indexAfgelopen zondag stonden de nieuwssites vol met berichten over 35 Willem II supporters die in de binnenstad van Utrecht werden opgepakt. Ze zouden in de kraag gevat zijn omdat ze zich provocerend gedroegen en omdat er sprake was van een dreigende confrontatie met supporters van FC Utrecht. Twee dagen later komt het echte verhaal naar buiten: de supporters hebben niets misdaan, gedroegen zich keurig en hebben netjes hun drankjes betaald. Wat ze terugkregen voor dat goede gedrag? Zes uur lang vastzitten in een cellencomplex en een proces-verbaal!

Op de website van onze vrienden van TILBO.com is te lezen dat er niets aan de hand was in Utrecht: “Een groep van ongeveer 60 Willem II supporters ging voor de wedstrijd tegen Utrecht een hapje eten en wat drinken in de binnenstad van Utrecht voorafgaand aan de wedstrijd. In de desbetreffende kroeg is niets voorgevallen, de kroegbaas bevestigt in het AD dat iedereen zich keurig heeft gedragen en alles netjes is betaald. Toch kwam de politie binnen en heeft de gehele groep geboeid afgevoerd en naar een cellencomplex in Houten. Pas 6 uur later zijn de Willem II supporters vrijgelaten. De absurde actie van de politie in Utrecht is helemaal niet te begrijpen gezien het feit dat Utrecht supporters in Tilburg ook gewoon een biertje in de binnenstad hebben gedronken en dat alles goed is verlopen op die dag. Utrecht supporters zaten zelfs zonder problemen op de thuisvakken van het Koning Willem II stadion.”

Naar aanleiding van het incident gaat voetbalsympathisant en kamerlid Tjeerd van Dekken kamervragen stellen over het politieoptreden in Utrecht omdat wel duidelijk is dat hier sprake was van ordinair machtsmisbruik van de politie. Voorzitter Eric van Dorp van het landelijk Supportersplatform Betaald Voetbal, noemt de actie van de politie in het AD de wereld op zijn kop:  “Voor deze wedstrijd bestond een vrijvervoersregeling voor de bezoekende club. Dat hadden die fans het recht een biertje te drinken in de stad. Voetbalsupporters kun je kennelijk zo oppakken. Maar doe je dat met andere burgers, dan heb je de poppen aan het dansen.’’

Het is tijd dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor de onredelijke en vaak hufterige behandeling van goedwillende voetbalsupporters om eens goed na te gaan denken over het supportersbeleid. Voetbalsupporters willen anno 2013 gewoon een biertje drinken, een kaartje kopen en lekker zonder gelul een wedstrijdje kijken en verdienen het niet om als criminelen te worden behandeld. Willem II wil van de politie horen waarom de supporters zijn opgepakt en beraadt zich na dat antwoord op verdere stappen.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.