Against Modern Football

Leyton Orient, kapot gemaakt door Francesco Becchetti

De één na oudste club uit Londen, Leyton Orient, staat op het punt van instorten. De club, die in 1881 werd opgericht, degradeerde vorige maand na 112 jaar betaald voetbal uit het profvoetbal. Daarnaast moet de club voor 12 juni tienduizenden ponden aan schuld betalen om een faillissement te voorkomen. En dat heeft de club allemaal te danken aan één man: Francesco Becchetti.

Leyton Orient speelde voor de overname door Becchetti vooral in de Football League One en in de Football League Two. Nog geen 3 jaar geleden speelde de club nog op Wembley tegen Rotherham United voor een plek in de Championship. Leyton Orient verloor de wedstrijd na penalty’s en sindsdien is de club snel afgezakt.

Na het succesvolle seizoen kocht Francesco Becchetti de club van eigenaar en eeuwige Orientfan Barry Hearn voor het symbolische bedrag van £5 pond sterling. De Italiaanse ondernemer had nul komma nul ervaring in de voetbalwereld en dacht door veel geld in de selectie te pompen alsnog te kunnen promoveren naar de Championship. Het budget ging van 1,5 miljoen pond naar maar liefst 4 miljoen pond. Een fortuin in de League One, maar in het seizoen 2014-2015 sloeg het noodlot toe voor de club. Al het geld dat Becchetti in de spelers had gepompt, had niet geholpen. De club degradeerde naar de League Two. Becchetti ontsloeg trainer na trainer en als opvolgers stelden hij trainers aan die niet capabel genoeg waren voor de competitie. In 3 jaar tijd heeft Becchetti al 10 trainers in dienst gehad. Daarnaast gaf hij een assistent-trainer (Andy Hessenthaler) ooit een karatetrap na de nederlaag tegen Portsmouth.

https://www.youtube.com/watch?v=36__kq8Mnf4

Al maanden heeft Becchetti de spelers en medewerkers van de club niet betaald en de fans zijn nu helemaal klaar met de Italiaanse eigenaar. Wel moet gezegd worden dat Becchetti in de 3 jaar dat hij de eigenaar is, wel een belastingschuld van een kwart miljoen pond heeft betaald, om een faillissement te voorkomen. Maar niemand weet precies wat Becchetti met de club wil. De laatste paar maanden is hij ook niet meer bij de club gezien. De fans willen maar één ding:

De één na laatste wedstrijd van het seizoen speelde Leyton Orient thuis tegen Colchester. Ondanks dat de club al gedegradeerd was, was de wedstrijd een paar uur voor de wedstrijd al uitverkocht. Rond de 80ste minuut van de wedstrijd werd er vanaf de tribunes geroepen om massaal het veld te bestormen om te protesteren tegen Becchetti. Velen luisterden naar de oproep en bestormden massaal het veld. De supporters bleven uiteindelijk een uur op het veld voordat de wedstrijd was “afgelast”. De laatste minuten van de wedstrijd werd dezelfde dag nog achter besloten deuren gespeeld.

Terwijl de supporters van Leyton Orient op het veld stonden, zongen de supporters van Colchester mee in de protestliederen tegen Becchetti. Hartverwarmend. Solidariteit. Ook supporters van andere clubs gunnen dit niemand. Het stadion is voor velen hun 2de huis en is de club hun familie en dat wordt langzaam maar zeker kapot gemaakt door één man: Francesco Becchetti.

Copa90 maakte van de laatste wedstrijden van Leyton Orient een schitterende documentaire inclusief de protesten en de meningen van de fans. Absoluut een aanrader om te bekijken.

 

 

 

Niels Verzijlberg
Content Creator bij RKC Waalwijk. MSc student Business Communication and Digital Media. BA in (Sport)Communication. Is gek van voetbal in het algemeen en probeert zoveel mogelijk wedstrijden in binnen- en buitenland te bezoeken.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %