Actueel

Airport style

Eerder deze week lazen we al zat kritieken op FOX en de nieuwe opzet van de Jupiler League. Eerlijk is eerlijk, het was ook allemaal niet best. Rare aanvangstijdstippen, een zender die Excelsior Rotterdam wegzet als Feyenoord 2 omwille van commerciële belangen en ga zo maar door. Daarbij lijkt het normalisatieproces waar de afgelopen jaren zo liefkozend over wordt gesproken tot nu toe ook nog niet echt van de grond te komen. Want hoe is het aan het publiek te verkopen dat er nog steeds geen uitsupporters welkom zijn bij de Klassieker? Of dat niemand van de bezoekende partij welkom is bij pak ‘m beet, Jong PSV-FC Den Bosch? De gemeente Eindhoven blijkt momenteel sowieso behoorlijk schijt te hebben aan het normalisatieproces. Zo werden de meegereisde Excelsior fans afgelopen maandag weggestopt in de nok van een verder vrijwel leeg stadion. Dat heeft niets meer te maken met het garanderen van de openbare veiligheid, dat is pure onwil vanuit de gemeente en club. Normalisatie my ass.

Vaak wordt dan ook naar het buitenland verwezen, want daar kan volgens de kenners alles. En inderdaad, er zijn weinig Europese competities te vinden waarbij uitsupporters systematisch voor een wedstrijd worden geweerd en het lijkt er inderdaad op dat daar minder combireizen verplicht worden opgelegd. Vandaar ook dat de Nederlandse voetbalfan vaak hunkerend kijkt naar wedstrijden in bijvoorbeeld Duitsland, waarbij duizenden HSV of Bayern supporters verspreid over het stadion zitten. Schijn kan echter bedriegen. Want waar men het in de hoogste Duitse voetbalcompetitie doet voorkomen alsof alles gut ist, valt dat in de praktijk wel mee. Het afgelopen seizoen bijvoorbeeld werden er 1000(!) agenten ingezet om de wedstrijd tussen Schalke ’04 en Dortmund in goede banen te leiden. Hoezo normalisatie?

basel fans

Ook in Duitsland’s pittoreske buurland Zwitserland gaat het allemaal lang niet zo gesmeerd. Zo hebben de Basel Ultras afgelopen week laten blijken dat zij de absurde veiligheidsmaatregelen en hardhandige fouilleringen meer dan zat zijn. Gehuld in slechts een boxershort en een paar sneakers gaven zij aan: wij hebben niets te verbergen en we zijn het zat om zo behandeld te worden. Zo’n 1000 kilometer noordelijker in het Zweedse Malmö kon het allemaal nog gekker. Ik dacht alles gezien te hebben op het gebied van ongastvrije behandelingen, ik bezoek immers al jaren uitwedstrijden in Nederland en het buitenland, maar de normaal zo tolerante Scandinaviërs deden mij echt verbazen. Veiligheidsmaatregelen airport style zullen we maar zeggen. Wat een tafereel. Riemen af, schoenen uit; alles ging door de scanner. Alsof een terroristische groepering ieder moment een vliegtuig kon gaan kapen. Dat had natuurlijk best gekund want Malmö heeft een vliegveld, en Zweden staan erom bekend extreem gewelddadig te zijn en licht terroristische trekjes te bezitten.

malmo

Het had gekund, ware het niet dat dit allemaal plaats vond in de Swedbank Arena (vreselijke naam, maar dat terzijde), vlak voor de voetbalwedstijd tussen Malmö FF en IFK Göteborg. U leest het goed, security airport style bij een potje foeballe. De mannen van Basel zouden een eitje gehad hebben om door deze beveiliging te sneaken. De Zweden hadden er wat meer moeite mee. Gevolg: honderden mensen waren te laat binnen. Je zou bijna tegen de Excelsior supporters zeggen, 30m hoog achter plexiglas… Wat zeuren jullie nou, het kan erger. Kortom, we zijn weer begonnen en er valt weer genoeg te zeuren. Veel plezier allemaal en laat je niet ontmoedigen!

(Foto Basel via het forum van Ultras-Tifo, foto Malmö FF via @FIngesson)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %