Voetbalsupporters

Applaus: ‘Speciale taskforce’ KNVB weet zondebok te vinden voor pyro FC Emmen

Afgelopen maart kwamen de Ultras van FC Emmen voor de wedstrijd tegen Willem II met een schitterende, massale pyroshow. Een hoogtepunt in het nog korte bestaan van de groep. De directeur van FC Emmen sprak van een “indrukwekkende pyroshow”, terwijl toenmalig trainer Fred van Grim en aanvoerder Maikel Kieftenbeld het “een prachtige oppepper” noemden. En de KNVB? Die zocht met man en macht naar een zondebok voor deze levensgevaarlijke pyroshow. 

Wat heeft er zich nou daadwerkelijk afgespeeld op die 1 maart 2024. Voor de wedstrijd tegen FC Emmen besluiten de Ultras van Emmen eens groot uit te pakken. Door middel van een doek over het vak wordt omgekleed en in witte asbestpakken en met bivakmutsen betreden de supporters de tribune weer om vervolgens tientallen fakkels en wat rookpotten te ontsteken. Een schitterende, massale pyroshow op de Zuidtribune is het gevolg. Genieten voor iedereen in het stadion en op het veld!

Taskforce

Maar daar denkt de KNVB natuurlijk heel anders over. Ten eerste wordt er een straf opgelegd aan de club FC Emmen van slechts 3.750 euro. Een koopje voor zo’n mooie show! Veel kwalijker is de heksenjacht die is ontstaan richting de supporters van FC Emmen. De club heeft het onderzoek namelijk uit handen gegeven, wat betekent dat een zogeheten ‘speciale taskforce met beeldspecialisten’ van de KNVB naar Emmen toog om de beelden en harde schijven te bekijken. Het resultaat: één stadionverbod van 18 maanden voor een Emmen-supporter.

En dan hoor ik jullie denken: dat is het risico van het vak als je vuurwerk afsteekt in het stadion. Zeker waar, maar de gestrafte supporter wordt niet beschuldigd van het afsteken van vuurwerk. Het meesmokkelen dan wellicht? Nee, ook dat niet. De supporter kreeg een stadionverbod opgelegd vanwege het vermeend doorgeven van een nog niet afgestoken rookpot. Een absurd feit om 1,5 jaar stadionverbod voor op te leggen.

Zondebok

Dat de desbetreffende supporter al in het verleden stadionverboden heeft gehad en daardoor een ‘bekend’ gezicht is bij de veiligheidsafdeling maakt hem tot de perfecte zondebok. Want dat is natuurlijk gewoon wat hier gaande is. Er is een fantastische pyroshow gegeven en geen van de “daders” – een twijfelachtig woord als het gaat om het afsteken van vuurwerk wat ons betreft – kan worden gepakt. Omdat de KNVB toch per se iemand wil straffen wordt er maar een makkelijk slachtoffer aangewezen voor een licht vergrijp. Dat is schijnbaar de gang van zaken in Zeist.

Onze vrienden van CAPO Rechtshulp zijn inmiddels ingeschakeld, maar of zij het kunnen winnen van de KNVB is natuurlijk maar afwachten. De kans dat de bond vasthoudt aan haar verhaal is groot. Het maakt de roep groter voor echte verandering. Pyro is helemaal geen misdaad! Het wordt tijd dat deze heksenjacht tegen sfeerverhogende actie’s stopt. Tot die tijd blijven supporters zonder goede reden buitengesloten worden. Met FC Emmen als meest recente voorbeeld…

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %