Actueel

Afscheid van het Stockholms Stadion

Vorige week besteedden we al aandacht aan de laatste wedstrijd van Hammarby IF in het Söderstadion, deze week is stadsgenoot Djurgårdens IF aan de beurt. Ook de derde ‘grote’ voetbalclub van Stockholm zal helaas verplicht afscheid moeten nemen van zijn prachtige karakteristieke Stockholms Stadion, dat als sinds 1936 de thuisbasis is van de ‘Järnkaminerna’ en al in 1912 werd geopend voor de Olympische Zomerspelen.

Door nieuwe regels van de Zweedse voetbalbond zijn de eisen waaraan voetbalstadions vanaf volgend seizoen moeten voldoen zwaar verscherpt. Stadions zoals die van Hammarby en Djurgården zouden dan niet meer goedgekeurd worden en clubs worden op deze manier praktisch verplicht om een nieuw stadion te bouwen of hun stadion drastisch te renoveren. Dit alles met de achterliggende gedachte om het Zweedse voetbal te moderniseren en populairder te maken bij het grote publiek. In de praktijk heeft dit ook vooral nadelen voor liefhebbers zoals wij. De laatste jaren zijn al verschillende nieuwe betonbakken verschenen in het Zweedse voetballandschap, de ene nog saaier en sfeerlozer dan de andere. Het meest schrijnende voorbeeld is wel van AIK dat sinds dit seizoen in het nieuwe nationale stadion van Zweden speelt, de Friends Arena. Dit stadion beschikt over een capaciteit van bijna 55.000 toeschouwers, maar tegen minder interessante tegenstanders zal het stadion slechts voor een fractie gevuld zijn. Zo waren er vorige week tegen Brommapojkarna niet eens 14.000 man in het stadion.

friendarena

Djurgården kreeg niet op tijd de benodigde locatie en geldmiddelen tot zijn beschikking om een nieuw eigen stadion te bouwen in Stockholm en had dus als enige optie te kiezen tussen de nieuwe stadions van de rivalen Hammarby en AIK. Uiteindelijk viel de keuze op de nieuwe Tele2 Arena van Hammarby IF. Wat weer niet in goede aarde viel bij de Hammarby supporters, die al jaren betrokken worden bij de bouw van zoals zij het zien hun stadion. Ook de ligging van het stadion in Zuid-Stockholm, is duidelijk het territorium van Hammarby en dit zal voor veel spanningen gaan de zorgen de komende maanden. Het eerste grote incident vond vorige week al plaats toen een bom werd gevonden in het nieuwe stadion op de dag dat twee oud-teams van Djurgården een testwedstrijd zouden spelen.

djurgarden1

djurgarden2

djurgarden3

djurgarden4

djurgarden5

djurgarden6

djurgarden7

(De foto’s zijn afkomstig van: jarnkaminerna.se)

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.

Reageren is niet mogelijk.

0 %