Zeg maar nee, dan krijg je er twee

Hier in Nederland zeuren we wel eens wat over Eredivisie Live (terwijl we waarschijnlijk allemaal betalen voor een abonnementje), maar als we de situatie bij ons vergelijken met de nieuwe situatie bij onze zuiderburen mogen we onze handjes nog dichtknijpen met Humberto en Jan-Joost.

Telenet en VTM betaalden twee weken geleden 55 miljoen euro voor de rechten van de voetbalcompetitie, terwijl ook Belgacom elk weekend een aantal wedstrijden gaat uitzenden. Concreet betekent dit dat de Belgische voetbalsupporter niet één, maar twee (!) decoders in huis moet hebben om het voetbal een beetje knap te kunnen volgen. Omdat dit contract de clubs 10 miljoen euro meer oplevert dan het vorige wisten ze natuurlijk niet hoe snel ze die hebberige handjes op papier moesten krijgen om een krabbel neer te zetten. Dat ze daarmee de supporters weer (denk ook even aan de belachelijke Play-Offs) compleet schofferen zal ze verder natuurlijk worst wezen.

Uiteraard moeten we hier nog bij vermelden dat de supporters die hun clubs op de voet volgen (in de stadions) het meest de dupe worden van het nieuwe TV-contract. Doordat de TV-zenders bepalen wanneer er gespeeld wordt zijn wordt het voor de doorsnee supporter bijna onmogelijk om hun clubs achterna te reizen. Op een dinsdagavond een paar uur moeten reizen om je club te zien spelen is onmogelijk als je ook nog eens een leven hebt naast je bestaan als voetbalsupporter. Dit is uiteraard koren op de molen van de TV-zenders omdat veel supporters op deze manier wel gedwongen worden om 1 of 2 abonnementen af te sluiten terwijl ze liever in het stadion zouden zitten (staan).

(dank Piet. sterkte ook)

Ook leuk om te lezen