Voetbalboeken

Topshow: Zeven jaar achter de schermen bij VI

Topshow. Het nieuwe boek van Michel van Egmond. Rechtstreeks uit de balletje-breed-keuken van het tv-programma Voetbal International en daarmee eigenlijk al bij voorbaat een succes. Een recensie.

Onderstaand artikel is in 2015 verschenen!

Voetbalboeken zijn hot. Met name als ze bij VI worden gepromoot vliegen ze als warme broodjes over de toonbank. VI kan rekenen op een trouwe achterban bestaand uit voetballiefhebbers, die wekelijks afstemmen op de heren die de voetbalwereld aardig kunnen relativeren – ongenuanceerd en met gevoel voor overdrijving.

Meteen na uitgave van Topshow werden door de media de ruzies uitgelicht. Maar het boek bevat meer, het is vooral een terugblik op de zeven jaren dat het tv-programma de naam Voetbal International draagt. Aandacht is er voor de legendarische momenten uit VI en het gedrag van de tv-persoonlijkheden achter de schermen.

Vooral leuk is het portret dat zijdelings van de hoofdrolspelers Genee, Derksen, Gijp, Boskamp en Kraaij voorbij komt. Voor de vaste kijkers van VI zal het merendeel van het boek geen verrassing zijn, want daar zijn de heren aan tafel altijd vrij open over.

De moeizame start van het programma, de absolute doorbraak in 2010 en het winnen van de Televizierring komen voorbij. Natuurlijk komt ook het dieptepunt in 2014 uitgebreid aan de orde, als in Scheveningen tijdens het WK de ego’s hard botsen. Van der Gijp heeft in Trouw een bom onder het programma gelegd en de Snor heeft per mail al laten weten te willen stoppen. Uiteindelijk heelt de tijd alle wonden, zoals – zo blijkt uit het boek – wel vaker bij VI.

Samen met mede-eindredacteur Jan Hillenius heeft Michel van Egmond een mooi inkijkje achter de schermen gemaakt van zeven jaren Voetbal International. De 350 pagina’s lezen makkelijk weg en dat is niet alleen vanwege het grote lettertype en de regelafstand. Om met de woorden van Gijp te spreken: ‘Leuk boekie, niks mis mee.’

Dat ‘leuk boekie’ is na Gijp en Kieft het derde VI-boek van Michel van Egmond. De twee voorgaande boeken waren een doorslaand succes. VI-fans stemden Gijp en Kieft zelfs naar de NS Publiekprijs. Topshow heeft die potentie logischerwijs ook, al bevat dit boek minder ‘persoonlijk drama’ dan Gijp en Kieft. Maar dan nog, met voetballiefhebbers als trouwe achterban is niet uitgesloten dat Van Egmond gaat voor een NS Publieksprijs hattrick.

Koop bij bol.com

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %