Amateurvoetbal

Quick Boys is weer thuis na intens spannende finale

Quick Boys is een gigantische amateurclub uit Katwijk. Toch speelt het al negen jaar niet op het hoogste niveau. Er was altijd wel iets. Ook dit seizoen weer: het ijzersterke Noordwijk. Een heel seizoen lang loop je achter de feiten aan. Dan verklein je het gat in een onderlinge confrontatie tot twee punten, om het vervolgens tegen kleine tegenstanders weer helemaal weg te geven. Gelukkig bieden de play-offs een extra kans. Een Katwijkse invasie in Oss volgt. De finale wordt behaald. De eerste wedstrijd, afgelopen woensdag, eindigt in een hoopvolle 1-1 in Noordwijkerhout. Maar uiteindelijk komt dan een heel seizoen aan op één wedstrijd. Allesbeslissend. Heel Kattuk-Zuid snakt naar de promotie. En ze leven allemaal toe naar dat ene tijdstip. 17:00 op zaterdag 8 juni. Het moment dat geschiedenis geschreven zal worden.

Grill-Bar Ruig

Het is kwart voor 4 en ik ben nog geen minuut bij de stamkroeg van Quick Boys in het centrum van Katwijk, of ik ben al weer gespot. “Hey In De Hekken!” Na foto’s te hebben gemaakt bij Oss’20 uit en VVSB uit is de band met de aanhang van Quick Boys heel goed. Dat wij de enige waren die een ander geluid lieten horen rondom de “misdragingen” bij Oss’20 zal daarbij zeker hebben geholpen. Ik kan dus onmogelijk zeggen dat ik vandaag neutraal de wedstrijd kom volgen. Quick Boys moet gewoon promoveren. Zo simpel is het.

Dat is ook de enige gedachte die leeft bij de mannen en vrouwen die hier op de terras staan in te drinken. Verliezen is geen optie, eigenlijk had er woensdag al een overwinning ingezeten. Niemand durft het hardop te zeggen, maar natuurlijk is Quick Boys ook favoriet op basis van het getoonde spel. En heel stiekem wordt er al weer gedroomd over een bezoekje aan het “vullis”, de buren van VV Katwijk. Voorlopig zijn de grootste zorgen echter dat er een stormwind waait en hoe daar rekening mee gehouden moet worden voor de pyro. De prioriteiten liggen hier in ieder geval op de juiste plek.

Corteo

Rond kwart over 4 begint de gang naar Sportpark Nieuw-Zuid, naar de duinen toe. Nog geen 10 minuten lopen vanuit het centrum. En nog minder als je niet kan wachten tot de aftrap, dan loop je nog een beetje sneller. Dat is ook het geval bij de supporters. Met fakkels, rookpotten en gezang worden de straten van Katwijk in rap tempo gevuld. Langs de vuurbaak van Katwijk en met zijn allen tegen de keiharde wind in op naar het voetbal. Jong en oud loopt samen over de weg. Vanuit balkonnen en deuren kijken wat Kattukers met genot toe.

Nieuw-Zuid

Het einddoel van de corteo en de plaats waar het allemaal moet gaan gebeuren is een van de uniekste sportparken van Nederland. Nieuw-Zuid ligt namelijk echt in de duinen. Het is geweldig om te zien dat sommige jongeren besluiten om de wedstrijd gewoon hoog vanuit de duinen te volgen. Tel hier bij op dat het Sportpark plaats kan bieden aan ruim 6,500 supporters en je hebt een parel. Veel tijd om te genieten van het sportpark is er niet, want de klok tikt snel richting vijf uur en de supporters maken zich klaar voor de opkomst.

Zeiknat en wind tegen

De sproeiers in combinatie met de keiharde tegenwind zorgen ervoor dat de voorste linie aan supporters kletsnat is als de spelers het veld opkomen. Maar dat maakt allemaal niks uit. De fakkels worden ontstoken (en er was nog zo gezegd dat vuurwerk verboden was jongens) en de rookpotten knallen blauw. Met de wind keihard tegen geeft het ook een apart beeld. Ondanks dat alle rook keihard de duinen in verdwijnt, is het toch spectaculair om te zien. Tegenstander VVSB heeft meer geluk, hun gele rookwolk waait juist het veld op en lijkt hierdoor nog groter dan hij is.

Die verdomde paal

De supporters hebben dan weliswaar alles tot in de puntjes voorbereid, uiteindelijk zijn het toch de elf namen op het veld die de verlossing moeten gaan brengen. Quick Boys speelt de eerste helft met de wind tegen en van haar eigen supporters weg. Maar dat is er niet aan af te zien. De bezoekers hebben namelijk helemaal niks in te brengen. De wedstrijd wordt gedomineerd. Tweemaal wordt de paal geraakt, terwijl de keeper van de blauw-witten net zo goed in de kleedkamer had kunnen achterblijven. Het is een klein wonder dat er gerust gaat worden met 0-0.

Keeperbal? Corner!

In de tweede helft is het hek dan echt van de dam. Met de wind mee zijn de Kattukers niet meer te stoppen. Er waait een orkaan het veld over. De eerste vijf minuten Mogen de supporters al vijf keer bijna juichen. De sfeer verandert in een gekkenhuis en VVSB komt niet meer onder de druk vandaan. Alle uittrappen eindigen in balverlies of waaien over de zijlijn. Eenmaal presteert de keeper het zelfs om van een uittrap een corner te maken… Maar op de een of andere manier lijkt het vandaag vervloekt. Hoe veel er ook geprobeerd wordt, de bal mag het doel schijnbaar niet in. En de eeuwenoude voetbalwet zegt dan: als je hem zelf niet maakt… Even lijkt dit ook te gebeuren als VVSB haar eerste echte kans krijgt. De bal wordt net van de lijn gehouden. Wat zou dit ook onverdiend zijn geweest voor een ploeg die alleen maar bezig is geweest met verdedigen en tijdrekken. De bezoekers uit Noordwijkerhout speelden vanaf het begin voor penalty’s. En ze lijken daarin goed hun zin te krijgen, want de minuten tikken weg en de brilstand blijft op het scorebord. We gaan verlengen.

De allerlelijkste goal ooit

De supporters sterven ondertussen van de spanning. Nog een halfuur voetbal… Het spelbeeld van de reguliere 90 minuten herhaalt zich weer, maar dan in een kwartier. Quick Boys is met wind tegen beter, maar weet niet te scoren. Alle hoop dan maar op wind mee en een kwartier lang stormen voor het doel. Dat dachten de spelers dus ook. De 106e minuut is nog niet aangebroken of er komt een lange ingooi voor Quick Boys. De verdediger mist de bal. Dennis Kaars raakt hem aan. Of toch niet? En de verdediger van VVSB raakt hem ook nog aan. En dan. Plotseling. De keeper staat op het verkeerde been.

Ja. Ja? JA! Hij ligt erin. De 1-0. Het is een van de allerlelijkste doelpunten die ik ooit heb gezien, maar voor Quick Boys zal het de allermooiste zijn. De supporters bestormen het veld en belagen doelpuntenmaker Kaars met zijn allen. Het is een gekkenhuis.

Aftellen tot de pitch invasion

Hierna is het aftellen tot de pitch invasion. VVSB kan namelijk niet beter, ze kunnen het niet meer spannend maken. Als de blessuretijd van vier (!) minuten wordt omgeroepen komt er toch wat nervositeit bij de supporters, van wie de meesten ondertussen al voor de boarding staan. En dan, na vier zenuwslopende minuten is het toch echt zover. De scheidsrechter fluit voor de laaste keer op zijn fluitje en Quick Boys promoveert naar de Tweede Divisie. Eindelijk.

De supporters betreden met zijn allen het veld. Iedereen weet van emotie niet meer wat hij moet doen. De clubfotograaf zelf rent als een bezetene over het veld heen. Verderop liggen een paar mensen op het gras, niet beseffend wat er net gebeurd is. Rond de middencirkel gaan de spelers ondertussen op de schouders bij de supporters. Andere supporters staan elkaar gewoonweg te omhelzen. De huldiging zal nog even moeten wachten.

Feestje vieren

Pas als ik terugloop richting het vak met de fanatieke supporters zie ik echt wat deze overwinning betekent. Bij veel supporters vloeien de tranen rijkelijk en zonder schaamte. Terecht. Negen jaar langs is Quick Boys verstoken geweest van voetbal op het hoogste amateurniveau. Maar nu is zij eindelijk terug waar ze hoort. Tussen de grote namen. En dat doet de supporters ongelooflijk veel. Ondertussen maken de tranen van vreugde weer plaats voor fakkels van vreugde. Onder leiding van publiekslieveling Jesse van Nieuwkerk wordt het feestje verplaatst naar de fanatieke zijde. Met tientallen fakkels wordt daar het feestje echt compleet gemaakt. Met zij die er elke week zijn geweest voor de spelers en voor de club.

Het zal ongetwijfeld nog een goede nacht zijn geweest voor de cafés in Kattuk-Zuid. De meeste supporters zullen de zon wel weer hebben zien opkomen. En zo hoort het ook. Een historische dag in de geschiedenis van een van de grootste amateurverenigingen van Nederland. Quick Boys is weer thuis.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %