Voetbal in Portugal

Amadora droomt; historische avond brengt Estrela op randje van promotie

Na een seizoen in de Segunda Liga waarin promotie vlak voor het einde uit handen wordt gegeven is Estrela da Amadora aangewezen op de play-offs voor promotie. Op een historische avond wordt in de heenwedstrijd met 2-1 gewonnen van tegenstander Marítimo. Slechts negentig minuten scheidt Estrela nu nog van een terugkeer op het hoogste niveau. Amadora droomt weer.

Die promotie zou voor de supporters de ultieme beloning zijn voor jaren hard werk. Zij zijn het namelijk die het voortouw nemen in de heroprichting van de club na een faillissement in 2011. Bijna tien jaar zonder voetbal verder keert de club pas weer terug op het allerlaagste niveau. Enkele jaren later staat de ster van Amadora dus inmiddels op het randje van een terugkeer in de Primeira Liga. De competitie waar de club gezien haar rijke historie met onder meer één bekerwinst ook thuishoort.

Patrice Evra

Toch kent elk sprookje ook een andere zijde. In het geval van Estrela is dat de recente overname door een nieuwe investeringsgroep die 90% van de aandelen van de club in handen heeft gekregen. Een groep die voormalig voetballer Patrice Evra naar voren schuift als een van de boegbeelden en met het idee speelt om meerdere clubs te gaan kopen.

Het zorgt voor gemengde gevoelens bij veel supporters. Aan de ene kant zijn de supporters hoopvol over de sportieve toekomst van de club. Maar aan de andere kant is het vorige faillissement – dankzij externe eigenaars – natuurlijk nog niet vergeten. En zo’n scenario willen de mensen in Amadora absoluut nooit meer meemaken.

Acredita Estrela

De lokale voetbalclub is namelijk van groot belang voor de inwoners van Amadora. De voorstad van Lissabon heeft geen al te beste reputatie bij Portugezen. Amadora bestaat vooral uit heel veel hoogbouw en scoort bedroevend hoog op percentages die te maken hebben met criminaliteit. De voetbalclub is dan juist weer een van de weinige dingen waardoor Amadora positief in het nationale nieuws komt. Juist daarom is Estrela zo belangrijk voor de inwoners.

Een eventuele terugkeer in de Primeira Liga is dan ook al wekenlang overal in Amadora het gesprek van de dag. Magia Tricolor, de ultras van Estrela da Amadora, hebben dan ook een actie bedacht in de week naar aanloop van de play-off wedstrijd. Op verschillende plekken worden spandoeken opgehangen met de tekst “Acredita, Estrela“. Geloof erin Estrela.

De club zelf besluit om kaarten voor de cruciale wedstrijd te verkopen voor de lage prijs van slechts één euro. Gezien de demografie van de wijk een hele mooie keuze. Voordeel is ook dat het stadion binnen anderhalve dag al volledig uitverkocht is. Iedereen wil naar het Estádio José Gomes voor deze historische wedstrijd.

Superbock

Rondom de wedstrijd, aftrap 20:00 op zaterdagavond, is het uren voor de wedstrijd dan ook al flink druk. De straten rondom het stadion zijn gevuld met mensen die bij de lokale cafés een Superbock halen. Op sommige plekken worden alvast wat strobo’s afgestoken en de kelen worden opgewarmd met wat liedjes voor Estrela. De uitsupporters van Marítimo lopen hierbij gewoon overigens door de thuissupporters heen, zonder dat dit voor problemen zorgt. In Nederland ondenkbaar.

Anderhalf uur voor de wedstrijd komt de spelersbus aan bij het stadion. Dit is het moment waar de supporters op hebben gewacht. Er worden meerdere rode en groene rookpotten afgestoken en de supporters haasten zich naar de bus. Heel veel interactie is helaas niet mogelijk, want de politie staat gelijk gereed om iedereen zo snel mogelijk weg te duwen bij de spelersbus. Het doel is echter al bereikt. De spelers weten wat er op het spel staat vandaag. Er moet gewonnen worden.

Uitverkocht huis

Als de bus veilig en wel binnen de stadionpoorten is, begeven de eerste supporters zich langzaamaan richting de ingang. Normaal zijn de Portugezen zeker niet van op tijd naar binnen gaan, maar vandaag is een uitzondering. Niet alleen door het belang van de wedstrijd, maar ook door de gigantische drukte. Het stadion zit tot de nok toe vol. Helaas is de grote tribune achter het doel nog altijd afgekeurd, terwijl de andere korte zijde niet gebruikt kan worden omdat deze ingang vrij moet worden gehouden voor de ambulance…

Uiteindelijk komt het toeschouwersaantal zo op maar liefst 7.000. Een aantal dat al vele jaren niet meer gehaald is door een club op het tweede Portugese niveau. Het laat de gigantische potentie van Estrela da Amadora zien en is tevens weer een teken van het belang van de club voor de stad. Ook respect hierbij voor het volle uitvak van Marítimo. De club die op het eiland Madeira speelt heeft een indrukwekkend aantal van 700 supporters meegenomen naar het vaste land. Een vol uitvak in het rood en groen.

WC-papier

Wanneer de spelers het veld betreden is er nog een tifo georganiseerd door de supporters. Op alle vakken zijn WC-rollen uitgedeeld. In Nederlands zijn deze sinds de stadionbrand bij Groningen in de ban gedaan, maar in Portugal is het nog gewoon mogelijk. De rollen WC-papier dalen over de tribune heen en zorgen zo voor een mooi spektakel. Oldschool. Bij een avond die voor veel supporters het gevoel aan oude tijden doet herleven dankzij het uitverkochte stadion is het de perfecte actie.

Dan is het tijd voor het voetbal. Er hangt veel spanning bij de supporters, want de recente sportieve prestaties zijn weinig hoopgevend. Enkele wedstrijden voor het einde staat Estrela nog op de tweede plek, die recht geeft op directe promotie. Nadat deze positie uit handen wordt gegeven door een verlies tegen koploper Moreirense stort de ploeg helemaal in. De twee wedstrijden die erop volgen worden ook niet gewonnen. Het elftal lijkt precies op het cruciale moment in een dip te zijn geraakt.

Des te groter is de vreugde als na drie minuten een vrije trap wordt binnengelopen. Estrela komt op voorsprong. Het is een droomstart en de hele tribune ontploft. Foto’s van dit moment zul je in dit verslag niet vinden, want ook ik beland enkele rijen lager dan ik in eerste instantie sta. Het is chaos. Dit had niemand vooraf durven voorspellen. De sfeer gaat gelijk in een hogere versnelling.

ESTRELA!

De sfeer die ontstaat na de openingsgoal blijft ook in de periode erna intact. Het Estádio José Gomes leeft vandaag aan alle kanten. Ook het uitvak, waar de groepen Ultras Templários, Fanatics 13 en Esquadrão Maritimista de dienst uit maken, zet een goede vocale prestatie neer. Een vol stadion en een vol uitvak die beide geluid maken; het is helaas een zeldzaamheid in het Portugese voetbal.

Het stadion ontploft wederom als de voorsprong halverwege de eerste helft wordt verdubbeld. De supporters naast het uitvak beginnen met het uitdagen van de bezoekers. Dit vinden ze bij Marítimo zo erg dat ze na de wedstrijd de bond verzoeken tot het straffen van Estrela vanwege dit soort “misdragingen”. De uitdagingen komen sowieso al als een boemerang terug, want de VAR keurt de 2-0 af. Dit doet verder weinig af aan de uitgelaten sfeer. Mooi is hierbij dat deze sfeer niet alleen komt van de Magia Tricolor, die hun eigen vak hebben in de hoek van de lange zijde.

Ook op de hoofdtribune staan verschillende losse groepjes van fanatieke supporters die hele wedstrijd blijven staan en constant bezig zijn met het inzetten van liedjes. Halverwege de eerste helft klinkt er, dankzij de aanzet van deze fanatiekelingen, minutenlang een keihard Estrela heen en weer van de ene lange zijde naar de andere lange zijde. Kippenvel.

Bart Simpson

Aan het einde van de eerste helft laat Magia Tricolor zich nog even van haar beste kant zien. Er wordt een groot doek uitgerold over de gehele tribune. Dit doek, dat helaas wel gedrukt is en al eerder werd getoond bij een andere wedstrijd, bevat een soort skyline met verwijzingen naar de geschiedenis van de stad en de club. Bovenop staat de tekst “sou do Estrela e da Amadora”. Ik ben Estrela en Amadora. Weer een teken van de innige band tussen de club en de stad.

Onder deze eerste sfeeractie zit een nieuw spandoek met de tekst “Acredita Estrela”. Dezelfde tekst die al een week lang door de hele stad hangt. Op het spandoek zelf staan Bart Simpson (vaak gebruikt door Magia Tricolor) en logo’s van de club en de ultras. Hier en daar worden vervolgens nog wat strobo’s afgestoken van onder het doek, wat een mooi beeld geeft.

In het tumult gaat het nog wel even mis, want de capo valt vanaf de reling meters naar beneden op het veld. Het spel wordt meteen stilgelegd en spelers, supporters en ambulancemedewerkers verdringen zich rondom de gevallen leider. Hoewel hij zelf niks liever wil dan terugkeren op de tribune, wordt de capo meegenomen naar het ziekenhuis. Daar blijkt dat de schade gelukkig beperkt blijft tot een gescheurde enkelband en een knieblessure.

Spoken

Als de tweede helft begint is het duister langzaam ingetreden. Dit heeft een positief effect op de toch al fantastische sfeer. Het geheel begint steeds meer als een echte avondwedstrijd te voelen. En dan kan het spoken in het Estádio José Gomes. Met elke minuut die passeert begint het geloof in een goed resultaat steeds meer te groeien. Iedereen voelt dat een overwinning, met de lastige uitwedstrijd op Madeira nog voor de boeg, vandaag noodzakelijk is.

In de 80e minuut is het feestje helemaal compleet. Estrela komt op een volledig terechte 2-0 voorsprong. Ditmaal komt de VAR niet tussenbeide, waardoor de supporters terecht uit hun plaat gaan. Iedereen begint de dromen van promotie. Helaas geldt datzelfde voor de verdediging van Estrela, waardoor volledig onnodig de aansluitingstreffer valt. Het brengt de hoop weer terug bij de gasten uit Madeira, die dan ook wat strobo’s en een fakkel afsteken.

2-1 blijkt uiteindelijk ook de eindstand, waardoor de spelers onder een luid applaus van 7.000 paar handen de kleedkamer kunnen opzoeken. Het was een historische avond in Amadora. Zo eentje waar de supporters enkele jaren geleden nooit van hadden durven dromen. Na de wedstrijd gaat de blik vooral richting de return op Madeira. Die wedstrijd zal allesbepalend worden voor de droom van Estrela. Aanstaande zondag houdt heel Amadora ongetwijfeld haar adem in. De ster van Amadora kan eindelijk weer terugkeren op het hoogste niveau. Acredita Estrela!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %