Actueel

Premier League is ziek

Zoek de grootste fan van het Engelse voetbal. Vermenigvuldig dat met 10 en je zit ongeveer op mijn niveau Engeland verafgoding. Maar zelfs ik begin er zo langzamerhand genoeg van te krijgen. Althans, in de hoogste divisie dan. Onder de Premier League wordt er zo nu en dan nog wel eens een oogje dicht geknepen. Zo stond ik ooit in een smerig toilet bij Millwall tussen 25 rokende mannen terwijl de stewards vrolijk lachend in en uit liepen. Moet kunnen.

Dan de Premier League, daar zijn ze roomser dan de paus. En uiteraard zullen de meeste clubs ‘slechts’ de regels uitvoeren. Een handjevol maakt het een stuk bonter dan dat en vervult zelf met enige regelmaat de hoofdrol in Stasi-achtige klik praktijken. Dat fakkels al jaren amper terug te zien zijn in de Engelse stadions heeft te maken met de krampachtige regelgeving die deze objecten weren alsof het kernkoppen uit Pyongyang betreft. Chelsea speelt sinds afgelopen week de hoofdrol in deze nieuwe episode van ‘hoe drukken wij fanatisme de kop in’. De club roept niet alleen op om geen fakkels af te steken bij duels van The Blues maar geeft daarin ruiterlijk toe dat het niet schuwt om de eigen supporters levenslange stadionverboden op te leggen en samen te werken met politie en justitie om hen ook strafrechtelijk te vervolgen. Echt hoor, ze zijn wat dat betreft volledig doorgeslagen daar in Engeland en ik hoop van harte dat ze zich weer gaan richten op de essentie van het spelletje. Voor de fan.

Ik krijg van mijn collega voetbalsfeer nerd vaak het verwijt dat ik blind ben voor andere supportersculturen dan de Britse. En ik geef toe, vaak ben ik dat ook. Maar door dit soort dingen verliest het Britse voetbal, zeker op het hoogste niveau een groot deel van zijn charme. Ter compensatie wat fijne beelden van een stel Grieken. Omdat dit niet zo moeilijk doen. Cheers!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %