Actueel

A Good Friday for The Bohs

Pasen, met zijn verlengde weekend, is een ideaal moment om met de vrienden er een paar dagen tussenuit te gaan. Daar dacht ik met m’n vrienden ook zo over en zo checkten we vrijdagmiddag in op Schiphol, onderweg naar Dublin. Liefhebbers als we zijn hebben we voor vertrek al het Ierse competitieprogramma bestudeerd. Met een beetje geluk konden we nog diezelfde avond plaatsnemen in Dalymount Park, waar Bohemians FC het op zou nemen tegen Cork City.

Bohemians, stammend uit 1890, is één van de oudste Ierse voetbalclubs. Ondanks dat ze verschillende keren laatste eindigden is het de enige club die nog nooit gedegradeerd is. Het is de op twee na succesvolste club in Ierland, met 11 landstitels in de prijzenkast. Deze prestatie is des te knapper omdat ‘The Bohs’ tot 1969 vasthielden aan een filosofie waarbij er enkel spelers op amateurbasis bij de club zaten.

Het begint te schemeren als we door de straten van Dublin lopen, instinctief op zoek naar de lichtmasten. Voetbal speelt een bescheiden rol in Ierland, met veel concurrentie van rugby en gaelic football. Het stadionnetje heeft een toeschouwerscapaciteit van nog geen 3.200 plaatsen en is volgens Brits gebruik diep weggestopt in een woonwijk, achter de typische rijtjeshuizen.

Het smalle steegje tussen die rijtjeshuizen fungeert als de trechter voor supporters in het rood-zwart, de dagkassa’s met smalle toegangspoortjes waar je zijwaarts doorheen moet, de fish-and-chips kraam en de ‘fanshop’-keet van zo’n 15m2, authentieker dan dit wordt het niet. Het stadion is echter niet uitverkocht. De competitie is net vijf wedstrijden onderweg en The Bohs wachten nog steeds op hun eerste overwinning. Daarnaast blijven veel streng Rooms-Katholieke Ieren thuis op Goede Vrijdag. Desondanks zit de sfeer er lekker in, de westkant van de Jodi Stand lijkt de verzamelplaats voor de staande fanatiekelingen.

De wedstrijd is van een werkelijk bedroevend niveau en de Ieren rond ons vermaken zich meer met (voor ons werkelijk onverstaanbare) grappen dan met de wedstrijd. Wanneer de vrouwelijke grensrechter een doelpunt afkeurt wegens buitenspel grijpen de grappenmakers opnieuw hun kans. Uiteindelijk wint Bohemians tenauwernood met 1-0, de wedstrijd met een man minder eindigend. Reden voor een feestje, en we hoopten met de locals aan te sluiten voor een paar pints of Guinness. Maar wat blijkt? Goede Vrijdag is de enigste dag in het jaar dat alcoholverkoop bij wet verboden is (Damn you Catholics!) A good Friday for the Bohs, a bad Friday for us. Toch liep iedere Bohs fan uiterst tevreden de woonwijk weer in, ongetwijfeld op zoek naar een goede Guinness in de huiselijke sfeer.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %