Eredivisie

Pyroboete in Emmen? Geen enkel probleem!

Het is zonder twijfel de mooiste eenmansactie van het afgelopen seizoen. Gehuld in een hazmat pak, handschoenen aan beide handen, een bivak om het hoofd en een zonnebril op de neus rijst één man op de capo stand boven de rest van het publiek uit. Als een ware leider torent hij boven de rest van het fanatieke vak uit. In zijn linkerhand een fakkel. In zijn rechterhand een fakkel. De twee fakkels geven het hele vaak een bijna magische rode gloed. En alsof het zo bedoeld is scoort vlak voordat de fakkels uitgebrand zijn FC Emmen een doelpunt. Het schitterende beeld wordt afgemaakt door luid gejuich, wild bewegende ledematen en een grote bierdouche. Kippenvel. Nu, enkele maanden later, komt de koude douche. Twee jaar stadionverbod en 522 euro en 30 cent boete.

Rillingen van angst

Ze zullen zich bij de KNVB vast doodgeschrokken zijn van bovenstaand beeld. Waar wij kippenvel krijgen van de schoonheid van zo’n actie, krijgen ze in Zeist rillingen van angst. Dit kan toch absoluut niet de bedoeling zijn. Een gevaar voor de samenleving en “slecht voor de sfeer in en rondom het stadion”. Gelukkig kan iedereen in de omgeving Emmen weer rustig adem halen, deze maniak met zijn twee fakkels zal tot september 2022 zichzelf niet meer mogen vertonen in of rondom een stadion voor, tijdens, en na wedstrijden van een Nederlands club. En daarbovenop mag de beste man nog eens 522 euro aftikken, om nog maar eens extra te verzekeren dat niemand het in zijn hoofd haalt om nog eens zo’n angstaanjagende actie uit te voeren.

Dat laatste hoeft de fakkeldrager gelukkig niet langer alleen te doen, supporters van Emmen en de rest van de voetbalwereld toonden zich al gauw solidair. Niet vreemd ook, want deze straf is natuurlijk een farce. Twee fakkels afsteken op een fanatieke zijde, waar iedereen zich toch wel degelijk bewust is waarom hij of zij daar staat. Ik wens de KNVB heel veel succes met het vinden van mensen op dat vak die het eens zijn met deze straf. Iedereen daar heeft gewoon genoten van deze actie, die schitterend verlopen is. Gelukkig zijn wij niet de enigen die er zo over denken, want Twitter schoot al snel te hulp.

Kracht van voetbalsupporters

Emmen’s bekendste voetbaltwitter ArjanFCE zette op Twitter een inzamelingsactie op touw. Binnen no time was het bedrag van 522 euro bij elkaar gehaald. Supporter van FC Emmen en andere clubs doneerden gretig en dus is in ieder geval dat gedeelte van de belachelijke straf geregeld. Was het ook maar mogelijk om het stadionverbod te verdelen over vele supporters, dan weet ik zeker dat veel mensen graag twee weken hadden overgenomen van de fakkeldrager.

Als dank voor de schitterende inzamelingsactie, stelde de pyroman zelf een wedstrijdshirt beschikbaar die verloot werd onder de gulle gevers. De winnaar hiervan, Emmen-supporter Erik, besloot om zelf ook weer een mooie geste te maken en dit shirt beschikbaar te stellen aan een kind uit een minder bedeelde familie, die het tenminste echt nodig heeft. Inmiddels zijn hier ook al een pyromok, twee FC Emmen petten, een FC Emmen sjaal en twee wedstrijdkaartjes bijgekomen. Vanavond zal de winnaar daarvan bekend gemaakt worden.

Het is soms toch lastig te rijmen dat bovenstaande mensen met hun mooie acties voor anderen precies dezelfde mensen zijn die de KNVB het liefst niet meer in een stadion ziet en met alle liefde een stadionverbod oplegt. Maar hoeveel belachelijke boetes en straffen er ook zullen komen, voetbalsupporters zijn beter dan dat. Een boete vanwege twee fakkels is nu verworden tot de dag van zijn leven voor een kind uit de regio Emmen die het echt nodig heeft. Dat is de kracht van voetbalsupporters!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %