Geachte heer Van Praag,

Het is u al een paar keer gevraagd en we vragen het u graag nog een keer. Schrikt u nog altijd van het verschrikkelijke nieuws dat uit Qatar doorsijpelt? Dat er nu –zo’n twee jaar na de start van de bouw- al bijna duizend bouwvakkers zijn omgekomen in en rond de stadions waar in 2022 het WK wordt gespeeld. Wij zijn er in ieder geval weer enorm van geschrokken en vragen u daarom om opnieuw actie te ondernemen maar misschien moet u het dit keer anders aanpakken.

U liet eerder weten dat u het bij de FIFA zou aankaarten. Dat waarderen we. We hebben gelezen dat de FIFA ‘zijn zorgen heeft geuit over de situatie’ en Qatar heeft gevraagd de federatie op de hoogte te houden. Het is echter wel dezelfde FIFA die het WK heeft toegewezen aan een land waar uitbuiting aan de orde van de dag is. Dat is niet iets van vandaag of gisteren. Het leven van een arbeidsmigrant is in Qatar even veel waard als het woord van de heer Blatter als hij belooft vanaf nu de democratie te omarmen. Helemaal niets.

Een land waar met grote regelmaat mensen sterven vanwege de ronduit gevaarlijke arbeidsomstandigheden, zou toch geen WK mogen organiseren? U zult vast uw twijfels hebben gehad toen het land zich kandidaat stelde. U zult misschien de hoop hebben gehad dat het vanaf de toewijzing allemaal anders zou worden. Dat de honderdduizenden arbeiders die zouden worden ingevoerd als moderne slaven, het vanaf dan beter zouden hebben. Maar u weet nu ook dat het niet bij dat ene bericht is gebleven en dat na het bericht van afgelopen week er nog vele artikelen en rapporten zullen volgen en zullen verhalen over nog meer slachtoffers en de aanhoudende uitbuiting van arbeiders. De overheid in Qatar zal ongetwijfeld beterschap beloven in dat rapport dat rond 21 maart aan de FIFA wordt aangeboden, maar wij geloven daar eerlijk gezegd niet zo in. Wij vragen ons af hoeveel doden er nog moeten vallen voor er überhaupt iets gebeurt.

Daarom meneer Van Praag, vragen we u alvast na te denken over een boodschap die wél doorklinkt. De KNVB heeft al laten doorschemeren dat de bond de toewijzing van het WK in Qatar heroverweegt als het toernooi wordt verplaatst naar de winter maar waarom overweegt de bond de toewijzing in zijn algemeenheid niet? Dat wanneer de situatie niet aantoonbaar en heel sterk verbetert Nederland gewoon niet komt opdraven. Natuurlijk, het zou een draai van jewelste zijn, maar voortschrijdend inzicht gaat nog altijd boven een gebrek aan inzicht.

Onze steun heeft u in ieder geval en we vermoeden dat we hier niet alleen in staan.

We horen graag van u,

Met sportieve groet,

Redactie In de Hekken (mede namens vele bezorgde voetbalfans)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.