Actueel

Alles of Niets voor FOX

Het zijn Alles of Niets Maanden bij FOX Sports. De tv-zender probeert zo veel mogelijk abonnees binnen te harken tijdens de ontknoping van het voetbalseizoen. Ondertussen lijkt het ook voor FOX zélf alles of niets.

20140307_134119

Dat kun je opmaken uit de bevindingen van VI-onderzoeksjournalist Iwan van Duren. Voor het eerst is er iets bekend over de kijkcijfers van het betaalkanaal (FOX Sports) en die zijn niet al te florissant. Van Duren concludeert dat er ‘gewoon heel weinig naar wordt gekeken.’

Liever naar het stadion

Zo trekken wedstrijden van NEC, RKC en Heerenveen zo’n 6.000 kijkers. De fans verkiezen massaal de gang naar het stadion boven tv. Die 6.000 is namelijk inclusief de neutrale kijker. Ter vergelijking: Het Abe Lenstra Stadion herbergt meer dan 20.000 bezoekers, iedere week.

Naar topclubs wordt nog redelijk gekeken, vooral door de neutrale kijker en de vele fans die niet in de speelstad wonen. Ajax is de meest bekeken club, gevolgd door PSV en Feyenoord. De wedstrijd Ajax-PSV scoorde het hoogst: 545.000 kijkers. De Klassieker staat op een keurige 5e plek maar zakt toch door de grens van 400.000.

Die enkele topwedstrijden staan in schril contrast met het doorsnee eredivisiewedstrijd. Van Duren: ‘Naar de mindere wedstrijden kijkt geen kip.’ Ook de Premier League, Serie A en FA Cup trekken zo’n twee- tot drieduizend mensen, een catastrofe voor FOX. Voor die rechten heeft het zakken met geld heeft betaald. ‘In de afgelopen vijf weken waren er zelfs elf wedstrijden met kijkcijfer nul‘, aldus Van Duren.

Abonnees

De belangrijkste cijfers heeft VI niet in handen: het aantal abonnees. Daarover wil FOX al sinds zijn bestaan geen cijfers geven. Van Duren trekt de misschien ietwat opportunistische conclusie dat het aantal ‘niet veel hoger zal liggen dan de best bekeken wedstrijd.’ Hij schat ze dus – net als het AD – rond de 600.000.

Mocht dat zo zijn, dan heeft de zender een groot probleem. Bij de oprichting sprak men het doel uit van 800.000 tot 1 miljoen abonnees, een aantal dat ook in het business plan staat. Dat aantal zal zeker niet gehaald zijn; dan zou FOX het van de daken schreeuwen.

Zinkend schip

Dat het rommelt bij de zender is geen geheim meer. De open zender (voor wie het niet weet: nummertje 11) wordt belachelijk slecht bekeken. Series als The Walking Dead scoren gemiddeld 50.000 kijkers en dat is te laag. Over het programma van Toine van Peperstraten en Jan van Halst (FOX Voetbal) kunnen we helemaal zwijgen: dat heeft nog minder kijkers dan Spongebob. Vergelijkt u zelf onderstaande cijfers van afgelopen week.

Schermafbeelding 2014-03-19 om 12.20.44

Bron: Stichting Kijkonderzoek

 

Schermafbeelding 2014-03-19 om 12.20.32

Bron: Stichting Kijkonderzoek

 De helpende hand moest komen van de betaalzender maar ook die blijkt teleur te stellen. Naast de dramatische kijkcijfers is er meer loos: binnen de zender is tweespalt ontstaan.

De ruzie ging over de samenvattingen van de eredivisie: zou FOX die uitzenden op het (vooralsnog geflopte) eigen kanaal of verkoopt het die aan NOS of SBS? Het leidde al tot het vertrek van enkele hooggeplaatsten als bijvoorbeeld directeur Peter Lubbers, die pas 3 maanden actief was. Inmiddels heeft het kamp-verkoop gewonnen: de NOS heeft de rechten gekregen.

Supporter wint nog niet

De teloorgang van  de betaalzender wordt glimlachend gade geslagen door voetbalsupporters maar voor euforie is vooralsnog geen plaats. De anti-supportersmaatregelen zoals de belachelijke spreiding van aanvangstijdstippen van FOX verdwijnen nog niet en bovendien zou een eventueel failliet voor een groot verlies leiden bij betaald voetbalclubs – met alle gevolgen van dien (zie Sport 7).

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %