Actie: De hele maand mei geen verzendkosten in onze shop!

Groundhopping

Zweeds Voetbal (deel 2)

4 augustus 2012; Hammarby – Umeå FC 1-0

Hammarby - Umeå FCYes she’s my daughter, this is our family day out while I’m at work!”

Het is zaterdagmiddag, Söderstadion Stockholm, waar Hammarby IF het opneemt tegen Umea FC. De vader van de dochter die ik spreek behoort tot het Zweedse politiecorps, die heel onopvallend en vooral heel relaxed staan opgesteld naast het vak van de Umea fans. De agent in kwestie werd zojuist door z’n dochter Elsa begroet, ik schat haar hooguit 5 en ze zit op gepaste afstand met haar moeder naar de wedstrijd te kijken terwijl pappa zijn dochter belet om het uitvak te betreden.

Hammarby - Umeå FCHet Söderstadion is zo’n geweldig oud stadion dat in midden tussen de kantoorpanden ligt, naast de grote IJshockeyhal en het prachtige Globen, de iconische concertzaal in de vorm van een ruim honderd meter hoge bol. Het is misschien wel het laatste seizoen in het Söderstadion, want naast Globen wordt nu hard gewerkt aan een gloednieuw stadion waar naast Hammarby ook het roemruchte Djurgården zal gaan spelen. Maar gelukkig zijn we nog net op tijd om te genieten van een stadion van weleer, met houten banken, de geur van gras, geen grachten of hekken, heerlijke broodjes worst en Zweeds ‘supermarktbier’ 3,5% alcohol dus, maar daar wen je wel aan.

Hammarby - Umeå FCAan de overkant zie ik de staantribune die volledig gevuld is met super fanatieke supporters die aan één stuk door zingen en sfeer maken, om me heen zie ik opvallend veel families, kleine kinderen en zelfs baby’s die gewoon de borst krijgen. De sfeer is opvallend goed, de stewards zijn waanzinnig aardig, ik krijg zelfs toestemming om onder de reling door te kruipen om op een meter van de cornervlag een paar foto’s te maken. Kom daar maar eens om in een Nederlands stadion van -pak ‘m beet- Telstar!

Hammarby - Umeå FCJe kunt vrij rondlopen, een praatje maken, over de reling hangen terwijl de wedstrijd op een paar meter van je voortkabbelt. Geweldig! Het is natuurlijk te hopen dat die relaxte sfeer mee verhuisd naar het nieuwe stadion, iets waar ik zeker in geloof na mijn eerdere bezoek aan Gamla Ullevi in Göteborg.

O en de wedstrijd? Het niveau hier in Zweden is toch duidelijk minder, zeker hier in de plaatselijke eerste divisie. Hammarby won met 1-0 en heeft daarmee kostbare punten gewonnen, de manier waarop telt dan duidelijk niet mee. Maar een beetje mensen kijken, genieten van het zonnetje, beetje rondlummelen op en rond de tribunes is prima te doen!

Hammarby - Umeå FCTerwijl we na de wedstrijd nog een ritje maken in de Globen SkyView, een doorzichtige bal die je naar de bovenkant van Globen brengt, krijg ik ook de uitleg over de waanzin van het oude- en nieuwe Ullevi in Göteborg. Ooit werd het oude stadion ingeruild voor het grotere nieuwe stadion, maar een aantal jaar terug werd besloten om een nieuw stadion te bouwen op de plek waar ooit het oude stond, volg je ‘t nog? En toen dat nieuwe stadion er eenmaal stond, werd de beroemde Zweedse hoogleraar en taalkundige, Sture Allén gevraagd een naam te bedenken voor het nieuwe stadion, dat werd dus Gamla Ullevi, het oude Ullevi, het schijnt zelfs dat de man rijkelijk werd beloond voor z’n lumineuze vinding die hij onderbouwde met de stelling dat Old Trafford die naam kreeg nadat het opnieuw gebouwd moest worden na bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Hammarby - Umeå FCHopelijk is het nieuwe stadion nog lang niet klaar, dan ga ik de volgende keer zeker een wedstrijd van Djurgarden bezoeken in het mythische Olympisch Stadion van Stockholm!

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Support ons daar om alle banners van de website af te krijgen! Nu gratis verzending tot eind mei!

Gogme United
Over de schrijver

Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services
  Ook leuk om te lezen...
  Away Days VoetbalreizenHet seizoen van

  Het seizoen van IDH Travel tot Away Days

  Away Days VoetbalreizenIn de actualiteit

  Waar gaat de voetbalreis naar toe?

  In de actualiteit

  Allsvenskan - Ongekende titelontknoping in Zweden

  Derby DaysIn de actualiteit

  AIK - Hammarby, derby om het kampioenschap