Eredivisie

AZ keert terug op ‘holy ground’ met bloedstollende ontknoping

Maandenlang moest AZ noodgedwongen haar wedstrijden in Den Haag spelen nadat het dak van het AFAS stadion was ingestort. Ongelooflijk gastvrij van ADO natuurlijk, maar wel heel vervelend voor de supporters uit Alkmaar. Zeker voor de mensen die wat minder goed ter been zijn of andere obstakels hebben. Voor hen is het een lange tijd zonder hun club geweest. Er werd dus ook alles op alles gezet om de Noord-Hollandse topwedstrijd tegen Ajax gewoon in eigen huis te laten spelen. Na ongelooflijk veel gedoe, van toch in Den Haag naar geen uitsupporters in Alkmaar naar het omdraaien van de wedstrijd, kon de wedstrijd toch gewoon doorgang vinden. Tijd om dus een kijkje te gaan nemen bij misschien wel de meest belangrijkste wedstrijd van AZ in jaren.

Zuid-Amerikaanse bak

Op voetbaltwitter gaat het al wekenlang los op het vernieuwde AFAS stadion. Zonder dak blijkt er plotseling een heerlijk voetbalstadion in Alkmaar te staan. Plots heeft het stadion iets weg van een Zuid-Amerikaanse bak of een Oost-Europees stadion. Eigenlijk is vrijwel iedereen het er over eens dat het een gigantische verbetering is. Waar iedereen ook zeker van is, is dat het nu zonder twijfel nóg kouder zal zijn in Alkmaar. Dus met een thermo shirt, thermo broek, muts, handschoenen én sjaal gaan we op pad richting Alkmaar.

Ook vandaag worden we weer ongekend gastvrij ontvangen door de supporters. De mannen van de Ben-Side hebben de kaarten geregeld en zij zorgen ervoor dat we alle mogelijkheid hebben om heerlijke foto’s te schieten. Waarvoor dank! Drie kwartier voor de wedstrijd komen we aanfietsen bij het AFAS stadion. Vanbuiten is al te zien dat de foto’s niet gelogen hebben. De lichtmasten hangen mooi boven de rand van het stadion uit. Van binnen is het echt genieten. Een stadion waar vroeger niemand speciaal voor zou zijn gestopt, behoort nu plotseling tot een van de mooiste van Nederland. Het is te hopen dat AZ de schoonheid van dit stadion weet te behouden.

Holy ground

Voor de wedstrijd tegen Ajax waren de Alkmaarders sowieso al van plan om groots uit te pakken met een mooi doek. Dat het tevens de terugkeer is in hun eigen stadion geeft natuurlijk extra stimulans om alles uit de kast te halen. Tel er bij op dat AZ vandaag langszij kan komen in de titelstrijd en je hebt alle ingrediënten voor een unieke wedstrijd. Als de spelers het veld betreden, komt bij de Ben-Side een doek omhoog. Wij zijn door de hoofdsteward naar de lange zijde toegeleid zodat we alles goed kunnen vastleggen. Het doek zelf laat het AFAS stadion zien met de tekst: “This is our church”. Onderaan staat nog “back on holy ground”, verwijzend naar de terugkeer. Als het doek volledig te zien is, ontploft er buiten het stadion minutenlang vuurwerk. Een heerlijke sfeeractie van de thuisploeg en perfect om deze wedstrijd mee te beginnen.

Bloedeloos

Waar buiten het stadion dus geknald wordt met vuurwerk, wordt op het veld maar weinig geknald. De wedstrijd is bij vlagen niet om aan te zien. Er zijn aan beide kanten maar heel weinig kansen en de meeste spanning ontstaat nog door opstootjes, overtredingen en vermeende penalty’s. Een betere bezigheid is dus om met de rug naar het veld te gaan staan en foto’s te maken. Beide ploegen zijn wel echt aan elkaar gewaagd en de wedstrijd loopt dus langzaam richting een bloedeloze 0-0. Tenminste, tot de 90e minuut…

Myron Boadu

Langzaamaan begint AZ wat kansen te krijgen en het begint te stormen achter het doel. In de negentigste minuut valt een corner goed bij de eerste paal en laat de 18-jarige Myron Boadu de bal op zijn hoofd vallen. Het is de perfecte ontknoping van deze unieke wedstrijd. Wat volgt is complete chaos. Mensen weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen. Iedereen hangt over elkaar heen, de reclameborden worden beklommen en de rand van het veld wordt opgezocht. In alle chaos krijg ik nog een vuist vol in het gezicht. De gemiddelde oorlogsfotograaf komt er makkelijker vanaf. Het wordt echter vergoed door de laag kippenvel door de passie en het geluk op de gezichten van de supporters.

Na enkele bloedstollende minuten wordt er voor het laatst afgefloten. AZ is mede-koploper en de bezoekers uit Amsterdam moeten zonder punten naar huis. De spelers komen het feestje vieren en de supporters betreden de rand van het veld. Ook nadat de spelers de tunnel al hebben opgezocht gaat het feestje nog minutenlang door in de gracht. Het duurt zelfs zolang dat de spelers nog een keer terug komen en met vlag en al het feestje nog een keer overdoen. Geweldig. Het is een wedstrijd die de supporters van AZ nooit meer zullen vergeten. Inderdaad een unieke wedstrijd.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %