Actueel

CTRL. ALT. VAR.

Een woensdagavond, de wedstrijd PSG – Manchester United vormt het decor van de 1/16 finales uit de Champions League. Ook al speelt hij niet, gewoon hopen dat Neymar zijn benen breekt. Voor de rest niets speciaal dus. Met nog geen half oog “volg” ik de wedstrijd tijdens het zappen door.

Voeling

Het begrotingsgrapje van één of ander Qatarees oliepijpertje? Daar krijg ik het niet warm van. Dat ze al drie jaar niet verder geraken dan de 1/16 finales zet een goede mop wat extra kracht bij. De tegenstander is zoals vermeld Manchester United, geen Qatarees die hier met de dirigeerstokjes staat te zwaaien. Wel een stoet Joods-Amerikaanse cowboys die al evenveel voeling hebben met voetbal, zoals mijn moeder met bungeejumpen.

Inleveren

De azijnpisser moet ik hier niet liggen uithangen. Als ik de voetbalwereld wil redden van immoraliteit zal ik mij verplicht voelen om nooit meer een wedstrijd op het hoogste niveau te mogen bekijken. Ofzoiets. Natuurlijk weet ik dat ons geliefde spel hand in hand gaat met heel veel geld. Dat de beste voetballers ter wereld, buiten mezelf, genieten van een vrijgeleide is ook niet meteen financieel fair.

Supporters hebben al genoeg moeten inleveren als het over voetbal gaat, Qatarezen en Amerikanen inbegrepen. En nu ons spel zelf ook nog eens verkracht wordt door de VAR is het plaatje bijna helemaal compleet. Wat een klucht. Voetbal mag zeker een klein beetje meegaan met zijn tijd, met de nadruk op een klein beetje. Maar om er een “perfect” spel van te maken is voor mij een brug te ver. Als men dan toch wetenschap, als soort van joker, wil gebruiken moet er dringend een compromis gemaakt worden. Laten we het houden op de doellijntechnologie. Simpel toch? Schaf die VAR af. Klaar.

Dat éne moment

Je mag morgen nog met tien assistenten naar een computerscherm liggen staren of het wel of geen penalty is. Ga je er echt altijd unaniem uitkomen? Het spel ligt meer stil door de VAR zonder dat wij er iets met te maken hebben. Dat is misschien nog het ergste. Voetbal is niet perfect, en zo hoort het ook te zijn. Vloeken op de ref als hij die fout niet zag, vloeken op de ref als hij die fout wel zag. Prachtig.

De VAR neemt alle beleving weg van het moment, dat éne moment. Voetbal.

Dit is een column. Dat de VAR ons spel verpest is wel duidelijk. Hoe de VAR dan precies ingezet dient te worden, daar verschillen op de redactie ook de meningen over!

Bart van de Peer
Ondanks alles ben ik fan van zuipen, cultuur en voetbal. In that order. Fiere erevoorzitter van FC Eulegoem, spelend in de voorlaatste klasse van het Belgische cafévoetbal. Ik onderhoud zelf ook een blog waarin mijn alter ego ”de essentiële Bart van Vlaanderen” de bovenhand neemt.

Reageren is niet mogelijk.

0 %