Ingezonden

Oranje met een gewonde generaal naar Qatar

De elf van oranje hanteerden in de wedstrijd tegen Noorwegen het credo ´de verdediging is de beste aanval´. Deze strategie werd beloond met een 2-0 overwinning tegen het voetbalelftal van de Noren die hiermee meteen uitgeschakeld waren voor kwalificatie aan het WK van Qatar in 2022. De Turken gaan door de overwinning op Montenegro met 1-2 door naar de play-offs.

Soms is een degelijke pot voetbal met weinig spektakel uiteindelijk de weg naar de overwinning. We willen graag dat het mooi en spectaculair en van hoog niveau is. Helaas is dat niet altijd mogelijk. We mogen weer naar het Wereldkampioenschap Voetbal toe sinds 2014. Als poulewinnaar kan Oranje alvast de tickets naar Qatar reserveren. En daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Zonder publiek

Het is te hopen dat er in Qatar straks iets meer publiek op de tribune zit. Want wat missen we die oranje twaalfde man. Het is niet alleen stil aan de overkant maar in het hele stadion. Een luid aanmoedigend publiek kan elke voetbalploeg naar de overwinning schreeuwen. Voor de sfeer en de beleving is ons oranje legioen onmisbaar. En laten we eerlijk zijn, buiten de lijnen viel er meer te beleven dan in het veld. Wat te denken van de 70-jarige bondscoach Van Gaal die na een training zijn fiets pakte en toen hij die bij het hotel neer wilde zetten uitgleed en op zijn heup terecht kwam. De ‘aangeschoten’ bondscoach liet zich echter niet van de wijs brengen en zat als een ware veldheer boven in de skybox in zijn ‘geschutskoepel’ de wedstrijd gade te slaan. Met een hotline naar het slagveld – waar echter geen vechtvoetbal te zien was – hield hij overzicht en controle over het geboden spel. Saai, voorzichtig, maar uiteindelijk effectief resulterend in een 2-0 overwinning. Soms twijfelden we er aan of de heren op zaalvoetbalschoenen speelden, zo weinig greep leken ze te hebben op het spel van de Noorse voetballers.

Kleedkamer

De mooiste beelden van het Nederlands elftal waren niet op het veld te zien. Waar de spelers er alles aan deden om toch vooral geen tegendoelpunt te krijgen. Het echte feestje dat al snel met beelden op internet werd gedeeld vierden de spelers van Oranje in de kleedkamer en de douches. Na de wedstrijd tegen Noorwegen werd er een enthousiast feestje gevierd. De mannen gingen flink los op de muziek van Viva Hollandia van Wolter Kroes. Unieke beelden van dansende winnaars is een meer dan uitgelaten stemming. Van Gaal zal ook meer dan opgelucht ademhalen met deze noodzakelijke overwinning die de weg naar de WK 2022 heeft vrijgemaakt. Hij vierde wel het feestje in de kleedkamer mee ook al verging hij van de pijn.

11e keer

Er is echter nog veel werk aan de winkel, wil het huidige Nederlands elftal indruk gaan maken in het hete Qatar. De automatismen van de beproefde 5-3-2- opstelling zullen tijdens oefeninterlands nog goed doorgenomen moeten worden. Toch is het mooi het Nederlands elftal zich voor de 11de keer in de historie geplaatst heeft voor het WK voetbal. De bronzen medaille die Nederland in 2014 in Brazilië onder dezelfde bondscoach haalde smaakt naar meer.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %