AmateurvoetbalVoetbal in NederlandVoetbalderbys

Derby SV ARC – Alphense Boys leeft enorm

Eindelijk was het zover: de derby van Alphen aan den Rijn. Nog nooit in competitieverband gespeeld tot zaterdag 18 november. Supporters van SV ARC waren er klaar voor en pakten groots uit op Sportpark Zegersloot.

Tot deze zomer voetbalde Alphense Boys altijd op zondag en SV ARC op zaterdag. Door hervormingen in het amateurvoetbal spelen clubs nu vaker op dezelfde dag als andere streekgenoten. Hierom speelt ook Alphense Boys nu steevast op zaterdag en zitten de twee grootste clubs van Alphen aan den Rijn bij elkaar in de competitie, de Vierde Divisie A. Hoewel de plaats liefst vier clubs kent, is dit de wedstrijd waar het om draait. Vooraf gebruikten beide clubs goed de sociale kanalen om de derby te promoten. SV ARC plaatste ook nog even een waarschuwing voor het afsteken van vuurwerk, dat ten strengste verboden zou zijn. Alphense Boys neemt in de Vierde Divisie de laatste plaats in, terwijl SV ARC zich staande houdt in de middenmoot.

Historische dag

Op de wedstrijddag werkt het weer allesbehalve mee. Het regent pijpenstelen. Normaal geven we af op kunstgras maar als SV ARC natuurgras zou hebben was de wedstrijd naar alle waarschijnlijkheid afgelast. De inwoners van Alphen aan den Rijn jaagt de regen echter geen schrik aan. Als we arriveren bij Sportpark Zegersloot barst het van de auto’s en weten we het zeker, dit gaat een hele mooie middag worden. We betalen 6,- voor een kaartje aan de deur en komen terecht in een gemoedelijke sfeer. De kantine is feestelijk aangekleed en buiten worden stroopwafels verkocht, supporters praten over een nu al historische dag: eindelijk de derby van Alphen aan den Rijn in competitieverband.

Thunderstorm

Sportpark Zegersloot kent één standaard tribune die al snel bomvol zit door de aanhoudende stortbuien. Heel veel supporters staan met of zonder paraplu rondom het veld. Op de korte zijde hangt een spandoek van de thuisclub en komen de fanatieke jongens bij elkaar. Als de opkomst van de spelers dichterbij komt gaan de jongens verspreid staan op beide korte zijden. De stadionspeaker kondigt de opkomst aan en bij het betreden van de spelers op het veld gaat er confetti de lucht in. Dan steken supporters pyro en rookbommen af, het hele veld komt onder rook te staan. Een schitterend gezicht, maar dat is nog niet alles. Buiten het stadion gaat er een vermogen aan vuurwerk af op de parkeerplaats. Supporters gaan tekeer met zes dozen Thunderstorm

Degradatiespook

Op het veld hebben zowel SV ARC als Alphense Boys geen antwoord op het spektakel buiten de lijnen. Alphense Boys loert lekker op de counter, terwijl de thuisclub moeilijk het doel weet te vinden. Ruim duizend supporters zien de wedstrijd langzamerhand verharden. Na het rustsignaal krijgt Alphense Boys een penalty tegen, daarbij krijgt een speler rood omdat hij op de doellijn de bal tegen de hand krijgt. Aanvaller Boyd Baatje weet deze penalty te benutten en supporters laten opnieuw vuurwerk afgaan. Later gebeurt dit nogmaals bij een afgekeurde goal.

Richting het einde van de wedstrijd komt er nog een ‘degradatiespook’ tevoorschijn. Het spook rent twee rondjes rond het veld en supporters lachen om de tekst ‘1ste klasse degradatiespook’, wijzend op de laatste plek van rivaal Alphense Boys. De voorsprong geeft SV ARC niet meer uit handen en dus is de eerste derbywinst een feit. In de kantine gaat het feest nog lang door. Alphen aan den Rijn is, voor nu, van SV ARC.

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %