Against Modern Football

Zum Erhalt der Fankultur

Op 9 oktober staat in Berlijn een grote demonstratie van voetbalsupporters op het programma. Meer dan 160 supportersverenigingen uit heel Duitsland hebben de handen ineengeslagen om een statement te maken tegen het moderne voetbal. Ze vrezen het einde van de supporterscultuur als de dingen blijven gaan zoals ze gaan.

Een kleine opsomming van punten die zij anders willen zien moeten ons als Nederlandse supporters als muziek in de oren klinken:

 • Vuurwerk hoort bij het voetbal, pak dat niet af door mensen als criminelen te veroordelen als ze een fakkel afsteken
 • Maak wedstrijdkaarten weer betaalbaar 
 • Laat de TV-stations niet bepalen wanneer er gevoetbald wordt. Wedstrijden op een maandag zijn natuurlijk te belachelijk voor woorden
 • Winstmaximalisatie moet niet het hoofddoel zijn van een voetbalclub.
 • Stop de uitverkoop van stadionnamen, fans hechten veel waarde aan traditie.
 • Behoud van de 50+1 regel. Deze regel zorgt ervoor dat de meerderheid van de aandelen altijd in handen blijven van een club. Hierdoor kan worden voorkomen dat buitenlandse investeerders de macht overnemen bij een club. (zie de gevolgen daarvan bij o.a. Manchester United en Liverpool)
 • Meer duidelijk op het gebied van stadionverboden. Clubs maken vaak misbruik van de schimmige regelgeving. Jongere supporters worden vaak onevenredig hard gestraft om een voorbeeld te stellen.
 • De houding van de politie. Het komt vaak voor dat politieagenten provocerend gedrag laten zien. Bij een reactie zijn de supporters altijd de daders.
 • Meer vrijheid op de tribunes.

Een ander punt is heel erg belangrijk in dit verhaal en dat is de eigen verantwoordelijkheid van de fans. Je kunt geen dingen eisen zonder zelf in de spiegel te kijken en dat is dan ook een van de belangrijkste punten van de organisatie. Meer vrijheid voor de supporters betekent immers ook meer verantwoordelijkheid en het is van groot belang dat iedereen daar goed mee om kan gaan.

De website van de organisatie: http://erhalt-der-fankultur.blogspot.com/

De conclusie is natuurlijk dat ze erg goed bezig zijn daar in Duitsland en eigenlijk ook wel dat wij in Nederland nog een lange weg hebben te gaan. Het zou voor de Nederlandse supportersverenigingen en tifo-groeperingen dan ook geen kwaad kunnen om over soortgelijke initiatieven na te gaan denken, want voor we het weten is het gedaan met de supporterscultuur.

De nieuwe collectie van PGWEAR is vanaf nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
  Ook leuk om te lezen...
  Support vanuit het buitenland

  Support vanuit het buitenland #4: Erwan uit Parijs

  Against Modern Football

  De supportersrevolutie van Belenenses

  In de actualiteit

  John van den Heuvel is een hypocriete jankerd

  Against Modern Football

  Duitse voetbalsupporters zijn (alweer) helemaal klaar met DFB