Actueel

Aanscherping van de Voetbalwet bedreigt voetbalsupporters – IndeHekken

politie feyenoord standard luik

Foto: Peter Lous | PRO SHOTS

In Den Haag wordt er druk gediscussieerd over een aanscherping van de voetbalwet. Daar zitten we met zijn allen op te wachten. Nog meer beperkingen om je club te kunnen bezoeken. De voetbalsupporter zit duidelijk weer in het verdomhoekje, wat het CDA heel erg duidelijk maakt: ‘het bezoeken van een voetbalwedstrijd zou geen vrijbrief moeten zijn om je asociaal, intolerant en beestachtig te gedragen.’ Want dat doen we uiteraard massaal..

Aanscherping van de Voetbalwet

Woensdag is er gedebatteerd in de Tweede Kamer over het wel en wee van de Voetbalwet. Deze voldoet volgens de politici onvoldoende. Aanscherping is daarom gewenst. Meer gebieds- en stadionverboden, die tevens geldig zijn in andere gemeentes. Met andere woorden, een stadionverbod gaat ook gelden voor uitwedstrijden en een gebiedsverbod gaat gelden voor negentig afzonderlijke dagen, in plaats van drie aaneengesloten maanden zoals nu het geval is. Bovendien zijn de verboden straks ook geldig zijn voor personen die zich pas voor het eerst misdragen, de zogeheten first offenders.

Strafrechtelijke vervolging moet van twee naar vijf jaar en de meldplicht moet  worden uitgebreid. Er moet een digitale verklikker komen om je te melden bij de politie. Al weet erkend digibeet minister Opstelten zelf ook niet zo goed wat dat is. Bovendien valt er met digitale verklikkers wellicht te frauderen. Daarom pleit Gert-Jan Segers van de ChristenUnie voor een enkelband. Een enkelband voor een voetbalsupporter..

Digitale meldplicht

Digitaal melden is volgens de KNVB de toekomst. Vanuit de meldkamer van de politie krijgt de persoon in kwestie een oproep die binnen dertig (!) seconden moet worden beantwoord. Door middel van GPS weet de politie dan precies waar je bent. Wie niet reageert wordt vervolgd. Wie dus zijn of haar telefoon niet bij zich heeft, de telefoon niet hoort, of wellicht een andere telefoon heeft gekregen in de tussentijd is de lul. Erg vergaand? Ach, kwestie van discipline volgens de woordvoerder van de voetbalbond. Volgens de KNVB is dit een uitstekend systeem waardoor hekken, combi’s en clubcards tot het verleden kunnen gaan behoren. Binnen één à twee jaar kan dit systeem operationeel zijn.

Bijzondere voorstellen

De kern van het probleem is volgens SP-kamerlid Michiel van Nispen dat het bezoeken van een voetbalwedstrijd al lang geen feest meer is. En nee, niet omdat het door alle clubcards en gigantische ME-inzet onmogelijk is om op een fatsoenlijke manier naar het stadion te gaan. Volgens Van Nisp word je vaak geconfronteerd met agressie en spreekkoren. Hij pleit voor de inzet van rechercheurs. ‘Op die manier komen deze criminelen niet weg met een stadionverbod waar zij de schouders voor ophalen maar krijgen zij te maken met het strafrecht.’ Tenenkrommend? We zijn er nog niet. Want uiteraard hebben veel relschoppers een alcohol- agressie- of drugsprobleem. Ook daarvoor is uiteraard een oplossing. Iedereen die zich misdraagt moet agressietherapie, dan wel verslavingszorg aangeboden krijgen.

Van Nisp was onlangs nog bij een wedstrijd van ADO Den Haag en vond de veiligheidsmaatregelen onvoldoende. Toch zegt dezelfde Van Nisp even later:  ‘Het doel moet dan ook zijn dat voetbal weer een feestje wordt, zonder allerlei belemmerende maatregelen die de echte fans treffen, zoals verplichte combiregelingen, fouilleeracties, gekooide supporters achter metershoge hekken en netten die het zicht belemmeren.’ Een prachtig streven, waar iedereen het mee eens zal zijn. Het geeft alleen ook overduidelijk de kern van het probleem weer. Zonder normalisatie, dat wil zeggen geen absurde veiligheidsmaatregelen, blijven deze ideeën van Van Nisp loze toekomstdromen.

Als het aan Louis Bontes (Groep Bontes en Van Klaveren) ligt gaan we binnenkort Paniniplaatjes sparen van voetbalsupporters. Zijn plan is om foto’s van alle overlastgevers op internet te plaatsen. Opdat je de rest van je leven last hebt van een, vermeend, strafbaar feit. Een voorstel dat gelukkig snel werd afgeschoten door Klaas Dijkhoff.

Normalisatie!

Wanneer zal men zich in Den Haag gaan beseffen dat repressieve maatregelen alleen maar contraproductief werken? Normalisatie is het toverwoord om te zorgen voor veilige stadions. Minder clubcards, minder ME, minder hekken en netten, minder droogleggingen en minder combi’s. Punten die worden gedeeld door sommige politici. Zo wil Segers minder inzet van de ME, daar dit alleen maar polariserend werkt. VVD-er Dijkhoff zei bijzonder zinnige dingen over de combi.

‘Als ik als PSV-supporter naar Ajax of Feyenoord uit ga, dan snap ik wel dat dat nodig is. Bij wedstrijden waar het er minder dik bovenop ligt, lok je het zoeken naar een omweg uit, vooral als mensen meer in de buurt wonen van de ontvangende club dan van hun eigen club. Vorige week was bij Vitesse-PSV iedereen verplicht om via de combi te gaan. Toch was er een vechtpartij. Seizoenkaarthouders van Vitesse verkochten kaarten door aan PSV-fans en omzeilden op die manier de combiplicht. En toen ging het fout. Zo’n plicht kan dus ook het zoeken naar een omweg in de hand werken, als er te veel gedoe is en je niet echt snapt waarom het nou zo nodig is. Dan zitten juist alleen maar de verkeerde supporters alsnog tussen het thuispubliek. Dan kun je misschien beter besluiten dat je ze niet in de bus maar wel in het uitvak wil hebben in plaats van niet in de bus en ook niet in het uitvak.’

In plaats van meer maatregelen moeten we volgens Tjeerd van Dekken toe naar normalisatie. De gehele voetbalwereld doet er alles aan om het geweld in te dammen, hetgeen goed lukt. Extra maatregelen zijn daarom juist onwenselijk. Bovendien wordt er met twee maten gemeten. De ene burgemeester legt vrijheid beperkende maatregelen veel makkelijker op dan de andere.

Hoe verder?

Laten we niet doen alsof we roomser zijn dan de paus. Ja, er vindt geweld plaats. En geweld hoort niet plaats in of rond een voetbalstadion. Zolang trainers worden bedreigd, spelers worden bestookt met vuurwerk, invaliden worden aangevallen omdat ze een sjaal van de uitploeg omhebben in een thuisvak, zo lang zal de politiek blijven wijzen naar de voetbalsupporters. Het zijn echter alleen de excessen die aandacht krijgen. Den Haag, maar ook Zeist, lijkt blind te zijn voor positieve signalen. Signalen die ook Den Haag ziet, maar desondanks kiest het voor meer maatregelen. Het is makkelijk scoren over de rug van de supporter. Minder maatregelen, meer normalisatie. Zo moeilijk is het niet..

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %