Schelden met het woord ‘kanker’ in de voetbalsport moet stoppen. Helaas gebeurt het nog erg vaak. Om er wat tegen te doen, breidde het KWF onlangs de #tegenkk campagne uit naar de populaire voetbalgame FIFA Voetbal. In 2020 speelden meer dan één miljoen Nederlanders deze game. Sinds juni kunnen gamers binnen het spel beroemde voetbalsterren laten spelen met de boodschap #tegenkk op hun shirt. Een aantal bekende e-voetballers, zoals Bas van Velzen, Koen Weijland en Dani Hagebeuk ondersteunen het KWF hierbij.

Inzet FIFA voetbalgame in strijd tegen schelden met kanker

KWF is in Nederland dé organisatie die zich inzet voor het voorkomen en genezen van kanker. De directeur van deze organisatie is Johan van de Gronden. Hij legt uit waarom het KWF een campagne startte om schelden met het woord ‘kanker’ tegen te gaan: “Tenminste 1 op de 3 Nederlanders krijgt eens in zijn of haar leven de diagnose kanker te horen. Kanker raakt ons allemaal. Het gebruik van kanker als scheldwoord doet veel mensen onnodig pijn en zou onmiddellijk moeten stoppen.” In samenwerking met Bundled werkte het KWF het idee uit om via de game FIFA Voetbal een groot publiek te bereiken. Het resultaat hiervan is dat gamers nu via de voetbalshirts in dit spel kunnen tonen dat ze #tegenkk zijn.

Bekende e-voetballers spreken hun fans aan

Verschillende populaire e-voetballers steunen de actie geheel belangeloos op YouTube en andere social media. Online lijkt het namelijk heel normaal om mensen uit te schelden met het woord ‘kanker’. YouTuber Koen Weijland kan hierover meepraten: “Elkaar online verrot schelden met kanker is een groot probleem. Ik host veel livestreams waar veel jongeren naar kijken en dan schrik je als je ziet hoe vaak het woord voorbij komt. Hetzelfde geldt voor reacties op platforms als Instagram en Twitter. Als je dan bedenkt dat het om een ziekte gaat waar zoveel (jonge) mensen mee te maken krijgen, dan kun je ervan uitgaan dat het een flink aantal mensen kwetst. Dat moet je toch niet willen.” Koen wil het KWF daarom graag helpen bij de actie #tegenkk. Hij roept al zijn fans op om op te houden met het schelden en mensen die het toch doen een ‘Tikkie’ terug te geven. Dit is geen letterlijke tik, maar een digitaal betaalverzoek met die naam. In dit geval kun je iemand die scheld vragen om een gift over te maken aan het KWF.

 #tegenkk ook op en langs het echte voetbalveld

Ook in de echte wereld is het mogelijk om de campagne van het KWF te steunen. Het aantal voetbalclubs en individuele spelers die dit doen, groeit iedere dag. Verschillende verenigingen hebben inmiddels borden van de campagne #tegenkk langs hun velden staan. Een andere mogelijkheid is het dragen van een mouwbadge van de campagne. De setjes met badges voor een voetbalteam zijn eenvoudig te vervoeren in sporttassen. Een los exemplaar is heel gemakkelijk mee te nemen in een rugtas of handtas. Op de website www.tegenkk.nl staat meer informatie over de campagne en het aanvragen van de mouwbadges.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.