente geschiedenis. Na jaren van bungelen onderaan de Premier League is het dan toch eindelijk misgegaan. De voormalig winnaar van de Europa Cup I is na bijna 30 jaar onafgebroken op het hoogste niveau gedegradeerd naar het Championship. Zoals de supporters van bijvoorbeeld Leeds wel kunnen vertellen is het promoveren uit dit tweede niveau een lastig klusje. Aan de ene kant de schoonheid van het Championship en tegelijkertijd de lelijkheid van de commerciële Premier League, maar aan de andere kant het stiekem toch terugverlangen naar diezelfde Premier League. Het boek komt uiteindelijk tot een absolute climax tijdens de finale van de play-offs op het prachtige Wembley tegen Fulham.

Veel herhaling

Het grootste minpunt van het boek is dat het soms wat veel in herhaling treedt. Veel hoofdstukken volgen ongeveer hetzelfde patroon. De voorbereiding op de wedstrijddag met de lange vliegreis. Gevolgd door de wedstrijd zelf, vaak in het prachtige Villa Park, en de reis weer terug. Regelmatig voelt het alsof het boek bestaat uit los van elkaar geschreven hoofdstukken in plaats van één doorlopend verhaal. Hierbij helpt het niet dat sommige feiten erg vaak herhaald worden. Zo reist de schrijver sinds dit jaar met de trein naar Schiphol in plaats van met de auto. De voordelen die dit oplevert worden in verschillende hoofdstukken steeds weer benoemd. Ditzelfde gebeurt bijvoorbeeld ook met de mening van de schrijver over de nieuwe trainer Steve Bruce.

De sterkte van het boek ziet hem juist in de hoofdstukken die afwijken van deze vaste structuur. De dagen dat Delies gedwongen in Engeland vast zit naar aanleiding van een van de zwaarste sneeuwstormen in de afgelopen jaren is zo’n verhaal. Ook zijn bezoek aan het Swansea City van John van Zweden en de ontmoeting met de behangkoning zelf springen er in positieve zin uit.

Hachelijk avontuurtje

Voor alle liefhebbers van lekkere marginaliteit, een opgefokte derbysfeer en een beetje rellen is het hoofdstuk over de derby tegen Birmingham City het absolute hoogtepunt. Hier komt Delies namelijk op het lumineuze idee om na de wedstrijd vanuit het uitvak ongezien langs de politiebegeleiding te glippen zodat hij op tijd zijn vlucht kan halen. Dat dit, op zijn zachtst gezegd, geen slim plan is ontdekt hij natuurlijk aan de levende lijve en zijn capaciteiten als hardloper worden goed getest.

Hoewel het boek dus zeker vele fijne hoofdstukken kent en bij vlagen heel erg interessant is, heeft het ook zijn zwakke punten met onder andere de vele herhalingen. Hierdoor komt helaas het boek als geheel soms te kort. Voor liefhebbers van Engels voetbal is het boek alsnog aan te raden, zeker als het eerste boek beviel. Voor een eventueel derde deel zal er wel goed moeten gekeken worden naar wat het boek anders kan maken dan de vorige twee edities. Het zal mij namelijk niks verbazen als Delies alweer bezig is met een derde deel. Zijn liefde voor Aston Villa is namelijk oneindig en zijn drang om erover te schrijven waarschijnlijk ook.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %