Actueel

A Day In The Life

Zomaar een weekend uit het leven van een voetbalsupporter in Nederland anno 2013.

VVV-De Graafschap: 26 uitsupporters geweigerd

Vrijdagmiddag. Terwijl honderden voetballiefhebbers op de Wageningse Berg even ontsnappen aan de hedendaagse voetbalrealiteit wordt in de eerste divisie alweer gevoetbald. Onder andere VVV-De Graafschap staat op het programma. Om onduidelijke reden is voor deze wedstrijd een autocombi van kracht. Zoals altijd is het ook nu weer een uitdaging op zich om na een werkdag door de vrijdagmiddagspits op tijd het omwisselpunt te bereiken.

Een groep van 26 supporters van de Brigata Tifosi redt het dan ook net niet. Zij zijn exact 8 minuten te laat op de parkeerplaats. Hier is niemand meer te zien, dus besluiten ze door te rijden naar het uitvak. Daar blijkt dat de Venlose burgemeester weer scheutig is geweest met politie-inzet. Naar schatting vijftig à zestig agenten wachten de ruim twee keer zo kleine groep supporters op.

Direct blijkt dat de politie Venlo zich opstelt zoals altijd: vijandig, onredelijk en meedogenloos. Waar het al jaren gebruikelijk is om razzia’s te houden in de binnenstad om groepjes uitsupporters weg te sturen laat de politie zich ook deze vrijdag van zijn slechtste kant zien. Waar een autocombi een middel is om supporters uit de binnenstad te weren (wat dan weer een middel is om eventuele onrust te voorkomen) wordt de combi en het omwisselen door Venlo als een doel op zich gezien. Praten heeft geen zin en ook vanuit De Graafschap komt geen steun – ook omdat de supporters geen contact zoeken, al had De Graafschap moeten weten dat deze 26 veelal bekende supporters nog niet omgewisseld hadden. Er rest niets anders dan de busjes in te stappen en terug te rijden naar Doetinchem.

Dit gebeurt natuurlijk niet voordat alle supporters hun ID hebben moeten tonen. Een ‘stille’ vindt het er allemaal nog wat lafjes aan toegaan en rent achter een busje aan dat net wegrijdt. Hij probeert de deur van de rijdende bus open te trekken. Als dat niet lukt spuugt hij door een openstaand raam naar binnen. De Graafschap-supporters worden tot ver buiten Venlo begeleid door 6 à 7 ME-bussen die hen door alle rode stoplichten heen loodsen. Zelfs naar tankstations ver op de snelweg rijden politiebusjes mee.

Ajax-PEC Zwolle: Politiegeweld tegen uitsupporters

Zaterdagavond. PEC Zwolle speelt in Amsterdam tegen Ajax en neemt 800 supporters mee. De meesten komen met de bus, maar zelfs dan moeten deze supporters – vanwege de gebrekkige infrastructuur bij het quasimoderne stadion – nog een stuk lopen van de plek waar ze worden afgezet naar de ingang van het uitvak. Begeleid door de politie, die enkele Ajax-supporters op afstand houdt, loopt de groep van zo’n 400 Zwollenaren naar het uitvak.

Als de groep bijna bij het uitvak is reageren enkele Zwolle-supporters op provocaties van Ajax-kant, waarna de politie ingrijpt en inslaat op Zwolle-supporters. Hierbij worden ook veel onschuldige supporters geraakt die geen kant op kunnen. Supporters die al met de handen omhoog lopen krijgen flinke tikken. Ook vaders en kinderen worden geslagen en enkele mensen raken gewond. Bij een supporter die met de wapenstok op zijn hoofd wordt geslagen gutst het bloed over zijn kleren.

Eén supporter wordt opgepakt. Op de vraag waarom krijgt hij als antwoord: ”Je moet je vuile tyfusbek dicht houden, rotjoch!” Uiteindelijk blijkt hij te worden aangeklaagd voor verstoring van de openbare orde. Hem hangt een stadionverbod boven het hoofd. Supportersgroep Far East Ultras en de Supportersclub PEC Zwolle overleggen vandaag met PEC Zwolle over een gezamenlijk in te dienen klacht over dit buitenproportionele politie-optreden.

3L5E8330

NEC-Feyenoord: Supporters geweerd om woonplaats

De kaartverkoop voor NEC-Feyenoord is dit jaar aangescherpt. De 500 kaarten voor het uitvak worden alleen verkocht als buscombi en voor de thuisvakken geldt een clubcardverplichting van 1 op 1. Bovendien mag deze kaart niet aan iemand anders worden gegeven. Er wordt op ID gecontroleerd bij de ingang.

De nieuwe regels, die bedoeld zijn om Feyenoorders op thuisvakken te weren en daarmee eventuele problemen te voorkomen, zijn ook lastig voor NEC-fans. Er worden dan ook een stuk minder kaarten verkocht voor de wedstrijd dan eerdere jaren. Liefst 3500 plekken blijven leeg. NEC loopt hierdoor vele tienduizenden euro (!) aan recette mis.

Bij ID-controles bij de ingang worden bovendien supporters van buiten de regio Nijmegen geweigerd, ondanks geldige clubcards en wedstrijdkaarten. Tientallen supporters komen De Goffert niet binnen omdat ze in een ‘verkeerde’ regio wonen. Naar verluidt komen zelfs sommige NEC-supporters hun eigen stadion niet in, al zegt NEC in een reactie alleen twaalf Feyenoord-supporters de toegang te hebben geweigerd.

Ook hier is het middel – combi en restricties om problemen te voorkomen – een doel op zich geworden. In De Goffert zagen we gisteren dus talloze lege plekken, gemiste inkomsten en een dooie sfeer, allemaal ter voorkoming van een eventueel opstootje. Het middel is een stuk erger geworden dan de kwaal.

Foto’s VVV-De Graafschap via Brigata Tifosi. Verslag met meer foto’s op hun website.
Foto Ajax-Zwolle via Far East Ultras.
Foto NEC-Feyenoord via De Trouwe Honden op Twitter.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %