Against Modern Football

Stop de repressie: protestactie oktober

Onze Belgische vrienden van Stop De Repressie hebben afgelopen week een prima actie gehad. Zowel in Nederland als in België zijn supporters helemaal klaar met de voetbalbond en met de politie. Onder andere Feyenoord en De Graafschap hebben de afgelopen maand afzonderlijk van elkaar actie gevoerd tegen betutteling. In België is dat nu dus gezamenlijk gebeurd.

Stop de Repressie

We zijn aangenaam verrast dat de oproep om zoveel mogelijk van de toegezonden papieren omhoog te houden, werd opgevolgd. Het was voor ons dan ook een logistieke en administratieve test om alles bij de groepen te krijgen. In totaal zijn er 1000 posters verzonden.
De oproep om in minuut 13 alles boven te halen kwam mooi tot zijn recht. Er zijn zoveel variabelen om rekening mee te houden. Het slechte weer dit weekend kon roet in het eten gooien, de eerste goal van Club Brugge valt in minuut 11, stewards en politie dat hier daar weet hadden van een actie. Zo zijn er op Union SG – K Beerschot VA bij beide clubs affiches in beslag genomen net voor het betreden van het vak, ook Gent had moeilijkheden in het uitvak op Club. Zowel papieren affiches als zelf gespoten doeken werden afgenomen. 

Tijdens Club Brugge – KAA Gent vermeldt één van de commentatoren de actie maar had geen idee waar de ‘no justice’ op doelde en naar wie deze gericht was. Wel spraken ze van een gecoördineerde actie. Zo is maar weer eens bewezen dat wie betaald in het voetbal zit, vaak niet weet wat er echt in de tribunes leeft. Reporters, commentatoren en analisten doen de haren telkens omhoog komen in nabeschouwingen en opinies.

Geen voeling met de realiteit. 

Hoe dan ook. De actie was een succes, meer groepen dan onze eerste actie en we kijken uit naar meer. Spandoeken of affiches, we kunnen alle richtingen uit. Zolang we ons houden aan het reglement van inwendige orde en de voetbalwet, blijven we buiten schot. We mogen geen reden tot stadionverboden geven.

Daar wacht IBZ op. Als er ideeën zijn, shoot!
Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %