Ingezonden

Voorbeschouwing Ajax-FC Groningen

Ajax neemt het zondag in de eigen Johan Cruijff ArenA op tegen FC Groningen. Het is voor de Amsterdammers de eerste thuiswedstrijd van het Eredivisie-seizoen. Eerder kreeg het wel al PSV op bezoek in de strijd op de Johan Cruijff Schaal (3-5). Van de laatste 23 competitieontmoetingen met FC Groningen kwam Ajax 17 keer als winnaar uit de bus, waar Groningen 4 keer won en het 2 keer onbeslist bleef.

Op de website van Footystats.org worden allemaal interessante voetbalstatistieken gedeeld. De website, die sinds kort ook in het Nederlands beschikbaar is, staat bekend als een van de grootste databases inzake voetbalstatistieken.

Winstkansen

Van de laatste drie ontmoetingen van Ajax met FC Groningen in Amsterdam werden er ook drie met winst afgesloten. Belanden de drie punten ook dit keer in de tas van Ajax? Voor voetbalwedders is Footystats.org een mooi hulpstuk om dit in te schatten. Zo wordt er gekeken naar het aantal hoekschoppen dat beide ploegen tegen elkaar krijgen. Tijdens Ajax-FC Groningen van dit seizoen wordt er verwacht dat de kans groot is dat zowel Ajax (70%) als FC Groningen (75%) meer dan zeven hoekschoppen krijgt toegediend.

Dusan Tadic

Voor FC Groningen begon het Eredivisie-seizoen met een domper tegen FC Volendam. Groningen stond na 34 minuten al met 2-0 voor, maar zag deze voorsprong snel verdampen. Vier minuten later maakte Volendam al de aansluitingstreffer, waarna de gelijkmaker in de 68e minuut viel. Ajax kroop juist door de naald. De Amsterdammers gingen met een stand van 0-1 rusten op bezoek bij Fortuna Sittard. Na rust sloeg Ajax drie keer toe in een kwartier tijd. Toch liep het nog bijna fout af toen Burak Yilmaz in de 87e minuut nog de 2-3 binnenschoot. Aan de kant van Ajax was Dusan Tadic, ex-speler van FC Groningen één van de uitblinkers.

Tussen 2010 en 2012 speelde Tadic 76 wedstrijden voor FC Groningen, waarin hij goed was voor 14 doelpunten en 32 assists. Na avonturen bij FC Twente en Southampton haalde Ajax de aanvaller in 2018 terug naar de Eredivisie. In dienst van Ajax is Tadic in 195 wedstrijden al goed voor 91 doelpunten en 92 assists. Tijdens de laatste ontmoeting met FC Groningen (1-3) was Tadic nog goed voor een doelpunt. Recent kwam er minder leuk nieuws rond Tadic naar buiten. De Serviër was namelijk recent het slachtoffer van een roofpoging.

Tussenkop: doelpuntenregen voor Ajax?

Tijdens de drie laatste ontmoetingen van Ajax met FC Groningen wisten de Amsterdammers telkens minimaal drie keer te scoren. Zo was het afgelopen seizoen in Groningen met 1-3 te sterk en won het in eigen huis met 3-0. De voorgaande ontmoeting tijdens het seizoen 2020/21 eindige in een 3-1 overwinning in de ArenA. In slechts 13% van de laatste 23 onderonsjes vielen er meer dan 3.5%, waar dit bij meer dan 2.5 doelpunten 43% is. In 20 van de 23 ontmoetingen (87%) vielen er meer dan 1.5 doelpunten. Tijdens 48% van de ontmoetingen hield Ajax de nul, waar dat bij FC Groningen 13% is.

Tussenkop: Statistieken

Overigens biedt FootyStats uitgebreide statistieken voor niet alleen de grotere bekende competities, maar geeft het ook aandacht aan de kleinere en minder bekende competities. De site geeft deze minder bekende competities aandacht omdat deze minder bekend zijn bij de bookmakers en zo dus ook vaker meer winstgevend zijn. Neem eens een kijkje of open een account via https://footystats.org/nl/register.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %